Najlepší černohorský rezeň, vyskúšaný recept z kuchyne webu Ženy v meste. Vedeli ste, že táto výborná pochúťka s nádychom výnimočnosti vďaka voňavému cestíčku pochádza zo Slovenska? Pustite sa s nami do jeho prípravy, urobíte naozaj dobre!
Černohorský rezeň
Hoci názov znie cudzokrajne, ide naozaj o pochúťku s pôvodom na Slovensku. Jej autorom je Slovák, Ondrej Antovszký, rodák z Tekovských Lužian. Slávny kuchár vystriedal ešte za socializmu viacero stravovacích zariadení, už v pätnástich ho vymenovali prvý krát za šéfkuchára.
Legenda slovenskej gastronómie sa tvrdohlavo snažila splniť si svoj sen o príprave jedál pre kráľov a kráľovné. To sa mu aj podarilo, keď napríklad pripravoval niekoľkochodový obed pre dánsku kráľovnú.
Keď v roku 2021 Ondrej Antovszký ako 79-ročný zomrel, zostalo nám po ňom viacero špecialít.
Jednou z nich je aj recept ako pripraviť zemiakové cestíčko na rezne, teda známy černohorský rezeň, presne ako ho robil šéfkuchár Antovszský. Plnený černohorský rezeň dnes už u nás patrí k tradičným pokrmom.
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas smaženia: 40 minút
- Počet porcií: 6
Toto skvelé jedlo s nádychom luxusu sa stále nepochybne hodí aj na slávnostnejší stôl. Ide totiž o dobrotu, ktorú si ľahko zamiluje každý z nás - deti aj dospelí.
Na príprave černohorského rezňa naozaj nie je v porovnaní s klasickou prípravou rezňov nič zložité. Nebudete ľutovať, vaša rodina si isto pochutná.
Portál Ženy v meste pre vás má aj ďalšie overené recepty na prípravu rezňov. A ako prílohu pre vás máme overený recept na pečené bataty.
Černohorský rezeň - ingrediencie
(6 porcií)
- 1000 g bravčové karé,
- 1 stredná cibuľa,
- 3 ks stredných zemiakov,
- 200 g - strúhaný syr,
- 3 dcl - mlieko,
- 3 strúčiky cesnaku,
- Podľa chuti soľ,
- 4 vajcia,
- 200 g hladkej múky,
- 3 dcl oleja,
- mletá alebo drvená rasca,
- čierne korenie mleté,
- majoránka
Černohorský rezeň - postup receptu
- Rezne nakrájame na asi 1 cm plátky a naklepeme. Z každej strany mierne osolíme a zalejeme mliekom. Je dobré, ak hodinu postoja v chladničke.
- Rozbijeme vajíčka, pridáme múku, mlieko a nastrúhané zemiaky.
- Podľa chuti doplníme mleté čierne korenie, rascu aj majoránku.
- Do cestíčka ešte nastrúhame cesnak a pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
- Rezne namočíme v cestíčku a smažíme v rozpálenom oleji.
- Smažíme do zlatista z oboch strán. Okamžite po vybratí nastrúhame na každý kúsok syr. Hotovo!
- Servírujeme
Prajeme vám dobrú chuť!