Vyskúšajte recept na púpavový sirup, ktorý je rokmi naozaj dôkladne preverený. Na výrobu viac ako jedného litra púpavového sirupu potrebujete asi štyri plné hrste púpavy.
Púpavový sirup
Lúky sa rozkvitli a medzi prvými jarnými kvetmi sa objavuje púpava, ktorú poznáme všetci a jej kvety sa nedajú zameniť za žiadne iné. Mnohí s príchodom jari vyrážajú do lesov a na lúky zbierať liečivé byliny a jedným zo skvelých spôsobov ako si udržať ich liečivé účinky po zvyšok roku je príprava domáceho púpavového sirupu.
Kvety púpavy sú úžasné v boji proti respiračným ochoreniam.
Prvý krok prípravy púpavového sirupu štartuje teda v prírode pri jej zbere. Zbierame len kvet, bez stonky – stonky sú horké. Trháme teda kvietky tesne pod hlavičkou aj so zelenou časťou.
Zbierame za slnečného počasia v doobedňajších alebo obedňajších hodinách pre rozkvitnuté hlavičky – mali by byť čo najväčšie. Práve tie majú najviac peľu, ktorý dodáva sirupu arómu, farbu a liečivé účinky.
Na prípravu viac ako jedného litra sirupu potrebujete asi štyri plné hrste púpavy, čo sa môže rovnať zhruba 200 g / 200 kusom kvetov.
Nazbierané kvety necháme asi 30 minút rozložené na plachte niekde na slniečku, aby vyliezli chrobáčiky. Nuž a potom sa presúvame do kuchyne, kde príprava sirupu pokračuje. Vyhraďte si na to víkend, príprava trvá 12-24 hodín.
Vybrali sme pre vás aj recept na bazový sirup, alebo vyskúšajte recept na žihľavový sirup.
Ingrediencie na prípravu púpavového sirupu
- 200g kvetov púpavy - 1 liter prevarenej vody - 1 kg kryštálového cukru - 1 citrón - 10 g kyselina citrónová,
Postup receptu na púpavový sirup
- Nazbierané kvety namočíme do studenej prevarenej vody. Dáme na sporák, necháme zohriať na bod varu, ihneď stiahneme zo zdroja tepla a necháme odležať do druhého dňa, pod dobu 12 hodín. Neodporúča sa dlhšie než 24 hodín.
- Po odležaní vyzerá tekutina a kvety asi takto.
- Pomocou sitka (ideálnejšie pomocou gázy alebo cez látku) precedíme tekutinu. Kvety dôkladne vyžmýkame.
- Precedenú tekutinu dáme do hrnca a na sporák. Pomaly na nízkej teplote zahrievame a vsypeme 1 kg cukru.
- Pridáme nakrájaný citrón (ak nemáte v bio kvalite – ošúpte ho) a asi 1 PL kyseliny citrónovej. Na slabom ohni pomaličky zohrievame a premiešavame do rozpustenia cukru. Môže to trvať asi 10-20 minút.
- Stiahneme zo zdroja tepla a ešte teplý sirup lejeme do vysterilizovaných čistých fliaš. Položíme hore dnom a necháme prikryté dekou či utierkou do ďalšieho dňa odležať. Na druhý deň už môžeme začať konzumovať. Sirup pridávame do vody, do čajov.
Tip od žien v meste: Pri hustejšej konzistencií (ktorú dosiahneme, keď použijeme buď menej vody, okolo 0,75 litra alebo použitím väčšieho množstva cukru, okolo 1,5 kg cukru na 1 l vody) môžeme sirup mazať na chlebík podobne ako med. Vo fľaškách v chlade a v tme vydrží sirup okolo 6 – 8 mesiacov. Dobrú chuť. Skúste aj iné naše recepty na domáci sirup.