Slovenský zemiakový šalát je skutočná klasika. Pripravte si ho doma a vychutnajte si jeho tradičnú chuť.

Slovenský zemiakový šalát

Slovenský zemiakový šalát, symbol tradičného sviatočného stola, je viac než len jedlo. Ide o kúsok tradície, ktorý spája generácie.

Tento recept je dokonalým príkladom toho, ako sa jednoduché ingrediencie dokážu zmeniť na niečo, čo má silu oživiť spomienky a vytvoriť pocit domova.

Tento zemiakový šalát nie je len prílohou; je hlavným aktérom na tradičnom slovenskom stole, neodmysliteľnou súčasťou sviatočných obiedov, grilovačiek a osláv. Jeho jedinečná chuť a štruktúra, ktorá najlepšie vynikne na druhý deň, robí z každého sviatku nezabudnuteľný zážitok.

Vychutnajte si klasiku, ktorá je dôkazom, že niektoré tradície sú naozaj stále živé a majú svoje nezastupiteľné miesto pri každom tradičnom stole. Skúste aj recept na babičkin zemiakový šalát, alebo recept na cibuľovo zemiakový šalát.

Slovenský zemiakový šalát. Foto - Nela

Ingrediencie

  • 10 stredných zemiakov - 4 menšie cibule (výborná je šalotka, ktorá má jemnejšiu chuť) - 4-5 stredných kyslých uhoriek - 2 lyžice olivového oleja (bežného oleja),
  • na nálev: 6 dl vody, 4 lyžice octu (aj viac, podľa chuti) - 2 bobkové listy - 5 guličiek celého čierneho korenia - 2 guličky nového korenia - 1 malá lyžička drvenej rasce - 2 lyžičky soli - 2 lyžice kryštálového cukru,

 

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. V šupke si uvaríme zemiaky. Treba na to asi 20 minút. Všetky si ich po uvarení premyjeme studenou vodou.
  2. Počas varenia zemiakov si pripravíme nálev na šalát. Vodu na miernom stupni asi 15 minút povaríme spolu s octom, bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením, rascou, soľou a cukrom.
  3. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Uvarený nálev scedíme do iného hrnca. Pridáme nakrájanú cibuľu a varíme ešte asi 3 minúty. Všetko necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie plátky. Alebo si ich môžeme pretlačiť cez koliesko.
  4. Kyslé uhorky si nakrájame nadrobno. Do väčšej nádoby pridáme nakrájané zemiaky s uhorkami, olivový olej, prilejeme nálev. Zemiakový šalát dobre premiešame a dochutíme korením, ak treba.
  5. Slovenský zemiakový šalát skladujeme v chlade, najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute a zemiaky nasajú chuť nálevu. Môžeme ho podávať na studeno i teplo ako prílohu, alebo aj samostatne.

Tip od žien v meste: Aby sa zemiaky po uvarení jednoducho lúpali, surové ich narežeme v strede dookola. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán. A máte hotovo. Alebo skúste aj recept na zemiakový šalát bez majonézy. Skúste aj moderný zemiakový šalát.

Videorecept