Skvelý domáci citrónový sirup aj džem sú vlastne 2 recepty v jednom. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho postupu a uvidíte.
Domáci citrónový sirup aj džem - fotorecept kliknite
Citróny využijete dvoma spôsobmi - z kôry urobíte citrónový sirup a vychutnáte si ho počas chladnejších mesiacov pri dobrom čaji. Z dužiny, ktorá vám ostane, pripravíte citrónovo-limetkový džem na palacinky či wafle. Obe verzie vám budú chutiť.
Vybrali sme pre vás aj recept na výborný limetkový sirup, skúste
Domáci citrónový sirup - Ingrediencie na sirup
- kôra z 12 citrónov alebo iných citrusových plodov
- 2 kg kryštálového cukru
- 1 ČL kyseliny citrónovej
- 1,5 vody
Recept na domáci citrónový sirup. Foto - Lucia Tomečková
Domáci citrónový sirup - postup receptu
- Citrusy poriadne vydrhnem v slanej vode a opláchnem pod tečúcou vodou. Plody ošúpem tak, aby kôrka bola čo najviac v celku. Dáme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme cukor a kyselinu citrónovú.
- Necháva prevrieť 5 minút a odložíme na chladné miesto na 48 hodín. Po dvoch dňoch opäť privedieme do varu a nalievame scedené do zaváraninových fliaš. Sterilizujeme obrátené dole vrchnákom 15 minút. Potom otočíme a necháme vychladnúť pod dekou či perinou do druhého dňa.
Citrónový sirup - ingrediencie na džem
- 10 citrónov, alebo iných veľkostne podobných citrusových plodov
- 2 limetky
- 2x džemko 1:1
- kúsok čerstvého zázvoru
Domáci citrónový džem, recept. Foto - Lucia Tomečková
Citrónový džem - postup receptu
- Ošúpané plody citrusov nakrájam na doske ma malé kocky a zbavím ich kôstok. Na dne hrnca v minimálnom množstve vody privediem do varu najemno nastrúhaný zázvor. Pridám všetky plody, pridám džemko podľa návodu a varím podľa odporúčania v návode. Maximálne 5 minút.
- Horúcim džemom potom naplním zaváraninové fľaše. A tak ako pri sirupe, sterilizujeme obrátené dole vrchnákom . V tomto prípade však iba 10 minút. Potom otočíme a necháme vychladnúť pod dekou či perinou do druhého dňa.
Citrónový džem - rada
Citrusový džem môžete uvariť z akéhokoľvek citrusového plodu. Výborný je aj do čaju. Ak ho však chcete mať redší, potom do ovocia pridajte iba jeden želírovací prostriedok 1:1.
Prečítajte si aj osvedčený recept na šípkový lekvár