Najlepšie zeleninové rizoto s omeletou, skvelý recept na čínske rizoto s vajcom. Nemáte čas variť a chcete trošku zmeniť chute? Vyskúšajte recept z portálu Ženyvmeste.sk inšpirovaný čínskou kuchyňou.
Zeleninové rizoto s omeletou
Máte doma doteraz nespotrebovanú zvyšnú zeleninu, huby a nájdete aj nejaké vajíčka na omeletu? Pripravte si toto skvelé zeleninové rizoto s chuťou Ázie.
Recept je jednoduchý na prípravu, treba len dodržať pár základných krokov. Zvládne ho naozaj každý. Je to recept v ktorom využijete zbytky z kuchyne a ešte si aj dobre pochutíte.
Všetky uvedené ingrediencie, najmä závor, chilli a sójová omáčka sú typické pre ázijskú kuchyňu. A týmto rizotom určite príjemne prekvapíte aj náročnejších gurmánov, ktorí obľubujú práve netradičnejšie jedlá. Alebo jedlá bez mäsa.
- Čas prípravy: 35
- Čas tepelnej úpravy: 20
- Počet porcií: 2
Máme pre vás aj recept na vynikajúce zeleninové rizoto s vajíčkom, alebo skúste recept na šampiňónový stroganov. Vyskúšajte aj recept na krémovú brokolicovú polievku.
Ingrediencie na čínske rizoto s vajcom
(2 porcie)
- 1 ks - chilli paprička,
- 1 kávová lyžička - nastrúhaný cesnak,
- 1 kúsok - pór,
- 1 ks - zelená alebo červená paprika strednej veľkosti,
- 1 zväzok - čerstvé bylinky,
- 1 polievková lyžica - nasekané alebo pomleté orechy,
- 2 ks - menšia mrkva,
- 2 polievkové lyžice - sójová omáčka,
- 3 polievkové lyžice - ocot,
- 2 čajové lyžičky - kari korenie,
- 1 kávová lyžička - nastrúhaný zázvor,
- 4 ružičky - brokolica,
- 3 ks - šampiňóny,
- 2 polievkové lyžice - hnedý cukor,
- 120 g - ryža,
- 2 ks - vajcia,
- 1 polievková lyžica - olej
Najlepšie zeleninové rizoto s omeletou, skvelý recept na čínske rizoto. Foto - Andrea
Jednoduchý postup receptu na zeleninové rizoto
- Pripravíme si všetky suroviny. Cesnak a zázvor si nastrúhame najemno. Uvaríme si ryžu podľa návodu, skvele sa hodí ryža basmati.
- Vezmeme si 1 vajíčko, dobre ho rozmiešame v miske, spravíme z neho zatočenú omeletu.
- Na malú panvicu dáme pár kvapiek oleja.
- Pridáme rozmiešane vajíčko.
- Vajíčko rozlejeme po celej ploche panvice.
- Keď sú okraje omelety už hotové, ale stred je ešte neurobený a povrch omelety klzký, pomocou tenkej varešky začneme rolovať okraj omelety (podobne ako ked zakrúcame palacinky).
- Vznikne nám takáto preložená omeleta, necháme tak 30 sekúnd ešte na panvici a dáme bokom.
- Postup opakujeme aj s druhou omeletou.
- Nakrájame si zeleninu na drobné kúsky.
- Ako prvé si na oleji orestujeme asi 2 minútky nadrobno nakrájané šampiňóny. Môžete použiť aj hlivu.
- Potom pridáme všetku ostatnú zeleninu.
- Zeleninu restujeme asi 5 minút na strednom ohni. Po 5 minútach pridáme nastrúhaný cesnak, zázvor, chilli papričku a kari korenie. Opekáme maximálne 2 minútky a premiešavame.
- Zatiaľ si omeletky nakrájame na asi 0,5 cm kúsky.
- Keď sa nám zelenina s kari korením rozvonia po 2 minútach opekania, pridáme uvarenú ryžu. Dôkladne premiešavame na sporáku.
- Na rad prichádza záverečné dochutenie. Pridáme sójovú omáčku, ryžový ocot, trstinový cukor. Dobre premiešame a pridáme nakrájané omeletky.
- Môžeme servírovať s opraženými arašidmi alebo inými obľúbenými, nasucho opečenými orechami. Skvele sa hodí čerstvý koriander, ale nič nepokazíte ani bazalkou alebo petržlenovou vňaťou.
- Pripravte si najlepšie čínske rizoto aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Dobrú chuť!