Vianočné vegetariánske menu
Doteraz sme pre vás zostavili vianočné menu pre západné, stredné aj východné Slovensko a pokryli tak štedrovečerné zvyky v celej krajine. Vo všetkých troch prípadoch sme vám poskytli mnoho vegetariánskych alternatív, avšak chýbalo kompletné "veggie" menu. Ženy v meste vám ho preto dnes prinášajú aj s inými tipmi, ako si nachystať štedrovečernú hostinu ľahšie a zdravšie, s využitím vegetariánskych náhrad ku tradičným vianočným pokrmom.
Na to, aby ste si pripravili naše vianočné vegetariánske menu nemusíte byť striktne vegetariánom. Mnohé slovenské tradičné jedlá, ktoré sa chystajú k sviatočnému stolu sú pomerne ťažké a preto ak máte chuť na ľahšie, bezmäsité verzie, menu z nášho portálu sa vám skutočne zíde.
Prajeme vám veľa šťastia s prípravou!
Prvý chod: Predjedlo
Ako ste už mohli zachytiť zo slovenských vianočných tradícií aj z našich predošlých menu, šošovica nepochybne patrí na štedrovečerný stôl a pokojne môže byť súčasťou aj vegetariánskych pokrmov. Ako predjedlo vám ponúkame tip na šošovicovú nátierku, ktorá chutí lahodne na čerstvom domácom chlebe. V prípade, že by ste chceli siahnuť po niečom modernejšom, máme pre vás aj recept na cviklové carpaccio, ktoré je doplnené kozím syrom a orechami. No a do tretice si môžete pochutnať na zeleninovom tataráku ako alternatíva k tradičnému mäsovému predjedlu. Ženy v meste majú konkrétne pre vás recept na cuketový tatarák, ktorý servírujete buď na opečenej hrianke alebo s domácimi chipsami, ktoré môžu byť taktiež cuketové.
Cviklové carpaccio s kozím syrom a orechami. Fotka - Tak ma mama naučila
Druhý chod: Polievka
Asi vás neprekvapí, keď aj v prípade vianočného vegetariánskeho menu spomenieme tradičnú šošovicovú polievku, ktorú si môžete pripraviť na kyslo, ale aj krémovú z červenej šošovice či v zdravšej verzií bez múky alebo bez mlieka. Je to na vás! Taktiež vám ponúkame tip na hrachovú alebo tekvicovú polievku, ktorá sa mimoriadne hodí, ak vám zostali zvyšky tekvice z jesene. No a v prípade, že by ste chceli zostať pri tradičnej kapustnici, no je vám ťažko z pridanej klobásy či údeného mäsa, môžete si pripraviť kapustnicu s hubami alebo s tofu. Na tradičnej chuti nič nepokazíte!
Tekvicová Hokkaido polievka s červenou šošovicou sa hodí aj na Vianoce. Fotka - Andrea
Tretí chod: Hlavné jedlo
Namiesto tradičného kapra si môžete ku klasike ako je zemiakový šalát (pre zdravšiu verziu si nachystajte ten bez majonézy) pripraviť vyprážané tofu alebo chrumkavé tofu zaobalené v corflakes. K šalátu sa hodia aj fašírky a my máme konkrétne pre vás recept na cuketovú alternatívu. Ak vám zvýšila cuketa a chceli by ste si z nej radšej nachystať iné hlavné jedlo, nahliadnite na recept na zapekanú cuketu s paradajkami a syrom či krémové cuketové rizoto. Áno, správne! Aj talianska kuchyňa môže byť uplatnená pri štedrovečernej hostine. V rámci nej zvážte aj krémové cviklové rizoto, ktoré bude ideálne pasovať po predjedle ako cviklové carpaccio.
Zapekaná cuketa s paradajkami a syrom. Fotka - Malgorzata Wojcieszynska
Záverečný chod: Dezert
Síce sú mnohé vianočné dezerty vegetariánske, ponúkame vám k sviatočnému stolu sladké pochutiny v zdravšej verzií. Pripravte si, napríklad, medovníky bez vajec alebo jablkovú štrúdľu plnú vitamínov. Po večeri vám určite dobre padne aj ovocný šalát, opäť z jabĺk a dochutený mrkvou. Namiesto tradične pripravovaného makového závinu si môžete upiecť aj zdravší makový koláč so slivkami alebo opäť štrúdľu, ktorá je na Vianoce celkom obľúbená. Voľba je na vás! Dobrú chuť!
Jablková štrúdľa plná vitamínov. Fotka - Jaja
Na záver na prípitok vám odporúčame skúsiť čokoládový likér alebo vianočný baileys. Nazdravie!
Želáme vám príjemné prežitie štedrovečernej hostiny vo vegetariánskom štýle!
Pripravujeme pre vás už aj netypické vianočné menu (14.12.2024). Máte sa na čo tešiť!