Skvelý sirup zo smrekových výhonkov, borovicových alebo jedľových. Overený recept. V čase, keď ihličnany práve vyháňajú mladé výhonky sa z nich dá pripraviť chutný aj zdravý sirup. Vyskúšajte náš osvedčený recept.

Sirup zo smrekových výhonkov - fotorecept kliknite

Keď som ešte bola zamestnanec, s veľkým obdivom som čítala domáce recepty na zdravé sirupy. Vždy som si hovorila, že keď raz v zamestnaní buchnem do stola a odídem, budem si ich robiť sama. A tak sa aj stalo.

Presne 10.10. o 10,00 hod. Magické číslo, že? A tešila som sa na jar, kedy si budem môcť vyrobiť svoj prvý nefalšovaný, poctivý, borovicový, alebo jedľový sirup. 🌲

Apríl, či máj sú najlepšie mesiace na Horniakoch aj Dolniakoch. Keď majú ihličnany výhonky tak nezabudnuteľné krásne sfarbenie. Bývam pri lese. Sami obyvatelia sme si tu vysadili množstvo ihličnanov, takže si môžem vyberať druh, aký chcem.

Vyskúšajte aj recept na výborný domáci ovocný sirup

 

 

Výborný sirup zo smrekových výhonkov

Najradšej mám sirup z borovice a smrekov. Krásne voňajú a hlavne v zime pri kašli či prechladnutí, akoby človek našiel!

Borovica je veľmi bohatá na vitamín C, karotén a minerálne látky. Preto je tak mimoriadne obľúbená u horolezcov pri výstupoch. Obsahuje látky, ktoré liečia zanesenú nosnú dutinu.

Je fantastická pri prechladnutí a dráždivom prieduškovom kašli, či suchom pľúcnom. Upevňuje im imunitu a dokonca dokáže uľaviť aj pri migréne. Podobne je na tom aj smrek, či jedľa. 🌲

 

Sirup zo smrekových výhonkov - ingrediencie

  • Mladé výhonky ihličnanu (smrekové, borovicové, alebo jedľové)
  • Kryštálový cukor alebo med
  • citróny

 

 

Osvedčený sirup zo smrekových výhonkov. Foto - Lucia Tomečková

 

Osvedčený sirup zo smrekových výhonkov - postup

  1. Množstvo sirupu závisí od množstva nazbieraných výhonkov. Ja som poodstrihovala za košík. Pripravila som si fľaše. Na dno som nasypala kryštálový cukor alebo med, pridala výhonky a takto som to postupne prekladala, až kým som nenaplnila celý pohár.
  2. Výhonky som vždy potlačila varechou, aby lepšie pustili šťavu. Do každého pohára dáme ešte plátok citróna. Prekladanie sa musí skončiť cukrom, alebo medom.
  3. Takto pekne uložené a presypané výhonky dáme na tmavé miesto izbovej teploty a necháme lúhovať aspoň mesiac. Ihličnany pustia silice a šťavu, ktorú potom zlejeme do čistých pohárov. Ak si sirup chceme odložiť až do zimy, prevaríme ho a ešte za horúca nalejeme do fliaš a sterilizujeme. Inak ho uložíme do chladničky.

Osvedčený sirup zo smrekových výhonkov - rada

Sirup je pochutina, ktorá dobre padne aj ako malinovka počas horúcich dní. V prípade hore uvedených zdravotných problémov odporúča Doktor Google 1-2 polievkové lyžice 3x do dňa. Ako prevencia stačí jedla čajový lyžička ráno a večer.

Dobrú chuť. 🌲

 

 

Vyskúšajte aj RECEPT na chutný bazový sirup od mamy