Rizoto na čínsky spôsob

  • Čas prípravy: 35 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 20 minút
  • Počet porcií: 2

Nemáte čas variť a chcete trošku zmeniť chute? Inšpirujte sa čínskou kuchyňou a nachystajte si obľúbenú smaženú ryžu vo forme rizota so zeleninou a omeletou. Ideálne hlavné jedlo nielen pre milovníkov Ázie, ale aj pre vegetariánov.

Zeleninové rizoto na čínsky spôsob je taktiež skvelým spôsobom, ako spotrebovať vajíčka, poprípade huby a akúkoľvek zvyšnú zeleninu, nakoľko sa všetko hodí k smaženej ryži. Presvedčte sa sami! Držíme vám palce s prípravou, aj keď nepochybujeme, že ju zvládnete, pretože fotorecept od nás je skutočne jednoduchý a detailný na postupovanie. Hlavne nezabudnite na ingrediencie ako zázvor, chilli (podľa preferencie) a sójovú omáčku, pretože tie sú typické pre takéto ázijské pochúťky.

Máme pre vás aj recept na ostrokyslú polievku v prípade, že by ste chceli kompletné čínske menu na obed či večeru. Dobrú chuť!

Ingrediencie na rizoto

(2 porcie)

  • 1 chilli paprička
  • 1 KL nastrúhaného cesnaku
  • 1 pór
  • 1 zelená alebo červená paprika strednej veľkosti
  • Čerstvé bylinky
  • 1 PL nasekaných alebo pomletých orechov
  • 2 menšie mrkvy
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 3 PL octu
  • 2 ČL kari korenia
  • 1 KL nastrúhaného zázvoru
  • 4 ružičky brokolice
  • 3 šampiňóny
  • 2 PL hnedého cukru
  • 120 g ryže
  • 2 vajcia
  • 1 PL oleja

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail

Rizoto s omeletou a zeleninou na čínsky spôsob. Fotka - Andrea

 

Jednoduchý postup ázijského receptu na zeleninové rizoto

  1. Pripravíme si najskôr všetky suroviny. Cesnak a zázvor si nastrúhame najemno. Ryžu uvaríme podľa návodu.
  2. Vezmeme si 1 vajíčko, dobre ho rozmiešame v miske a spravíme z neho zatočenú omeletu.
  3. Na malú panvicu pridáme pár kvapiek oleja.
  4. Pridáme rozmiešané vajíčko.
  5. Rozlejeme ho po celej ploche panvice.
  6. Keď sú okraje omelety hotové, ale stred je ešte nedorobený a povrch klzký, pomocou tenkej varešky začneme rolovať okraj omelety (podobne ako pri palacinkách).
  7. Vznikne nám preložená omeleta. Necháme ju 30 sekúnd ešte na panvici a následne dáme bokom.
  8. Postup opakujeme aj s druhou omeletou.
  9. Potom si nakrájame zeleninu na drobné kúsky.
  10. Ako prvé si na oleji orestujeme 2 minúty nadrobno nakrájané šampiňóny. Môžeme použiť aj hlívu.
  11. Potom pridáme všetku ostatnú zeleninu.
  12. Restujeme spolu asi 5 minút na strednom ohni. Po 5 minútach pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor, chilli papričku a kari korenie. Opekáme maximálne 2 minúty a pravidelne premiešavame.
  13. Zatiaľ si omeletky nakrájame na asi 0,5 cm kúsky.
  14. Keď sa nám zelenina s kari korením rozvonia po 2 minútach opekania, pridáme uvarenú ryžu. Opäť dôkladne premiešavame.
  15. Na rad prichádza záverečné dochutenie. Pridáme sójovú omáčku, ryžový ocot a trstinový cukor. Zamiešame a pridáme nakrájané omeletky.
  16. Môžeme servírovať s opraženými arašídmi alebo inými obľúbenými, nasucho opečenými orechami. Skvele sa hodí aj čerstvý koriander, ale nič nepokazíte ani bazalkou či petržlenovou vňaťou.

Hotovo! Nech vám čínske rizoto chutí!

 

Prečítajte si aj tento súvisiaci recept