Kvašáková uhorková polievka z poľných uhoriek je tradičná polievka našich starých mám. Overený a jednoduchý recept ako si pripraviť uhorkovú polievku z kvašákového nálevu.

Uhorková polievka z kvašákov a čerstvých uhoriek

Máte radi kvasené uhorky, kvašáky? Vďaka svojej originálnej kyslosti neodmysliteľne patria ku každému letu. Človek ani nezbadá, ako rýchlo sa minú a hrniec je prázdny.

V hrnci vám však po zjedení poslednej kvasenej uhorky ostáva ešte jedna veľká vzácnosť. Nálev z kvasených uhoriek, z ktorého každá skúsená gazdinka v minulosti vedela urobiť vynikajúcu polievku.

Mierne kyslastú, osviežujúcu, ľahkú, lahodnú. To všetko vďaka nálevu, ktorý sme po vykvasení uhoriek získali. Skúste si s mali pripraviť kvašákovú polievku podľa receptu starých mám.

Je to neuveriteľne jednoduchý postup s vynikajúcim výsledkom. Aj vo vašej rodine sa kvašáková polievka stane tradíciou na každé leto. Ak máte chuť na niečo iné, tú sú ďalšie recepty na slovenské polievky. Obľúbená je napríklad hrstková.

Kvašáková polievka

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 20 minút
  • Čas tepelnej úpravy: 15 minút
  • Počet porcií: 6

 

 

Ingrediencie na kvašákovú polievku

(na 6 porcií)

  • 6 čerstvých poľných uhoriek (alebo dve veľké šalátové),
  • 4 dcl vody z kvasených uhoriek,
  • 6 dcl mlieka,
  • 3 PL oleja,
  • 2 PL múky,
  • soľ podľa chuti,

 

Postup receptu na kvašákovú polievku z uhoriek

  1. Uhorky si nakrájame na menšie kocky.


     
  2. Uhorky dáme variť do nálevu po kvašákoch. Trvá to asi desať minút.


     
  3. Medzitým si pripravíme zápražku. Na oleji opražíme múku a riedime trochou vody.


     
  4. Zápražku nalejeme do polievky a premiešame.


     
  5. Pridáme mlieko a už len krátko povaríme. Ak treba, ešte osolíme.


     
  6. A takýto je výsledok. Dobrú chuť. Napríklad krémovú brokolicovú.
     

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na výborné polievky.