Slaná veľkonočná hrudka z vajec je jednoduchý a zdravý recept, ktorý môže byť obohatený o medvedí cesnak alebo iné bylinky a prináša na veľkonočný stôl sviežosť a originalitu s možnosťou experimentovania podľa vlastných chutí.
Veľkonočná hrudka slaná z vajec
Veľkonočné sviatky sú synonymom pre nový začiatok, obnovu a oslavu života, čo sa odráža aj v tradičných jedlách, ktoré na tieto dni pripravujeme. Jedným z unikátnych, no o nič menej chutných receptov, je slaná veľkonočná hrudka z vajec, ktorá na sviatočný stôl prináša sviežosť a originalitu.
Tento recept kombinuje jednoduchosť s výnimočným výsledkom, vďaka čomu je ideálny pre tých, ktorí hľadajú tradične inšpirovanú pochúťku. Príprava slanej veľkonočnej hrudky je zaujímavým dobrodružstvom, ktoré sa opiera o základné ingrediencie - vajíčka a mlieko, v našom prípade obohatené o čerstvý medvedí cesnak.
Tento recept nie je len o unikátnom spôsobe prípravy, ale aj o možnosti experimentovať s rôznymi bylinkami, čo umožňuje každému prispôsobiť si recept podľa vlastných chutí.
Ako dokonalý symbol jari, tento pokrm pridáva na sviatočnom stole nielen skvelú chuť, ale aj krásnu zelenú farbu a vitamíny, čo z neho robí nielen pochúťku, ale aj zdroj energie a zdravia. Skúste aj recept na tradičný mäsový syrek. Alebo aj recepty na veľkonočné pečenie, či ďalšie veľkonočné recepty s obrázkami. Skúste aj ten na veľkonočného barančeka.
Ingrediencie
- 10 väčšich vajce (ak máte menšie tak 12), 1 liter plnotučného mlieka, 1 hrsť listov medvedieho cesnaku (podľa chuti),
- na dochutenie: soľ, kryštálový cukor (môžeme aj vynechať) - podľa chuti,
Postup receptu
- Približne 1 plnú hrsť listov medvedieho cesnaku (ak nemáte cesnak skúste iné bylinky, alebo ho vynechajte) dobre umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Do misy vlejeme mlieko, pridáme vajcia, dobre rozšľaháme. Pridáme soľ a kryštálový cukor (nemusíme) podľa chuti.
- Vaječnú zmes varíme v hrnci s dvojitým dnom. Môžeme použiť aj klasický hrniec so silnejším dnom. Privedieme do varu, pridáme nakrájaný medvedí cesnak. Za stáleho miešania povaríme do zhustnutia.
- Hmota sa začne zrážať (vytvoria sa hrudky ako pri praženici), nevaríme však príliš dlho, aby hrudka nebola suchá, ale ostala šťavnatá. Celková doba varenia trvá približne 15- 20 minút. Potom hmotu odstavíme.
- Na cedník si položíme gázu (čistú kuchynskú utierku). Zrazenú zmes vylejeme a postláčame do tvaru hrudky, prípadne bochníčka. Nestláčame príliš, aby ostala hrudka vláčna. Prebytočná tekutina odkvapká.
- Slanú veľkonočnú hrudku z vajec zviažeme, zavesíme napríklad do väčšieho hrnca na varechu a necháme odkvapkať - vytuhnúť cca 2 hodiny. Gázu odstránime a veľkonočnú hrudku krájame na plátky alebo menšie kúsky.
Tip od žien v meste: Ak medvedí cesnak nemáte, môžete zvoliť aj petržlenovú vňať, bazalku alebo oregano. Vyskúšajte. Čerstvé bylinky dodajú vitamín C a nádhernú farbu. Skúste aj naše Veľkonočné recepty na zákusky. Skúste aj naše veľkonočné recepty s obrázkami. Skúste aj recept na klasickú veľkonočnú hrudku.
Videorecept