Veľkonočný baránok je tradičné jedlo, ktoré počas Veľkej noci nemôže chýbať. Recept na orieškového baránka je u nás overený už roky.  Ak máte radi hrozienka alebo iné sušené ovocie, môžete pridať do cesta tie.

Veľkonočný baránok

  • Doba prípravy: 25 minút,
  • Doba pečenia: 60 minút,
  • Počet porcií: 1 veľký baránok,

Pečenie veľkonočného baránka je tradícia, ktorá sa viaže na náboženské sviatky Veľkej noci. V kresťanskej tradícii sa baránok považuje za symbol obety a zmŕtvychvstania Krista, ktorý prišiel ako Baránok Boží, aby niesol hriechy sveta.

Podobne ako pri iných sviatkoch, aj pri Veľkej noci sa kladie dôraz na spoločné rodinné a priateľské oslavy. Pečenie veľkonočného baránka sa tak stalo súčasťou tradičných veľkonočných zvykov a slávení.

Vo viacerých krajinách sa pečie veľkonočný baránok z kysnutého cesta, ktoré má podobu baránka a na povrchu sa ozdobuje vajíčkami, cukrovou polevou, alebo inými dekoráciami.

V niektorých kultúrach sa baránok dokonca vkladá na oslavu na stôl ako súčasť veľkonočnej večere. V každom prípade, pečenie veľkonočného baránka slúži ako symbolicky spájanie rodiny a priateľov pri spoločnom oslavovaní sviatku Veľkej noci a uctievaní náboženských zvykov.

Máme pre vás aj recept na veľkonočnú babu, veľkonočnú šunku a veľkonočnú cvikľu s chrenom. Alebo tento český recept na veľkonočnú plnku.

Ingrediencie na veľkonočného baránka

  • vajec,
  • 270 g práškového cukru,
  • 9 polievkových lyžíc oleja,
  • 6 polievkových lyžíc vlažnej vody,
  • 270 g polohrubej múky,
  • 1 ks kypriaceho prášku,
  • 4 polievkové lyžice pomletých vlašských orechov, prípadne sušené ovocie, hrozienka,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu na veľkonočný baranček

  1. Oddelíme žĺtky od bielkovvajíčka rozdelíme, do jednej misky dáme žĺtka a do druhej bielka.


     
  2. Zo žĺtkov vyšľaháme penu - do žĺtkov dáme cukor a vyšľaháme ich do peny.


     
  3. Prilejeme vodu a olej – do žĺtkovej peny pridáme vodu a olej a vyšľaháme.


     
  4. Nasypeme múku a oriešky – do cesta nasypeme múku a pomleté oriešky, pokiaľ nemáme vlašské, môžeme použiť mandle alebo lieskové orechy.


     
  5. Vyšľaháme sneh – z bielkov vyšľaháme sneh.


     
  6. Zmiešame sneh do cesta – do cesta jemne zašľaháme sneh.


     
  7. Dáme piecť - do formy vytretej olejom a vysypanej múkou nalejeme cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220C na 5 minút a potom stiahneme na 160 C na 55 minút v kameninovej forme, pozor v plechovej ten čas bude kratší.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na veľkonočné koláče.