Určite viete, že demikát je skvelá slovenská polievka. Vyskúšajte náš rokmi overený recept na prípravu demikátu a vychutnajte si ho.
Demikát
Ak by sa hľadala najslovenskejšia polievka, demikát by mal veľké šance uspieť. Je chutný a obsahuje bryndzu, ako jeden z najtradičnejších slovenských výrobkov.
Ale tak veľmi rozšírený u nás nie je, minimálne v mojom okolí. Denným menu a pravidelným ponukám v domácnostiach vládne skôr fazuľová polievka, kapustnica, alebo kurací vývar.
Demikát si však svoje miesto na našich jedálníčkoch rozhodne zaslúži. Ide o chutnú krémovú polievku, nenáročnú na prípravu. Ak ste ho už skúšali, viete o čom píšem. Ak ešte nie, mali by ste, určite vám zachutí. Dal by som za to ruku do ohňa.
Príprava demikátú nie je žiadna náročná operácia, podobá sa príprave iných krémových polievok.
Ingrediencie na prípravu demikátu
- 6 stredných zemiakov,
- 1 stredná cibuľa,
- 125 až 250 g bryndze,
- masť alebo olivový olej,
- 200 ml šľahačkovej smotany,
- majoránka,
- mletá červená paprika,
- soľ,
Postup receptu na demikát
- Oškrábame si zemiaky a nakrájame ich na kocky. Ak chcete dajte ich pokojne menej, polievka bude viac bryndzová.
- Pokrájame si cibuľu a opečieme ju v hrnci na olivovom oleji. Pridáme mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalajeme všetko vodou. Osolíme. Vzniknutú zmes v zakrytom hrnci dusíme do zmäknutia zemiakov.
- V inej miske si bryndzu vymiešame so smotanou na šľahanie na krémovú zmes. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze - cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.
- Ak chcete demikát krémový, uvarené zemiaky rozmixujte mixérom.
- Do rozmixovaných zemiakov pridáme v smotane rozmiešanú bryndzu. Na záver ešte necháme polievku prevrieť a pridáme majoránku.
- Hotový demikát podávame ozdobený petržlenovou vňaťou s čerstvým pečivom, alebo opečenou slaninou.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na šošovicovú polievku. Tu je zase fit šošovicová polievka.