Skvelý recept na ľahký šalát s figami. Môžete si ich dopestovať doma a sú aj veľmi zdravé. Čerstvá figa obsahuje až 82 percent vody. Urobte si z nej ľahký šalát.
Ľahký figový šalát, fotorecept kliknite
Sušené nemám až tak rada, ale čerstvé? Mňam! Bol to môj veľký objav, keď som ich v Chorvátsku pred vyše desiatimi rokmi trhala rovno zo stromu. Figy. Šťavnaté, sladučké.
Ešte väčším prekvapením pre mňa bolo zistenie, že sa dajú pestovať aj na juhu Slovenska. Keď sme dostali krík od suseda a posadili ho v záhrade, dlho sme na ten moment čakali.
Už sme s manželom strácali nádej, že sa figy ujmú. Ale predsa sa objavili. A každým rokom je ich viac a viac. Naše figy sa tak rozrástli a majú toľko plodov, že sa snažím vymýšľať, ako ich využiť a spestriť nimi naše denné menu.
Vyskúšajte aj recept na skvelý šalát s avokádom
Vybrali sme pre vás
Recept na ľahký šalát s figami
Figy sú veľmi zdravé. Čerstvá figa obsahuje až 82 percent vody, 12-23 percent cukru (prevažne glukózu a fruktózu), 1,4 percent bielkovín, 0,2 tuku a 0,5-4,2 pektínov. Nie sú veľmi bohaté na vitamín C, ale obsahujú celú škálu vitamínov skupiny B a betakarotén.
Figy sú tiež dobrými dodávateľmi minerálov, najmä draslíka, vápnika, horčíka, fosforu, železa a zinku. Plody figovníka pomáhajú pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok i prostriedok na zmäkčenie stolice. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, pôsobia preventívne a brzdia rozvoj rakovinových buniek.
A tak kým trvá sezóna, snažíme sa ich jesť každý deň. Napríklad na raňajky si ich dávame s jogurtom a granolou. A ako ľahký šalát na obed alebo večeru.
Figový šalát - ingrediencie
- rukola alebo iný šalát, ktorý máte radi
- vlašské orechy
- syr Gorgonzola
- čerstvé figy
- olivový olej
- med
- čierne korenie, soľ
- citrónová šťava alebo ocot balsamico
Ľahký šalát s figami. Foto - Malgorzata Wojcieszynska
Šalát s figami - postup receptu
- Šalát dáte na tanier, pridáte na polovicu alebo na štvrťky nakrájané (podľa veľkosti) figy, kúsky syra a orechy. Dresing robím v pohári, ktorý sa dá uzamknúť.
- Nalejem olivový olej, ocot, med a pridám korenie a soľ (môžete pridať aj trošku studenej vody). Pohár zavriem a potrasiem nim, aby sa všetky ingrediencie zmiešali. Tesne pred servírovaním šalátu ho polejem dresingom.
- Pred nedávnom ma navštívila moja známa z Varšavy. Keď som ju ponúkla týmto šalátom, bola unesená. „U nás by si za takýto šalát v reštaurácii pýtali veľa peňazí,“ povedala. Niet sa čo čudovať, veď v Poľsku sa figy nedajú pestovať. Našťastie na Slovensku je to možné. Vivat Slovakia!
Dobrú chuť. 🇸🇰
Vyskúšajte aj recept na mrkvovo-jablkový retro šalát