Najlepšia čalamáda, recept ako pripraviť klasickú čalamádu. Recept ako si doma pripraviť. Domáca čalamáda chutí výborne.
Klasická čalamáda
Výborná čalamáda patrí k dobrému pečenému alebo dusenému mäsu. Okrem klasickej prílohy ako ryža či zemianky sa veľmi hodí aj niečo kyslé na vyváženie chutí.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 120 minút | Čas tepelnej úpravy: 20 minút | Počet porcií: 10
Ingrediencie
(Potrebujeme na 10 porcií)
- 4 kg poľných uhoriek,
- ½ kg papriky,
- 1 kg cibule,
- 1 nakladač, napr. deko,
- ½ octu,
- 30 dkg kryštálového cukru,
Postup receptu na čalamádu
- Prípravu čalamády začíname krájaním cibule.
- Papriku nakrájame na drobnejšie pásiky.
- Uhorky krájame aj so šupou, nechceme sa zbaviť tých najlepších častí tejto chutnej zeleniny, ktoré obsahujú najviac vlákniny.
- Nasleduje nálev: Deko pripravíme podľa návodu na obale, pridáme ocot a cukor.
- Zmiešame všetku zeleninu a v náleve ju necháme hodinu postáť. Potom dáme do fliaš a sterilizujeme 20 minút.
Dobrú chuť. Chutná čalamáda sa v špajzi rozhodne nestratí. Vyskúšajte aj náš recept na paradajkový šalát.
Čalamáda
Pridajte si k hlavnému jedlu niečo zdravé, napríklad aj vo forme čalamády, ktorú tvoria tri druhy skvelej zeleniny: uhorky, paprika a cibuľa. Treba samozrejme vedieť pomer, v akej ich nakombinujeme a tiež aký nálev použijeme. Dôležitý je aj spôsob konzervovania, aby nám čalamáda vydržala aj do zimy. Skúste si s nami pripraviť najlepšiu domácu čalamádu.
A tiež kvôli tomu aby, proteínovú a sacharidovú zložku vyvážila zelenina, plná vlákniny a vitamínov, ideálne v čerstvom stave.
Leto a široká ponuka sezónnej zeleniny je preto neuveriteľne dobrou príležitosťou, aby si človek tieto poklady uchoval na časy, keď už nebudú a budeme sa musieť spoľahnúť na dovoz. Máme pre vás aj recept na chrumkavé zavárané uhorky.