Táto živánska s bravčovou krkovičkou v horčicovej marináde vrstvená so zeleninou vytvárajú perfektnú harmóniu. Ideálny recept na chutný a sýty rodinný obed.
Živánska
Originál živánska v alobale na pekáči je klasika. Pripravte si pravú slovenskú pochúťku s týmto receptom na živánsku s bravčovou krkovičkou a horčicovou marinádou.
Tento recept kombinuje najlepšie z tradičnej slovenskej kuchyne s moderným twistom v podobe horčicovej marinády, ktorá dodá mäsu výraznú a pikantnú chuť. Perfektný pre rodinné stretnutia alebo len tak, na pohodu pri víkendovom obedu.
Živánska, pripravená podľa tohto receptu, je bohatá na chute a textúry, vďaka vrstvám zeleniny a kúskom mäsa, všetko pečené do dokonalosti. Nechajte sa uniesť týmto jednoduchým, ale výnimočným receptom, ktorý je ideálny pre každého, kto miluje bohaté a sýte jedlá. Dobrú chuť!
Skúste aj náš recept na kuraciu živánsku, koložvársku kapustu, alebo recept na pečené kačacie prsia.
Ingrediencie
- 500 g bravčovej krkovičky, nakrájanej na kocky, alebo plátky,
- 150 g slaniny (voliteľné), nakrájanej na drobné kocky,
- 200 g údenej klobásy (alebo cigáro),
- 7 ks stredne veľkých zemiakov, nakrájaných na mesiačiky,
- 2 stredné mrkvy, nakrájané na kolieska,
- 1 ks stredne veľkého petržlenu, nakrájaného na kolieska,
- 1 malý kúsok kalerábu (voliteľného), nakrájaného na kolieska,
- 1 menšia cuketa, nakrájanej na kolieska,
- 2 stredne veľké cibule, nakrájaných na krúžky,
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené,
- 3 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja,
- soľ a korenie podľa chuti (mleté čierne korenie, mletá paprika, kurkuma, mletá rasca)
Horčicová marináda
- 3 polievkové lyžice horčice,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené,
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti,
Postup receptu
- Marinovanie mäsa: Nasekajte bravčovú krkovičku na kocky alebo plátky. V miske zmiešajte horčicu, olivový olej, nasekaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Mäso namočte do tejto marinády a nechajte ho odpočívať aspoň 30 minút, najlepšie však cez noc. Podľa toho ako sa ponáhľate.
- Pripravenie pekáča: Predhrejte rúru na 200 °C (180 °C, ak máte ventilátor). Pekáč vystelte alobalom, rátajte aj s časťou na prekrytie.
- Vrstvenie zeleniny: Na dno pekáča položte kúsky slaniny a marinované kúsky bravčovej krkovičky. Následne striedavo vrstvite všetko čo máte a postupne koreníme zemiaky, mrkvu, petržlen, kaleráb, cuketu, cibuľu aj cesnak. Pridajte aj maslo alebo olej. Korenie pridávame podľa obľuby (soľ, korenie, paprika, kurkuma, rasca).
Živánska. Foto - Nela
- Pečenie: Mäso so zeleninou uzavrieme dôkladne alobalom, aby šťava počas pečenia nevytiekla. Vložte pekáč do predhriatej rúry a pečte pri teplote 200 °C približne 90-120 minút, podľa potreby. Ku koncu môžete alobal otvoriť a živánsku zapiecť podľa chuti.
- Servírovanie: Po upečení nechajte živánsku krátko odpočívať, potom ju servírujte ešte teplú.
Dobrú chuť! Týmto spôsobom pripravíte výnimočnú živánsku s bravčovou krkovičkou a horčicovou marinádou, ktorá spojí výrazné chute mäsa a zeleniny do skvelého jedla. Tu je aj recept na české karbanátky. Tu je aj bravčová panenka s omáčkou.
Videorecept
Nápady na vylepšenie
Recept na živánsku s bravčovou krkovičkou a horčicovou marinádou je už sám o sebe skvelý, ale tu sú niektoré nápady, ako ho ešte viac obohatiť a pridať nové chuťové dimenzie:
- Pridanie byliniek: Do marinády alebo priamo do pekáča môžete pridať čerstvé bylinky ako rozmarín, tymián alebo majorán, ktoré dodajú jedlu bohatú arómu.
- Využitie rôznych druhov mäsa: Okrem bravčovej krkovičky môžete experimentovať s kombináciou rôznych druhov mäsa, ako sú napríklad kuracie prsia alebo hovädzie mäso, pre rozmanitosť chutí.
- Pridanie ďalšej zeleniny: Okrem klasických zeleninových príloh môžete skúsiť pridať aj iné druhy zeleniny, ako sú napríklad šampiňóny, červená repa alebo baklažán pre zaujímavú zmena v chuti a textúre.
- Použitie rôznej horčice: Experimentujte s rôznymi druhmi horčice, napríklad dijonskou alebo medovou horčicou, pre zmeny v chuti marinády.
- Pridanie červeného vína: Trocha červeného vína pridaného do marinády alebo priamo do pekáča pred pečením môže obohatiť chuť jedla a dodať mu hĺbku.
- Servírovacie nápady: Živánsku môžete podávať so zemiakmi alebo čerstvým chlebom. Tiež môže byť skvelá doplnená o čerstvý šalát pre ľahšie trávanie.
- Pridanie kyslej smotany: Na konci pečenia môžete na vrch pridať trochu kyslej smotany, ktorá dodá jedlu krémovosť a zjemní chute.
- Zapekanie so syrom: Na posledných 10 minút pečenia posypte živánsku nastrúhaným syrom, ako je napríklad mozzarella alebo gouda, a nechajte všetko zapiecť do zlatista.
Každá z týchto variácií môže receptu dodať novú chuť a zážitok. Nebojte sa experimentovať a prispôsobiť recept podľa svojich chuťových preferencií.