Veľkonočná pečka je u nás doma jednoznačne tá najlepšia pochúťka na Veľkú noc. Skúste overený recept od žien v meste.

Veľkonočná pečka

Veľkonočná pečka je bohatý, tradičný pokrm, ktorý sa často pripravuje počas Veľkonočných sviatkov v niektorých regiónoch na Slovensku. Ide o zapečenú zmes mäsa, pečiva, zeleniny, vajec a korenia.

Podáva sa tradične s doplnkami ako chren, kyslé uhorky alebo cvikľa, čo ešte viac zvýrazňuje jej chuťový profil a dodáva pokrmu výnimočný charakter vhodný pre veľkonočné oslavy. 

Recepty na veľkonočnú pečku sa mierne líšia podľa regiónu. Niekde sa do plnky pridávajú rôzne druhy mäsa, ako sú napríklad mleté bravčové, jahňacie alebo kuracie. V iných sa plnka pripravuje z ryže, pšenice alebo pohánky, ktoré sa miešajú s mäsom a rôznou zeleninou.

Charakterizuje ju jej všestrannosť a možnosť prispôsobenia podľa individuálnych chutí a preferencií, čo z nej robí vynikajúcu voľbu pre sviatočný stôl.

Ak máte chuť na ďalšiu inšpiráciu, máme pre vás aj recepty na mäsový syrek a veľkonočnú plnku. Alebo recept na domáce rožky ako z obchodu. Skúste aj recept na veľkonočnú plnku bez mäsa

Ingrediencie

  • 10 vajec,
  • 0,5 kg údeného mäsa (šunky, alebo údeného kolena),
  • 10 rožkov, žemlí, alebo iného vhodného bieleho, alebo tmavého pečiva,
  • nakrájaná petržlenová vňať, jarná cibuľka, pažítka alebo čokoľvek podobné podľa možností,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 nožička klobásy a 200 g oravskej slaniny (len ak chcete ešte intenzívnejšiu mäsovú chuť)
  • Na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, trošku mletej rasce a mletej červenej papriky,
  • bravčová masť na vymastenie plechu, alebo papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Najskôr si uvaríme údené mäso (trvá to cca 45 minút) a uvareného ho pokrájame na kocky. Vývar z údeného si odložte, ešte ho budete potrebovať.


     
  2. Pečivo si nakrájame alebo natrháme na malé kocky a zalejeme spomenutým vývarom z údeného mäsa.


     
  3. Teraz si vyšľaháme samostatne najskôr žĺtky a potom aj bielky. Najlepšie mixérom. Sneh z bielkov pridáme do zmesi na záver. Do nádoby vložíme vyžmýkané pečivo, pokrájané údené mäso, klobásu na kolieska, ak chceme aj pokrájanú slaninu a na ešte aj vyšľahané žĺtky. Rovnako pridáme vytlačené dva strúčiky cesnaku a aj za hrsť zeleniny (petržlenovú vňať, jarnú cibuľku, pažítku atď) a všetko jemne, ale dôkladne premiešame.


     
  4. Hotovú a dôkladne premiešanú zmes jemne podľa chuti osolíme (pozor, údené je už slané) a okoreníme. Pridáme čierne korenie, mletú rascu, mletú červenú papriku.


     
  5. Z bielkov a štipky soli mixérom vyšľahaný sneh pridáme na záver. Opatrne ho zapracujeme do zmesi mäsa s pečivom.


     
  6. Dôkladne vymiešanú zmes vylejeme na masťou vymastený plech alebo na papier na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme asi 45 minút. Prvých 30 minút na 180 stupňov a môžme ešte dopiecť na záver na 200 stupňov, aby vznikla chrumkavejšia kôrka. Veľkonočnú pečku priebežne kontrolujte.


     
  7. Hotovú veľkonočnú pečku podávame s čerstvým chlebom, chrenom, kyslou uhorkou, alebo s cvikľou. Alebo rovno s našou Veľkonočnou cvikľou s chrenom. Alebo aj recept na veľkonočnú babu. Dobrú chuť.

 

Videorecept

Veľkonočná pečka je obzvlášť jedinečná vďaka svojej základnej zložke - pečive, ktoré sa namáča vo vývare z údeného mäsa a mieša s vajciami, čím vzniká savá a šťavnatá textúra, ktorá je po upečení príjemne mäkká zvnútra a na povrchu chrumkavá.

Tento pokrm kombinuje v sebe zároveň rôzne druhy mäsa, ako je údené mäso, klobása, a pridáva bohatosť prostredníctvom prídavku oravskej slaniny, ak sa rozhodnete pre intenzívnejšiu mäsovú chuť.

Aromatizovaná cesnakom, jarnou zeleninou a korením, pečka predstavuje výraznú kombináciu chutí, ktorá spája slanosť s jemným bylinkovým podtónom.