Skvelý ocot, recepty na najlepšie jedlá s octom z kuchyne portálu Ženy v meste. Zoradili sme pre vás všetky recepty v ktorých využijete ocot.
Skvelý ocot, recepty na najlepšie jedlá s octom z kuchyne portálu Ženy v meste. Zoradili sme pre vás všetky recepty v ktorých využijete ocot.
Ocot, recepty na skvelé jedlá s octom
Ocot patrí medzi základné domáce potraviny. V kuchyni ho využijete naozaj najrôznejším spôsobom od skvelých jedál až po dezinfekciu.
Liečivé účinky využívali aj naše staré mamy a mamy. Čistili octom rany či opuchy a zmierňovali zažívacie ťažkosti.
Ocot podporuje produkciu tráviacich enzýmov a baktérií, urýchľuje trávenie a obmedzuje hnilobné pochody v črevách. Odborníci preto odporúčajú používať najmä jablčný ocot pri príprave jedál.
Jablčný ocot najvhodnejší je na šaláty, ale aj pri nakladaní mäsa alebo do dresingov
Ocot z bieleho vína výborne hodí k rybám a morským plodom, celkovo teda k stredoeurópskej kuchyni.
Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, aj na prípravu marmelád, pri nakladaní mäsa či dochucovaní omáčok a polievok.
Ocot balsamico pochádza z talianskej Modeny a môže byť z bieleho či červeného hrozna, má troch sladšiu chuť a hodí sa na pripravu smotanových omáčok
Kúpiť si už dnes môžete aj bylinkový ocot (ochutený o čerstvé bylinky), ryžový (pochádza z japonskej kuchyni a používa sa na výrobu sushi), malinový (z malinového vína) či cesnakový ocot (hodí sa na šaláty a pri nakladaní mäsa na grilovanie)