Obchodný dom sa už dávnejšie podelil o svoj recept na pravé mäsové guľky Ikea. Tu je. Pripravte si ich aj doma.
Mäsové guľky Ikea
Masové guličky v IKEA, známe ako "köttbullar", sú tradičné švédske jedlo, ktoré sa stalo ikonickým pre slávny švédskeho nábytkárskeho giganta.
Tieto malé, kruhové guličky sú zvyčajne pripravované z mletého hovädzieho a bravčového mäsa, často obohatené o cibuľu, strúhanku, vajcia a aj mlieko alebo smotanu. Ide o kombináciu, ktorá im dodáva jedinečnú textúru a chuť.
Guľky sa servírujú s typickými prílohami ako sú švédske brusnicové džemy, krémová omáčka a varené alebo pečené zemiaky, čo tvorí komplexné a chutné jedlo.
V rámci reštaurácií a kaviarní známeho domu s nábytkom po celom svete sa stali populárnym a cenovo dostupným jedlom, poskytujúcim zákazníkom príjemnú prestávku pri nákupe.
Svojou univerzálnou obľúbenosťou a jednoduchou prípravou si masové guličky IKEA získali srdcia mnohých a stali sa kulinárskym symbolom švédskej kultúry a IKEA brandu. Pripravte si ich s týmto receptom aj doma. Nie je to nič náročné a budú chutiť možno nakoniec aj viac ako v reštaurácií.
Prečo sú populárne?
Guličky sa vďaka obchodu s nábytkom stali ikonickým jedlom a rozšírili sa už zrejme po celom svete. Ich popularita sa zakladá na niekoľkých kľúčových faktoroch:
- Unikátna kulinárska skúsenosť: Návšteva obchodného domu IKEA je často vnímaná ako celodenný výlet, a ich švédske masové guličky ponúkajú návštevníkom príležitosť vyskúšať niečo, čo nie je bežne k dispozícii v iných obchodných reťazcoch alebo tradičných slovenských reštauráciách. Toto jedlo sa stalo súčasťou "IKEA skúsenosti", ktorú si obľúbili aj ľudia na Slovensku
- Dostupnosť a cena: IKEA ponúka masové guličky za prijateľnú cenu, čo priláka širokú škálu zákazníkov. Dostupnosť cenovo výhodného a chutného jedla počas nákupu je lákavá ponuka nielen pre mnohých Slovákov.
- Marketing a Branding: Obchodný dom úspešne využíva svoje masové guličky ako marketingový nástroj. Sú synonymom švédskej kultúry a stali sa jedným z najznámejších produktov spoločnosti, čo podporuje globálny imidž značky.
- Pohodlnosť: Po dlhom dni poskytujú masové guličky spolu s prílohami rýchle a pohodlné riešenie na chutný obed. IKEA ich tiež predáva ako polotovar, čo umožňuje zákazníkom pripraviť si obľúbené jedlo pohodlne aj doma.
- Variabilita a prispôsobiteľnosť: Obchodný dom ponúka niekoľko verzií svojich masových guličiek, vrátane tradičných, kuracích, rybích a najnovšie aj vegetariánskych, či vegánskych variant, čo oslovuje širokú škálu zákazníkov s rôznymi stravovacími preferenciami.
- Konzistentná kvalita: Napriek tomu, že sú ponúkané v mnohých lokalitách po celom svete, masové guličky IKEA si udržiavajú konzistentnú úroveň kvality a chuti, čo zákazníkom zabezpečuje spoľahlivý a konzistentny zážitok.
- Kultúrna ikona: Vďaka ich obľúbenosti a jedinečnému postaveniu v rámci IKEA sa masové guličky stali súčasťou popkultúry, s referenciami v televízii, filmoch a sociálnych médiách.
V kombinácii tieto faktory robia masové guličky v IKEA nielen chutným jedlom, ale aj dôležitým prvkom zážitku z nákupu v tomto obľúbenom obchode s nábytkom.
Ingrediencie
Mäsové guľky
- 750 g mletého zmiešaného hovädzieho a bravčového mäsa,
- 1 červená cibuľa nakrájaná nadrobno,
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo mletý),
- 100 g strúhanky,
- 1 vajce,
- 5 polievkových lyžíc mlieka (plnotučného),
- podľa chuti soľ a mleté čierne korenie,
Krémová omáčka
- 40 g masla,
- 40 g hladkej múky,
- 300 ml bujónu (alebo ešte lepšie vývaru),
- 150 ml hustej smotany na šľahanie,
- 2 lyžice sójovej omáčky,
- 1 lyžička (dijonskej) horčice,
Postup receptu
Príprava mäsových guliek
- Rukami zmiešame mleté hovädzie a bravčové mäso. Dôkladne ho premiešame, aby neznikli hrudky. Pridáme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajíčko a opäť všetko premiešame. Pridáme mlieko a dobre dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
- Zo zmesi tvarujeme malé okrúhle guľôčky. V uzavretej nádobe ich uložte na 2 hodiny do chladničky (chute sa prepoja a pomôže im to držať tvar počas pečenia).
- Na panvici rozohrejeme olej na strednom stupni. Guľky jemne opečte zo všetkých strán. Ak si to chcete zjednodušiť, dajte guľky na plech vystlaný papierom na pečenie a cca 30 minút pečte v rúre na 200 stupňov.
- Keď na panvici pečené guľky zhnednú, preložte ich do ohňovzdornej nádoby, alebo na hlbší plech a ak sa dá prikryte. Vložte ich takto do vyhriatej rúry (180°C konvenčná alebo 160°C teplovzdušná) a pečte ďalších 30 minút.
Smotanová omáčka
- Kým sa guľky pečú, pripravíme si omáčku. Na panvici rozpustíme 40 g masla. Primiešame 40 g hladkej múky a miešame 2 minúty. Pridáme 300 ml rozpusteného bujónu (alebo ešte lepšie slepačieho, alebo zeleninového vývaru) a ďalej miešajte. Pridáme ešte 150 ml smotany na šľahanie, 2 čajové lyžičky sójovej omáčky a 1 čajovú lyžičku (dijonskej) horčice. Priveďte do varu a nechajte omáčku zhustnúť.
- Ak chcete guľky ešte jemnejšie, hotovou omáčkou zalejeme guličky na plechu a ešte môžeme chvíľku nechať v rúre. Na menšej teplote asi 15 minút. V recepte na webe Ikea sa tento krok nenachádza (omáčka sa pripravuje samostatne a guľky sa ňou zalejú až na tanieri), ale v iných receptoch sa objavuje príprava guliek v hotovej omáčke a určite to ich výslednej chuti neublíži. Skôr naopak.
- Mäsové guľky Ikea so smotanovou omáčkou podávame so zemiakmi podľa chuti. Napríklad so zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.
Originálne švédske mäsové guľky z IKEA. Foto - Michal Trško
Dobrú chuť. Skúste aj tento recept na pečené mäsové guľky.
Videorecept