Najlepšie domáce utopence chutia skvele. Pripravte si ich podľa originálneho receptu kuchyne portálu Ženy v meste.
Najlepšie domáce utopence - fotorecept kliknite
Utopence – špekáčky v kyslom náleve patria k obľúbeným českým špecialitám, ale ani my Slováci im nevieme odolať.
Príprava tejto delikatesy je úplne jednoduchá, treba však vyčkať, aby prešli všetky chute a špekáčiky mali špecifickú originálnu chuť, mierne kyslú a pikantnú.
Vyskúšajte fantastický recept z kuchyne portálu Ženy v meste a prekvapte svoju polovičku. K pivu i vínu chutia skvele. Pohostíte nejednu návštevu.
Vyskúšajte aj recept - pravá domáca huspenina
Najlepšie domáce utopence recept
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 22 utopencov (špekáčikov)
Recept pre vás
Najlepšie domáce utopence - ingrediencie
množstvo na 4 l sklo
- 2 kg špekáčky (cca 22 ks)
- 8 ks cibuľa strednej veľkosti
- 8 ks kyslá uhorka strednej veľkosti (nemusí byť)
- 8 ks menšia chilly paprička (podľa chuti)
Najlepšie domáce utopence - nálev
- 0,5 l ocot kvasný liehový 8 %
- 1 l voda
- malá lyžička soli
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 15 ks čierne celé korenie
- 10 ks nové korenie
- 2 ks bobkový list
Recept na najlepšie domáce utopence. Foto - Nela
Najlepšie domáce utopence - postup receptu
- Najdôležitejšie pri tomto recepte sú špekáčky, aby boli čo najkvalitnejšie s vysokých podielom mäsa. Určite zvoľte radšej tie bez lepku (nebudú obsahovať múku, ani sóju). Potom už stačí iba trpezlivosť, počkať aspoň jeden týždeň, aby špekáčiky dostali originálnu chuť po koreninách.
- Najprv si pripravíme nálev. Vodu (1 l) spolu s octom (0,5 l) a koreninami – soľ, cukor, celé čierne korenie, nové korenie, bobkové listy povaríme približne 5 minút. Necháme vychladiť.
- Špekáčky olúpeme a prerežeme pozdĺžne do 2/3, nie úplne, aby sa nerozpadli, pretože ich budeme plniť. Kyslé uhorky a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Špekáčky plníme plátkami cibule a uhoriek. Uhorky môžeme aj vynechať.
- Pripravíme si 4 litrové sklo. Je dôležité, aby bolo dôkladne čisté. Ak také veľké sklo nemáme, môžeme použiť zopár menších. Na dno skla poukladáme plátky cibule. Potom postupne vrstvíme naplnené špekáčiky, nakrájanú cibuľu a chilly papričky. Ja som zvolila sterelizované. Môžeme použiť aj sušené alebo čerstvé.
- Naplnené sklo zalejeme nálevom úplne po vrch. Ak by sme mali málo nálevu, tak si ho ešte dovarme, aby boli špekáčky úplne ponorené. Sklo uzavrieme a dáme do chladu. Je potrebné, aby takto postáli určite aspoň zopár dní, najlepšie týždeň, aj dva.
- Utopence podľa nášho receptu si určite zamilujete, vyskúšajte a prekvapte svoju polovičku. Najlepšie chutia s čerstvým kváskovým chlebom a pivom.
Dobrú chuť. Skúste aj recept na nálev na utopence.
Vyskúšajte aj nejlepší domácí utopenci, klasický recept nášho partnerského webu v Česku