Fantastický domáci kečup: Jednoduchý a osvedčený recept
Klasický domáci kečup, recept z knihy Tak ma mama naučila. Vyskúšajte s nami vyrobiť doma skvelý domáci kečup podľa dlhými rokmi overeného receptu.
Prečo si vyrobiť domáci kečup
Domáci kečup sa s tým kupovaným jednoducho nedá porovnávať. A vedia tú už celé generácie kuchárov a kucháriek a rovnako aj celé generácie domácich ochutnávačov. A ešte lepšie chutí domáce jedlo, ak k nemu ponúknete domáci kečup.
Veľmi dobre to vie aj Lucia Chrenko, autorka unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila, ktorá nie je len o varení. Jej jedinečná kuchárka je aj o úcte k tradíciám a o zachovávaní rodinných rituálov. Lucia Chrenko v nej priniesla recepty svojej rodiny staré aj sto rokov. A všetkým dala aktuálnu podobu.
Vyskúšajte si s nami pripraviť skvelý domáci kečup a spoločne s autorkou aj ďalšie skvelé recepty.
Klasický domáci kečup - ingrediencie
Na 20 pohárikov po 250 ml
- 5 kg rajčín
- 2,5 kg jabĺk
- 0,5 kg červenej repy
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 kg kryštálového cukru
- 15 KL soli
- 5 KL mletej červenej papriky
- 10 bobkových listov
- 15 ks klinčekov
- oregano, bazalka, čierne korenie
Klasický domáci kečup - postup receptu
- Umyjeme si červenú repu a neošúpanú ju dáme variť, kým nezmäkne. Rajčiny a jablká tiež umyjeme a nakrájame na štvrťky. Jablká nešúpeme a nevyberáme ani jaderníky. Dáme variť do osobitného hrnca.
- Keď sú jablká a rajčiny mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom.
- Uvarenú červenú repu ošúpeme, pridáme do hrnca k jablkám a rajčinám a opäť rozmixujeme. Rozmixované rajčiny, jablká a repu teraz prepasírujeme do čistého hrnca, pridáme cukor, soľ, ocot, červenú papriku.
- Bobkový list, oregano, bazalku, klinčeky a guľôčky čierneho korenia zabalíme do batôžka z čistej gázy alebo plátna. Varíme asi 15 minút v prepasírovanej hmote. Vyberieme batôžtek s koreninami a varíme ďalej kým zmes primerane nezhustne. Potom plníme do čistých pohárov.
- Rúru si zapneme na 250°C. Keď dosiahne požadovanú teplotu, rúru vypneme. Poháre s kečupom dáme na plech, podlejeme vodou a dáme do rúry na 12 hodín.
Tip: Ak máte radi štipľavý kečup, stačí pridať 5-7 ks feferóniek. Dobrú chuť. Prečítajte si ako správne uskladniť paradajky
Odporúčané recepty
- Najlepší domáci rajčinový pretlak, RECEPT
- Skvelá paradajková polievka, recept originál
- Paradajkové pesto, RECEPT originál
- Najlepšie paradajkové recepty
- Recept na výborný mrkvovo-jablkový retro šalátik
Pre ďalšie informácie o kečupe navštívte healthline.com.