Fučka je jedným z tradičných tzv. „sedliackych“ jedál, ktoré sú rýchle, lacné a veľmi sýte. Základ tvoria zemiaky a cibuľa na masti. Vyskúšajte recept od žien v meste.
Fučka
Fučka zo zemiakov sa väčšinou podáva s pohárom dobrého zákvasu, ale kľudne ju môžete pripraviť aj ako prílohu napríklad k rezňom.
A prečo sa fučka volá fučka? Nuž počas prípravy sa necháva zemiaková kaša prevariť aj s múkou, počas tohto procesu kaša buble, teda fučí. :)
Cibuľu môžete zvoliť bielu, žltú alebo červenú, dôležité je aby ste ju nechali opekať na bravčovej masti pomaly a dlho. Môžete ju nakrájať na kocky alebo na pásiky.
Čo potrebujeme
- Čas prípravy: 10 min.,
- Čas varenia: 25 min.,
- Počet porcií: 2,
Ingrediencie
- 4 zemiaky,
- voda,
- 3-4 cibule,
- 3 PL bravčová masť,
- 3 PL polohrubá múka,
- soľ,
Postup receptu
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Dáme variť. Pred koncom varenia osolíme.
- Zatiaľ si na panvici pozvoľna opekáme cibuľu na bravčovej masti. Cibuľu môžeme začať pripravovať ako prvú, restovať ju budeme pomaly pozvoľna asi 25 minút do hneda.
- Keď sú zemiaky uvarené, odlejeme vodu, ale nie všetku necháme približne polovičné množstvo – vody by malo ostať toľko, že vrchné zemiaky trčia nad hladinu.
- Zemiaky rozpučíme vo vode a pridáme 2-3 lyžice polohrubej múky. Varíme a miešame na stálom ohni asi 5 minút. Zemiaky preložíme na tanier a navrch dáme opečenú cibuľu.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na klasickú zemiakovú kašu. Tu sú aj ďalšie recepty ako sa robí luxusná príloha zo zemiakov.
Videorecept
Prečo?
V skratke, fučka je chutné, sýte a ekonomické jedlo, ktoré má hlboké korene v slovenskej kultúre a kuchyni. Jeho príprava a konzumácia môže byť nielen uspokojujúcim kulinárskym zážitkom, ale aj spôsobom, ako si vychutnať a oceniť jednoduchosť a bohatstvo tradičnej domácej kuchyne.
Pripraviť si fučku je dobrý nápad z viacerých dôvodov:
- Jednoduchosť prípravy: Fučka je jednoduché jedlo, ktoré nevyžaduje zložité kuchynské techniky alebo drahé ingrediencie. Väčšinu potrebných surovín máte pravdepodobne už doma.
- Ekonomická výhodnosť: Toto jedlo je cenovo dostupné. Zemiaky a cibuľa patria medzi najlacnejšie potraviny, a tak je fučka ideálnym jedlom aj pre rodiny s obmedzeným rozpočtom.
- Vysoká sýtosť: Fučka je veľmi sýte jedlo, ktoré vás udrží nasýtených po dlhú dobu. To je obzvlášť užitočné v zimných mesiacoch alebo pre ľudí s vysokými energetickými potrebami.
- Tradičná slovenská kuchyňa: Prípravou fučky môžete pomerne jednoducho uchovať a oživiť časť slovenského kulinárskeho dedičstva. Je to spôsob, ako sa podeliť o kultúrne tradície s rodinou alebo priateľmi.
- Flexibilita: Hoci tradičný recept na fučku je jednoduchý, dá sa ľahko prispôsobiť podľa osobných preferencií. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi cibule alebo pridať ďalšie ingrediencie, ako sú bylinky alebo korenie, pre zvýraznenie chuti.
- Pohodlie a teplo: Fučka je ideálnym jedlom na zahriatie počas chladných dní. Je to teplé, pohodlné jedlo, ktoré má takmer okamžitý účinok na zahriatie tela i duše.
- Vhodnosť pre viaceré príležitosti: Toto jedlo sa hodí ako hlavný chod na večeru, príloha k mäsitým jedlám alebo ako súčasť rodinného obeda cez víkend. Skúste aj recept na zemiakovú babu.