Fazuľová polievka, údené mäso a klobása

Čas prípravy: 30 minút (+ 8 hodín namáčania fazule)

Čas varenia: 90-120 minút

Počet porcií: 8-10

Keď sa povie fazuľová polievka, mnohí vidíme pred sebou čisto vegetariánsky pokrm zo zeleniny, kde je mrkva, petržlen, zeler a nesmú chýbať ani cesnak a cibuľa. Častokrát v nej nájdeme aj zemiaky, ktoré polievku perfektne zahustia.

Zvýšili sa vám zo sviatkov alebo rodinných osláv klobásy či údené mäso a neviete, čo s tým? Ponúkame vám detailný fotorecept na lahodnú, no predovšetkým hustejšiu verziu fazuľovej polievky s údeným mäsom aj klobásou. Originálna proteínová bomba pre vás a celú vašu rodinu!

Nech sa vám s jej prípravou zadarí! Máme pre vás aj tradičný sladkokyslý recept na fazuľovú polievku aj so smotanou. Inšpirujte sa!

Ingrediencie na polievku

  • 2 cibule 
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 3 bobkové listy
  • 1 PL paprikového krému
  • 2 ČL mletej papriky
  • 3 PL masti 
  • 6 guličiek nového korenia
  • 300 g fazule v suchom stave
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 klobásy 
  • 300 g údeného bravčového mäsa
  • 2,5 l vody 
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

1. S prípravou polievky je najlepšie začať deň vopred. Najskôr na 8-12 hodín namočíme fazuľu do vody (závisí predovšetkým od typu fazule). Potom zlejeme a dáme fazuľu samostatne predvariť na 30 minút. Nemusíte to takto robiť, ale skrátite si celkový čas varenia polievky. Navyše sa varením a následným prepláchnutím fazule zbavíte časti látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 1

2. Keď je fazuľa pripravená, začneme so samotnou polievkou. Na masti osmažíme nakrájané cibule. Pridáme aj prekrojené strúčiky cesnaku, bobkové listy a guličky nového korenia.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 2

3. Následne pridáme aj mrkvu, ktorú sme predtým nakrájali na drobné kocky.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 3

4. Nasleduje petržlen, tiež nakrájaný na drobné kocky. Všetku zeleninu spolu niekoľko minút opekáme.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 4

5. Pridáme aj nakrájanú klobásu. Opäť necháme opekať 5-10 minút.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 5

6. Podlejeme trochou vody a následne pridáme nakrájané údené mäso.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 6

7. Na záver prihodíme predvarené a prepláchnuté fazule, presne ako na obrázku nižšie.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 7

8. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni približne 90-120 minút. Čas závisí od použitého druhu fazule, ale aj od tuhosti mäsa. Varíme dovtedy, kým fazule nebudú mäkké a mäso sa nebude takmer rozpadať.

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Krok 8

Hotovo! A tu je detailný záber finálneho výsledku našej proteínovej fazuľovej polievky:

Fazuľová polievka s údeným mäsom a klobásou: Finálny výsledok

Veríme, že sa vám podarila! Dobrú chuť želáme!