Najlepšie domáce utopence chutia skvele. Pripravte si ich podľa originálneho receptu kuchyne portálu Ženy v meste.

Najlepšie domáce utopence - fotorecept kliknite

Utopence – špekáčky v kyslom náleve patria k obľúbeným českým špecialitám, ale ani my Slováci im nevieme odolať.

Príprava tejto delikatesy je úplne jednoduchá, treba však vyčkať, aby prešli všetky chute a špekáčiky mali špecifickú originálnu chuť, mierne kyslú a pikantnú.

Vyskúšajte fantastický recept z kuchyne portálu Ženy v meste a prekvapte svoju polovičku. K pivu i vínu chutia skvele. Pohostíte nejednu návštevu.

Vyskúšajte aj recept - pravá domáca huspenina

Najlepšie domáce utopence recept

  • Čas prípravy:  30 minút
  • Počet porcií: 22 utopencov (špekáčikov)

 

 

Najlepšie domáce utopence - ingrediencie

                                               množstvo na 4 l sklo                      

  • 2 kg špekáčky (cca 22 ks)
  • 8 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 8 ks kyslá uhorka strednej veľkosti (nemusí byť)
  • 8 ks menšia chilly paprička (podľa  chuti)

Najlepšie domáce utopence - nálev

  • 0,5 l ocot kvasný liehový 8 %
  • 1 l voda
  • malá lyžička soli
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 15 ks čierne celé korenie
  • 10 ks nové korenie
  • 2 ks bobkový list

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na najlepšie domáce utopence. Foto - Nela

 

Najlepšie domáce utopence - postup receptu

  1. Najdôležitejšie pri tomto recepte sú špekáčky, aby boli čo najkvalitnejšie s vysokých podielom mäsa. Určite zvoľte radšej tie bez lepku (nebudú obsahovať múku, ani sóju). Potom už stačí iba trpezlivosť, počkať aspoň jeden týždeň, aby špekáčiky dostali originálnu chuť po koreninách.
  2. Najprv si pripravíme nálev. Vodu (1 l) spolu s octom (0,5 l) a koreninami – soľ, cukor, celé čierne korenie, nové korenie, bobkové listy povaríme približne 5 minút. Necháme vychladiť.
  3. Špekáčky olúpeme a prerežeme pozdĺžne do 2/3, nie úplne, aby sa nerozpadli, pretože ich budeme plniť. Kyslé uhorky a cibuľu nakrájame na tenké plátky. Špekáčky plníme plátkami cibule a uhoriek. Uhorky môžeme aj vynechať.
  4. Pripravíme si 4 litrové sklo. Je dôležité, aby bolo dôkladne čisté. Ak také veľké sklo nemáme, môžeme použiť zopár menších. Na dno skla poukladáme plátky cibule. Potom postupne vrstvíme naplnené špekáčiky, nakrájanú cibuľu  a chilly papričky. Ja som zvolila sterelizované. Môžeme použiť aj sušené alebo čerstvé.
  5. Naplnené sklo zalejeme nálevom úplne po vrch. Ak by sme mali málo nálevu, tak si ho ešte dovarme, aby boli špekáčky úplne ponorené. Sklo uzavrieme a dáme do chladu. Je potrebné, aby takto postáli určite aspoň zopár dní, najlepšie týždeň, aj dva.
  6. Utopence podľa nášho receptu si určite zamilujete, vyskúšajte a prekvapte svoju polovičku. Najlepšie chutia s čerstvým kváskovým chlebom a pivom.

Dobrú chuť. Skúste aj recept na nálev na utopence.

Vyskúšajte aj nejlepší domácí utopenci, klasický recept nášho partnerského webu v Česku