Domáca huspenina, pravá ako od babičky. Vyskúšajte originál recept z kuchyne portálu Ženy v meste na skvelú a jednoduchú huspeninu.
Pravá domáca huspenina
Poctivá domáca huspenina patrí určite medzi zdravý a lacný liek. Kĺby robia mnohým z nás problémy. Jej hlavnou liečivou zložkou je kolagén a elastín.
Kolagén je bielkovinou mladosti. Výborný pre kožu, chrupavky, šľachy a kĺby. Elastín zasa dodáva elasticitu tkanivám ako sú srdce, cievy. Tak prečo si ju neuvariť?
Príprava huspeniny je nenáročná. Čo potrebujeme je akurát čas na varenie, aby bol aspik kvalitný a aby huspenina stuhla poriadne. Správna huspenina musí byť trasľavá a číra. A čo je ďalším bonusom, v samotnom aspiku sa tuk nenachádza vôbec.
Váš obľúbený internetový portál Ženy v meste vám opäť ponúka ďalší úžasný recept do zbierky – najlepšiu huspeninu originál. Hlavne v chladnejšom období je príprava tohto receptu veľmi vhodná. Vaše kĺby sa vám poďakujú a určite aj mužská polovička.
Vyskúšajte aj recept na výborný zemiakový šalát bez majonézy. Skúste aj ako chutí slovenská huspenina. Tu je aj poctivá domáca huspenina podľa overeného receptu. Alebo čo robiť, aby bola huspenina číra.
Domáca huspenina
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 5 hodín
- Počet kusov: 8-10 porcií
Fantastická domáca huspenina - ingrediencie
- 1 ks bravčové koleno (strednej veľkosti, aké je najlepšie mäso na huspeninu?)
- 1 ks bravčová nožička (paprčka)
- 3 ks bravčová koža (cca 300 g)
- koreňová zelenia – mrkva, petržlen, zeler (nemusí byť)
- 2 ks cibuľa strednej veľkosti
- 5 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti)
- 10 zrniečok čierneho korenia
- 2 zrniečka nového korenia (aj viac, podľa chuti)
- 2 ks bobkový list
- 2 polievkové lyžice octu
- soľ podľa potreby
Recept na tradičnú domácu huspeninu. Foto - Nela
Postup receptu na domácu huspeninu (aspik)
- Koleno, nožičku a kože necháme v studenej vode aspoň 30 minút odmočiť.
- Po tomto čase ich umyjeme, očistíme a vložíme do vriacej vody (väčší hrniec) a necháme povariť, aby sa vyzrážali bielkoviny – urobí sa na povrchu pena. Trvá to zopár minút.
- Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec taktiež.
- K mäsu nalejeme také množstvo studenej vody, aby bolo ponorené (ja som dala 4,5 l vody). Pozor, záleží to od veľkosti kolena, paprčky. Menej vody je stále lepšie. Potrebujeme, aby huspenina poriadne stuhla.
- Pridáme čierne korenie celé, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ (cca 4 polievkové lyžice). Záleží aké chute obľubujeme, dosoliť môžeme aj pri degustovaní. Pomaly varíme tiahnutím, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.
- Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler. Po ďalšej hodine zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila.
- Pridáme ešte polievkovú lyžičku octu a povaríme 30 minút. Huspenina sa tým ešte viac vyčistí.
- Či je huspenina dostatočne tuhá zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste by nám mala za pár minút stuhnúť.
- Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky. Niekto obľubuje aj kože, nasekáme ich nadrobno.
- Do misiek, tanierov alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
- Ak mäso nekonzumujeme, uvarenú zeleninu nakrájame a takto ju zalejeme. Keď zeleninu v huspenine nebudeme variť, osobitne si povaríme mrkvu, hrášok, kukuricu do zmäknutia. Vajcia natvrdo. Nakrájame podľa potreby. Následne zalejeme vývarom.
- Na chladnom mieste necháme huspeninu vytuhnúť (nie na mraze!). Najlepšie z večera do rána. Môžeme ju naliať aj do zaváracích pohárov a sterilizovať.
- Huspeninu podávame s octom (citrónovou šťavou), cibuľou, chrenom, kyslými uhorkami. A k tomu čerstvý tmavý chlebík? Niet čo dodať.
Dobrú chuť. Prípadne skúste aj naše jednoduché rady, aby huspenina stuhla. Alebo si prečítajte aj článok, kedy soliť huspeninu. A tu je pár tipov ako sa dosiahne čistá huspenina. A ako dlho variť huspeninu?
Zopár dobrých rád pri príprave domácej huspeniny
- Koleno a paprčku si necháme rozseknúť u mäsiara. Docielime tak poctivý aspik.
- Nedávame príliš veľa vody. Môže sa stať, že nám huspenina nestuhne. V tomto prípade je menej viac.
- Najdôležitejšie je pripraviť kvalitný vývar, ktorý dosiahneme pomalým tiahnutím – „bublaním“.
- Huspeninu počas varenia nemiešame.
- Kvalitný aspik – huspenina potrebuje čas. Minimálne 5 hodín. A kedy pridať ocot do huspeniny? Tu je aj Maďarská huspenina. A čo robiť ak sa vám uvarí mútna huspenina.
Vyskúšajte aj osvedčený recept na držkovú polievku.