Táto strúhaná cvikla s chrenom je tradičnou súčasťou veľkonočných pokrmov. Táto skvelá pochúťka je známa svojou nádhernou farbou ale rovnako zdravotnými benefitmi.
Strúhaná cvikla s chrenom
Jedným z výborných zdravotných benefitov strúhanej cvikle s chrenom je napríklad obsah vitamínov B, C, E a minerálnych látok, ktoré chránia naše zdravie. Tento jednoduchý recept od žien v meste je nielen chutný a zdravý, ale aj ľahko dostupný a cenovo výhodný, a preto ho môžete pripravovať celoročne. Nielen na Veľkú noc.
Cviklu si pokojne uvarte deň vopred, to zjednoduší prípravu. Alebo ju môžete aj upiecť v rúre zabalenú v alobale pri teplote 180 °C po dobu minimálne 40 minút, čím sa ušetrí čas a získate dokonalý doplnok k veľkonočnej šunke alebo hrudke, ktorý vynikajúco podporuje trávenie. Skúste aj ďalšie recepty na sezónne šaláty.
Ingrediencie
- cca 16 kusov stredne veľkej cvikle,
- Na nálev: 0,5 litra vody, 1/2 malej lyžičky drvenej rasce, 2 zarovnané polievkové lyžice soli, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového alebo trstinového cukru, špetku mletého čierneho korenia, ocot alebo citrónová šťava podľa chuti (cca 6 polievkových lyžíc, citrónovú šťavu nevaríme, pridávame ju až nakoniec).
- Na ďalšie dochutenie: nastrúhaný chren - podľa chuti (najlepšie čerstvý, ale vhodný je aj sterilizovaný)
Postup receptu
- Najprv si uvaríme kúsky cvikle. Potrebujeme na to približne 45 minút, záleží to od jej veľkosti. Uvarenú cviklu necháme vychladnúť. V obchodoch dostať už aj uvarenú cviklu, ale domáca je domáca.
- Ako druhé si pripravíme nálev. Do 500 ml vody dáme variť rascu, soľ, kryštálový alebo trstinový cukor a ocot (keď ho chceme do šalátu pridať). Môžeme pridať aj trošku mletého čierneho korenia čierneho korenia. Nálev varíme 10 minút.
- Cviklu ošúpeme, potom ju nastrúhame na hrubšie alebo tenšie rezance, záleží len od vašej chuti. Pridáme vychladnutý nálev a citrónovú šťavu, ak sme nepridali do nálevu ocot. Hotovú strúhanú cviklu s chrenom nakoniec dochutíme chrenom, ak máte uprednostnite čerstvý. So strúhaným čerstvým chrenom však opatrne, je omnoho aromatickejší. Môžeme zvoliť jemnejší, sterilizovaný chren.
- Najlepšiu veľkonočnú strúhanú cviklu s chrenom necháme postáť v chladničke alebo na chladnom mieste aspoň hodinu, prejdú všetky chute. V chladničke vydrží takto viac dní. Môžete si ju však aj sterilizovať.
Tip od žien v meste: Keď si cviklu uvaríme alebo upečieme deň vopred, ušetríme si čas pri samotnej príprave klasickej veľkonočnej cvikly s chrenom. Vyskúšajte aj výborný zelerový šalát s ananásom.
Videorecept