Veľkonočný baránok je tradičné jedlo, ktoré počas Veľkej noci nemôže chýbať. Recept na orieškového baránka je u nás overený už roky. Ak máte radi hrozienka alebo iné sušené ovocie, môžete pridať do cesta tie.
Veľkonočný baránok
- Doba prípravy: 25 minút,
- Doba pečenia: 60 minút,
- Počet porcií: 1 veľký baránok,
Pečenie veľkonočného baránka je tradícia, ktorá sa viaže na náboženské sviatky Veľkej noci. V kresťanskej tradícii sa baránok považuje za symbol obety a zmŕtvychvstania Krista, ktorý prišiel ako Baránok Boží, aby niesol hriechy sveta.
Podobne ako pri iných sviatkoch, aj pri Veľkej noci sa kladie dôraz na spoločné rodinné a priateľské oslavy. Pečenie veľkonočného baránka sa tak stalo súčasťou tradičných veľkonočných zvykov a slávení.
Vo viacerých krajinách sa pečie veľkonočný baránok z kysnutého cesta, ktoré má podobu baránka a na povrchu sa ozdobuje vajíčkami, cukrovou polevou, alebo inými dekoráciami.
V niektorých kultúrach sa baránok dokonca vkladá na oslavu na stôl ako súčasť veľkonočnej večere. V každom prípade, pečenie veľkonočného baránka slúži ako symbolicky spájanie rodiny a priateľov pri spoločnom oslavovaní sviatku Veľkej noci a uctievaní náboženských zvykov.
Máme pre vás aj recept na veľkonočnú babu, veľkonočnú šunku a veľkonočnú cvikľu s chrenom. Alebo tento český recept na veľkonočnú plnku.
Ingrediencie na veľkonočného baránka
- 5 vajec,
- 270 g práškového cukru,
- 9 polievkových lyžíc oleja,
- 6 polievkových lyžíc vlažnej vody,
- 270 g polohrubej múky,
- 1 ks kypriaceho prášku,
- 4 polievkové lyžice pomletých vlašských orechov, prípadne sušené ovocie, hrozienka,
Postup receptu na veľkonočný baranček
- Oddelíme žĺtky od bielkov – vajíčka rozdelíme, do jednej misky dáme žĺtka a do druhej bielka.
- Zo žĺtkov vyšľaháme penu - do žĺtkov dáme cukor a vyšľaháme ich do peny.
- Prilejeme vodu a olej – do žĺtkovej peny pridáme vodu a olej a vyšľaháme.
- Nasypeme múku a oriešky – do cesta nasypeme múku a pomleté oriešky, pokiaľ nemáme vlašské, môžeme použiť mandle alebo lieskové orechy.
- Vyšľaháme sneh – z bielkov vyšľaháme sneh.
- Zmiešame sneh do cesta – do cesta jemne zašľaháme sneh.
- Dáme piecť - do formy vytretej olejom a vysypanej múkou nalejeme cesto a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220C na 5 minút a potom stiahneme na 160 C na 55 minút v kameninovej forme, pozor v plechovej ten čas bude kratší.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na veľkonočné koláče.