Pečená hokkaido polievka je chutná a výživná alternatíva k tradičným krémovým polievkam. Tu je jeden zo spôsobov, ako ju pripraviť.
Pečená hokkaido polievka
Hokkaido polievka pripravená pečením tekvice v rúre je jednou z mnohých variánt tekvicovej polievky, ktorá má dlhú a bohatú históriu po celom svete. Tekvica je pôvodom z Ameriky, kde boli už pred príchodom Európanov používané domorodými obyvateľmi v rôznych jedlách.
Keď Európania objavili Ameriku, tekvica bola jednou z mnohých nových potravín, ktoré boli prenesené späť do Európy či Ázie a iných častí sveta v rámci takzvanej Kolumbovej výmeny.
Hokkaido je však typ tekvice, ktorý je pomenovaný po najväčšom japonskom ostrove Hokkaido, kde je dnes veľmi obľúbený. Táto odroda je pomerne nová v porovnaní s inými druhmi tekvíc a bola vyšľachtená približne v polovici 20. storočia v Japonsku. Je známa svojou jemnou a mäkkou šupkou, ktorá sa môže konzumovať, a bohatou, mäsitou textúrou.
Nová história
História pečenej hokkaido polievky je teda pomerne nová v porovnaní s inými tekvicovými polievkami. Tento recept vznikol pravdepodobne v posledných desaťročiach, keď sa hokkaido tekvica stala populárnejšou a dostupnejšou po celom svete.
Pečenie hokkaido tekvice pred prípravou polievky je technika, ktorá zvýrazňuje a koncentruje chuť tekvice, a je spôsob, ako priniesť moderný twist k tradičnému receptu na tekvicovú polievku.
Tento konkrétny spôsob prípravy môže mať korene v európskych alebo severoamerických kuchyniach, kde je pečenie zeleniny pred prípravou polievky bežnou technikou.
História tradičnej pečenej tekvicovej polievky, podobne ako mnohých iných jedál, je teda spojením tradície a inovácií, ktoré sa vyvinuli po celom svete po stáročia. Nie je možné priradiť vynájdenie pečenej tekvicovej polievky konkrétnemu časovému obdobiu alebo regiómu, pretože je to jedlo, ktoré sa vyvíjalo a menilo v priebehu času a v rôznych kuchyniach sveta.
Vyskúšajte aj náš recept na hokkaido polievku so zázvorom. A tu je klasická tekvicová polievka. A tu zase tradičná ostrokyslá polievka. Máme pre vás aj originálny český recept na tradičnú kulajdu.
Ingrediencie
- 1 stredná hokkaido tekvica (približne 1,5 kg),
- 2 veľké cibule,
- 3 strúčiky cesnaku,
- 1 l zeleninového vývaru,
- 200 ml smotany na varenie,
- 2 lyžice olivového oleja,
- Soľ a korenie podľa chuti,
- (Voliteľne) Muškátový orech alebo zázvor na dochutenie,
Postup receptu
- Predpríprava zeleniny: Predhriať rúru na 200 °C. Očistite tekvicu, odstráňte semená a nakrájajte ju na kúsky (nie je potrebné šúpať hokkaido tekvicu, keďže jej šupka je jemná a po upečení mäkká). Cibuľu a cesnak olúpajte a nakrájajte na hrubšie kúsky.
- Pečenie zeleniny: Rozložte kúsky tekvice, cibule a cesnaku na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pokvapkajte olivovým olejom, osolte a okoreňte. Pečte v predhriatej rúre približne 30-40 minút, alebo kým nie je tekvica mäkká a mierne zlatistá na okrajoch.
- Príprava polievky: Keď je zelenina hotová, preložte ju do veľkého hrnca a pridajte zeleninový vývar. Povarte zmes na strednom ohni približne 10-15 minút, aby sa všetky chute prepojili.
- Mixovanie: Odstráňte hrniec z tepla a použite ponorný mixér na rozmixovanie polievky do hladkého stavu. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu viac vývaru alebo vody.
- Dochucovanie: Pridajte smotanu na varenie do polievky a dochuťte soľou, korením a prípadne muškátovým orechom alebo zázvorom podľa chuti. Ešte raz prevaríme.
- Podávanie: Podávajte teplé, prípadne ozdobené kúskami pečenej tekvice, smotanou alebo bylinkami.
Poznámka: Toto je základný recept na pečenú hokkaido polievku, ale môžete ho prispôsobiť podľa vlastných chutí pridaním iných zelenín, byliniek alebo korenín.
Videorecept