K Veľke noci šunka neodmysliteľne patrí. Skúste recept, ako si uvariť najlepšiu domácu veľkonočnú šunku. Čo by bola veľkonočná hostina bez údenej šunky? Tu je pár typov, aby bola naozaj dokonalá.
Ako sa varí domáca údená veľkonočná šunka
Veľkonočná hostina bez údenej šunky by sa asi ani nerátala. Ako si pripraviť tú najlepšiu? Prečítajte si zopár osvedčených tipov ako si uvariť domácu veľkonočnú šunku.
To je najčastejšou otázkou je napríklad ako dlho ju variť? Odpoveď je jednoduchá. Údené mäso si vždy na úvod odvážte. Koľko váži, toľko ju aj povaríme. Ak napríklad váži šunka 1 kg, varíme ju 1 hodinu.
Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka zopár skvelých rád, ktorých by ste sa mali držať pri jej príprave, aby bola vaša šunka šťavnatá, chutná a zachovala si peknú farbu.
Čo všetko by sme mali vedieť o veľkonočnej údenej šunke? Ste pripravení na tradičnú Veľkú noc? My áno. Tip pre vás: Údené mäso si môžeme upiecť aj v cestíčku. Tu je aj recept na veľkonočnú plnku. Takto sa zase pripravuje domáca šunka.
Domáca šunka - ako sa varí?
Zopár osvedčených tipov
- Najdôležitejšia je kvalita šunky. Tou najlepšou voľbou je samozrejme domáca, ak máme takúto možnosť. V obchodoch je najviac ponúkaná údená rolka z bravčového pliecka. Je síce šťavnatá, ale vo vnútri nás môže nemilo prekvapiť svojou mastnotou. Väčšou istotou je šunka z bravčového stehna alebo bravčovej krkovičky.
- Vákuovo balené údené mäso radšej nekupujme, pretože obsahuje väčšie množstvo vody. Vhodnejšie je zvoliť údenú šunku v sieťke, ktorá je spravidla kvalitnejšia.
- Veľkonočnú šunku je dobré namočiť deň pred varením do studenej vody. Zbavíme ju tak prebytočnej soli.
- Šunku si uvarme deň vopred, odleží sa a bude sa aj lepšie krájať.
- Pred varením je dôležité odstrániť sieťku z mäsa. Ak by sme ju ponechali, zavarila by sa do šunky a veľmi ťažko odstránila. Z rolky by sa mohli odtrhávať aj kúsky mäsa.
- Údenú šunku vkladáme zásadne do vriacej vody. Necháme, aby voda opäť zovrela, povaríme 3 minútky, potom znížime plameň a varíme na miernom stupni. Takýmto spôsobom sa mäso zatiahne a šťava ostane vo vnútri.
- Do vody môžeme na dochutenie pridať biele víno, cesnak, cibuľu, niekoľko zrniečok nového a čierneho korenia, bobkový list. Soliť nie je potrebné, pretože šunka je dosť slaná.
- Ako dlho variť veľkonočnú šunku? To je najčastejšia otázka. Je na to jednoduchá rada. Údené si vždy odvážme. Koľko váži, toľko ju varíme. Ak váži šunka 1 kg, varíme ju 1 hodinu.
- Na varenie nepoužívajme tlakový hrniec, pretože sa šunka vysuší a stratí na kvalite.
- Uvarené údené mäso necháme vychladiť priamo vo vode, v ktorej sa varilo. Mäso bude mať peknú farbu a ostane šťavnaté.
- Keď nám ostanú kúsky údeného mäska, môžeme si z nich pripraviť rôzne dobroty. Údené mäso je výborné do nátierok, k omáčkam, do zapekaných jedál.
- Čo so zvyšným vývarom? Je výborným základom chutných výdatných polievok, strukovinových, ale aj zeleninových.
Trendy je aj tento recept
Ako sa varí veľkonočná šunka
Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila úžasné veľkonočné recepty, nielen tie tradičné, ale aj moderné. Koláče, zákusky, torty, mäso, minútky, omáčky. To všetko nájdete na našom portáli Ženy v meste. Nech sa páči. Inšpirujte sa a vyskúšajte ich.
Najlepšie veľkonočné recepty, tradičné, osvedčené, jednoduché, zdravé - kliknite
Recepty pre vás pripravujeme s veľkou chuťou a radosťou. Tešíme sa, keď vám a vašej rodine chutia. Veď pri jedle sa môžeme porozprávať a zrelaxovať. Najdôležitejšia je predsa pohoda.
Prajeme vám všetkým veselé Veľkonočné sviatky plné lásky a radosti. Dobrú chuť k pochúťkam.