Domáci hustý paradajkový pretlak – rokmi overený fotorecept
Veľmi chutný hustý paradajkový pretlak pripravený doma. Jednoduchý recept na uchovávanie paradajok vo forme pretlaku je cenným spoločníkom, ktorý vám pomôže si dlhodobo vychutnávať ich chuť.
Výhody hustého paradajkového pretlaku
Pripraviť si hustý a výborne chutiaci paradajkový pretlak doma je skutočne na nezaplatenie. Má to veľké množstvo výhod. Keď sa rozhodnete pripraviť si svoj vlastný paradajkový pretlak, získate kontrolu nad jeho hustotou a môžete si tiež vybrať aj preferovaný druh paradajok.
Máte možnosť vybrať si tie, ktoré vám najviac chutia. A môžete si zabezpečiť aj najvyššiu kvalitu, keď si svoj uvarený hustý paradajkový pretlak uložíte do špajze, fľaštičku vedľa fľaštičky. V zime to rozhodnutie nebudete ľutovať.
Počas nasledujúcich mesiacov budete môcť pretlak využiť nielen na prípravu paradajkovej polievky, ale aj na omáčku k špagetám alebo pri varení plnenej papriky. Je nenahraditeľný rovnako aj pri príprave chutného gulášu.
Hustý paradajkový pretlak je v kuchyni neodmysliteľným nástrojom, ktorý je skvelé mať stále pri ruke. Prečítajte si ako správne uskladniť paradajky
Ingrediencie
- Celkový čas prípravy: 180 minút
- Čas pečenia: 150 minút
- 10 stredných paradajok
Postup receptu
- Paradajky si pripravíme. Umyjeme ich a nakrájame na rovnomerné kúsky.
- Dáme ich variť na mierny stupeň, občas miešame. Nepridávame soľ, ani cukor.
- Paradajky musia byť v hrnci úplne rozvarené.
- Paradajkový pretlak pasírujeme cez jemné sito, aby sme zachytili zrniečka a šupky.
- Tekutinu dáme späť do hrnca a ďalej varíme. Čím dlhšie varíme a miešame, tým bude pretlak hustejší.
- Zrniečka a šupky sú už len odpadom.
- Uvarenú paradajkovú šťavu, ešte horúcu nalievame do fliaš.
- Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom, aby sa viečko zatiahlo. Necháme ich takto aspoň 5 minút. Následne hustý paradajkový pretlak ešte obalíme do deky a necháme vychladnúť.
Hotovo, paradajkový pretlak je pripravený na uloženie v špajzi. Vyskúšajte aj náš recept na domáci kečup. Alebo nápady ako využiť nadbytočné paradajky.
Videorecept
História paradajkového pretlaku
História paradajkového pretlaku sa spája s vývojom konzervovania potravín. Paradajky, ktoré majú pôvod v Južnej Amerike, sa v Európe stali populárnymi až v 18. storočí.
Prvé spôsoby konzervovania paradajok zahŕňali sušenie a solenie, no neskôr sa začali hľadať lepšie metódy na uchovanie ich čerstvej chuti. Metóda varenia na hustý paradajkový pretlak sa stala jedným z účinných spôsobov, ako zachovať ich chuť a výživové hodnoty.
Paradajky sa varili, miešali a cez sitko pretláčali, čím sa dosiahol hladký a hustý pretlak. Ten sa potom sterilizoval a plnil do pohárov alebo iných nádob na dlhodobé skladovanie.
S príchodom moderných konzervovacích metód a technológií sa výroba paradajkového pretlaku ešte zefektívnila a rozšírila. Dnes je paradajkový pretlak v kuchyni bežnou surovinou, ktorá sa používa na prípravu rôznych jedál, ako sú polievky, omáčky, guláše a ďalšie obľúbené jedlá.
Svojou výživovou hodnotou, výbornou chuťou a univerzálnym použitím si paradajkový pretlak získal pevné miesto v kuchyniach po celom svete.
Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty:
- Domáci kečup - klasický recept z knihy Tak ma mama naučila
- Paradajková šťava - recept
- Ako využiť dužinu z cukety - recepty
Pre viac informácií o histórii paradajok a ich kultivácii navštívte stránku The History of Tomatoes as Food na The Spruce Eats.