Predstavujeme chutné kuracie mäso na čínsky spôsob.
Kuracie mäso na čínsky spôsob
Kuracie mäso na čínsky spôsob je univerzálne jedlo, v ktorom môžete využiť akékoľvek druhy zeleniny, ktoré potrebujete spotrebovať alebo na ktoré máte chuť.
Ja som použila mrkvu, šampiňóny, kápiu, hrášok a cuketu. Smelo môžete siahnuť aj po tekvici alebo brokolici. Takisto sa dajú využiť aj iné druhy húb.
Základ omáčky tvorí kurací vývar, odporúčame ho použiť a pokiaľ nebudete mať, môžete použiť bujón. Rýchla a zdravá večera je na svete do polhodiny. Podávajte s ryžou.
Čínska kuchyňa je jednou z najrozmanitejších a najbohatších kuchýň na svete a od nepamäti fascinuje mnohých ľudí po celom svete. Posledných niekoľko desaťročí sa jej darí sa presadzovať aj u nás. Napríklad kuracie mäso je u nás rovnako obľúbené a tak sa aj u nás hľadajú nové spôsoby, ako si ho doma pripraviť.
Obľuba čínskej kuchyne je spôsobená predovšetkým jej bohatou históriou a tradíciám týkajúcich sa prípravy jedál. Vyvíjali sa po stáročia, čo viedlo k vytvoreniu jedinečných chutí, kombinácií a techník varenia.
Prečo je čínska kuchyňa obľúbená
Čínska kuchyňa je známa aj svojou rozmanitosťou. Čína je obrovská krajina s mnohými geografickými a klimatickými zónami, čo znamená, že každá má svoje špecifické jedlá, prísady a metódy varenia.
Toto sa odráža v širokej palete jedál - od pikantných pokrmov zo Sečuanu, cez sladké a slané kombinácie z Kantonu, až po jednoduché a svieže chute zo Šanghaja. Čínska kuchyňa je skvelá aj v kombinácii rôznych textúr a chutí.
Mnoho ľudí oceňuje zručné spájanie sladkých, kyslých, pikantných a horkých prvkov v jednom jedle. Napokon, jedným z dôvodov, prečo sa čínska kuchyňa stala tak populárnou je jej schopnosť adaptácie.
Čínski kuchári a reštaurácie po celom svete sa prispôsobili miestnym ingredienciám, vkusom a kultúram, čo viedlo k vytvoreniu nových a inovatívnych variácií tradičných čínskych jedál, ktoré zaujali nové publikum. Jedným z nich je určite aj toto slovenské kuracie mäso na čínsky spôsob
Čínska kuchyňa stala jednou z najuznávanejších a najviac obľúbených kuchýň na svete a v poslednom čase zaujala aj Slovákov. Jej bohatstvo, rozmanitosť a adaptabilita ju robia atraktívnou pre gurmánov všade na svete. Vyskúšajte aj recept na najlepšiu kuraciu čínu. Alebo klasické pečené kuracie stehná v rúre. Tu je aj recept na kuracie soté teriyaki. Alebo tento recept z kuracích pŕs.
Budeme potrebovať
- Čas prípravy: 10 min.
- Čas varenia: 25 min.
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 700 g kuracích pŕs (4 ks),
- 3 ČL kukuričného škrobu,
- 2 mrkvy,
- 1 kápia,
- 8 ks šampiňóny,
- 150 g cuketa,
- 100 g mrazený hrášok,
- 1 chilli paprička (voliteľné),
- 1 čl nastrúhaného čerstvého zázvoru,
- 2 strúčiky cesnaku,
- 200 ml kuracieho vývaru (alebo bujón),
- 2 PL sójová omáčka,
- 2 PL ryžový ocot (alebo klasický 1 PL),
- 2 PL cukor,
- 3 PL olej,
- soľ a čierne mleté korenie,
Postup receptu
- Očistíme a nakrájame kuracie prsia na kocky. Dáme do misy, osolíme a okoreníme. Pridáme kukuričný škrob a dôkladne premiešame. Pripravíme si omáčku z vývaru, sójovej omáčky, octu a cukru.
- Umyjeme, očistíme a nakrájame zeleninu na čo najtenšie kúsky, aby sme proces varenia urýchlili. Cesnak a zázvor prelisujeme (nastrúhame), chilli papričku nakrájame nadrobno.
- Na oleji orestujeme kuracie kúsky. Keď sa mäsko zatiahne pridáme cesnak, zázvor a chilli. Premiešame.
- Po minútke pridáme nakrájanú zeleninu. Ak používate cuketu a hrášok, tie nepridávajte teraz, ale až pred koncom varenia. Necháme spolu dusiť zakryté asi 2-3 minúty.
- Odokryjeme a zalejeme omáčkou. Opäť prikryjeme a dusíme spolu 10 minút.
- Pridáme cuketu a hrášok. Necháme spolu ešte prejsť dusením 5 minút a odstavíme. Môžeme dosoliť a dokoreniť ak treba a podávať.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na kuracie soté na smotane. Tu je aj recept na jednoduché kuracie kari. Skúste aj náš recept na kuracie Cordon Bleu v cestíčku.
Videorecept