Slovenský zemiakový šalát je skutočná klasika. Pripravte si ho doma a vychutnajte si jeho tradičnú chuť.
Slovenský zemiakový šalát
Slovenský zemiakový šalát, symbol tradičného sviatočného stola, je viac než len jedlo. Ide o kúsok tradície, ktorý spája generácie.
Tento recept je dokonalým príkladom toho, ako sa jednoduché ingrediencie dokážu zmeniť na niečo, čo má silu oživiť spomienky a vytvoriť pocit domova.
Tento zemiakový šalát nie je len prílohou; je hlavným aktérom na tradičnom slovenskom stole, neodmysliteľnou súčasťou sviatočných obiedov, grilovačiek a osláv. Jeho jedinečná chuť a štruktúra, ktorá najlepšie vynikne na druhý deň, robí z každého sviatku nezabudnuteľný zážitok.
Vychutnajte si klasiku, ktorá je dôkazom, že niektoré tradície sú naozaj stále živé a majú svoje nezastupiteľné miesto pri každom tradičnom stole. Skúste aj recept na babičkin zemiakový šalát, alebo recept na cibuľovo zemiakový šalát.
Slovenský zemiakový šalát. Foto - Nela
Ingrediencie
- 10 stredných zemiakov - 4 menšie cibule (výborná je šalotka, ktorá má jemnejšiu chuť) - 4-5 stredných kyslých uhoriek - 2 lyžice olivového oleja (bežného oleja),
- na nálev: 6 dl vody, 4 lyžice octu (aj viac, podľa chuti) - 2 bobkové listy - 5 guličiek celého čierneho korenia - 2 guličky nového korenia - 1 malá lyžička drvenej rasce - 2 lyžičky soli - 2 lyžice kryštálového cukru,
Postup receptu
- V šupke si uvaríme zemiaky. Treba na to asi 20 minút. Všetky si ich po uvarení premyjeme studenou vodou.
- Počas varenia zemiakov si pripravíme nálev na šalát. Vodu na miernom stupni asi 15 minút povaríme spolu s octom, bobkovým listom, celým čiernym korením, novým korením, rascou, soľou a cukrom.
- Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Uvarený nálev scedíme do iného hrnca. Pridáme nakrájanú cibuľu a varíme ešte asi 3 minúty. Všetko necháme vychladnúť. Zemiaky očistíme a nakrájame na menšie plátky. Alebo si ich môžeme pretlačiť cez koliesko.
- Kyslé uhorky si nakrájame nadrobno. Do väčšej nádoby pridáme nakrájané zemiaky s uhorkami, olivový olej, prilejeme nálev. Zemiakový šalát dobre premiešame a dochutíme korením, ak treba.
- Slovenský zemiakový šalát skladujeme v chlade, najlepšie chutí na druhý deň, keď prejdú všetky chute a zemiaky nasajú chuť nálevu. Môžeme ho podávať na studeno i teplo ako prílohu, alebo aj samostatne.
Tip od žien v meste: Aby sa zemiaky po uvarení jednoducho lúpali, surové ich narežeme v strede dookola. Po uvarení len stiahneme šupku z oboch strán. A máte hotovo. Alebo skúste aj recept na zemiakový šalát bez majonézy. Skúste aj moderný zemiakový šalát.
Videorecept