Rizoto na čínsky spôsob
- Čas prípravy: 35 minút
- Čas tepelnej úpravy: 20 minút
- Počet porcií: 2
Nemáte čas variť a chcete trošku zmeniť chute? Inšpirujte sa čínskou kuchyňou a nachystajte si obľúbenú smaženú ryžu vo forme rizota so zeleninou a omeletou. Ideálne hlavné jedlo nielen pre milovníkov Ázie, ale aj pre vegetariánov.
Zeleninové rizoto na čínsky spôsob je taktiež skvelým spôsobom, ako spotrebovať vajíčka, poprípade huby a akúkoľvek zvyšnú zeleninu, nakoľko sa všetko hodí k smaženej ryži. Presvedčte sa sami! Držíme vám palce s prípravou, aj keď nepochybujeme, že ju zvládnete, pretože fotorecept od nás je skutočne jednoduchý a detailný na postupovanie. Hlavne nezabudnite na ingrediencie ako zázvor, chilli (podľa preferencie) a sójovú omáčku, pretože tie sú typické pre takéto ázijské pochúťky.
Máme pre vás aj recept na ostrokyslú polievku v prípade, že by ste chceli kompletné čínske menu na obed či večeru. Dobrú chuť!
Tip z nášho eshopu
Ingrediencie na rizoto
(2 porcie)
- 1 chilli paprička
- 1 KL nastrúhaného cesnaku
- 1 pór
- 1 zelená alebo červená paprika strednej veľkosti
- Čerstvé bylinky
- 1 PL nasekaných alebo pomletých orechov
- 2 menšie mrkvy
- 2 PL sójovej omáčky
- 3 PL octu
- 2 ČL kari korenia
- 1 KL nastrúhaného zázvoru
- 4 ružičky brokolice
- 3 šampiňóny
- 2 PL hnedého cukru
- 120 g ryže
- 2 vajcia
- 1 PL oleja
Rizoto s omeletou a zeleninou na čínsky spôsob. Fotka - Andrea
Jednoduchý postup ázijského receptu na zeleninové rizoto
- Pripravíme si najskôr všetky suroviny. Cesnak a zázvor si nastrúhame najemno. Ryžu uvaríme podľa návodu.
- Vezmeme si 1 vajíčko, dobre ho rozmiešame v miske a spravíme z neho zatočenú omeletu.
- Na malú panvicu pridáme pár kvapiek oleja.
- Pridáme rozmiešané vajíčko.
- Rozlejeme ho po celej ploche panvice.
- Keď sú okraje omelety hotové, ale stred je ešte nedorobený a povrch klzký, pomocou tenkej varešky začneme rolovať okraj omelety (podobne ako pri palacinkách).
- Vznikne nám preložená omeleta. Necháme ju 30 sekúnd ešte na panvici a následne dáme bokom.
- Postup opakujeme aj s druhou omeletou.
- Potom si nakrájame zeleninu na drobné kúsky.
- Ako prvé si na oleji orestujeme 2 minúty nadrobno nakrájané šampiňóny. Môžeme použiť aj hlívu.
- Potom pridáme všetku ostatnú zeleninu.
- Restujeme spolu asi 5 minút na strednom ohni. Po 5 minútach pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor, chilli papričku a kari korenie. Opekáme maximálne 2 minúty a pravidelne premiešavame.
- Zatiaľ si omeletky nakrájame na asi 0,5 cm kúsky.
- Keď sa nám zelenina s kari korením rozvonia po 2 minútach opekania, pridáme uvarenú ryžu. Opäť dôkladne premiešavame.
- Na rad prichádza záverečné dochutenie. Pridáme sójovú omáčku, ryžový ocot a trstinový cukor. Zamiešame a pridáme nakrájané omeletky.
- Môžeme servírovať s opraženými arašídmi alebo inými obľúbenými, nasucho opečenými orechami. Skvele sa hodí aj čerstvý koriander, ale nič nepokazíte ani bazalkou či petržlenovou vňaťou.
Hotovo! Nech vám čínske rizoto chutí!