Pesto z medvedieho cesnaku bez orechov je jednoduché na prípravu a je skvelou alternatívou pre ľudí s alergiou na orechy. Alebo v prípade, že orechy nemáte, alebo vám nechutia.
Pesto z medvedieho cesnaku bez orechov
Pesto z medvedieho cesnaku bez orechov je vynikajúce ako omáčka na cestoviny, nátierka na chlieb alebo ako doplnok k rôznym jedlám pre pridanú chuť a výživu. Uchovávajte v uzavretom obale v chladničke. Najlepšie je ho spotrebovať počas najbližších týždňov.
Prípadne vynechajte parmezán a takto by mohlo vydržať aj niekoľko mesiacov. Ale malo by vydržať aj s parmezánom. Pred použitím ho však vždy skontrolujte. Dobrú chuť. Tu je jednoduchý recept ako si pesto z medvedieho cesnaku bez orechov pripraviť.
Ingrediencie
- 100 g listov medvedieho cesnaku - 50 ml olivového oleja (alebo viac podľa potreby na dosiahnutie požadovanej konzistencie) - 30 g parmezánu, nastrúhaného (pre vegánsku verziu použite vegánsky parmezán alebo ho vylúčte) - 1-2 strúčiky klasického cesnaku, podľa chuti - soľ a čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti - šťava z polovice citróna (voliteľné, pre pridanú sviežosť), na dochutenie pesta môžete pridať: olivy, chilli papričky, sušené paradajky v oleji, alebo čokoľvek hodiace sa podľa chuti.
Na každých 100 g medvedieho cesnaku asi 50 ml oleja, soľ - druh a množstvo podľa vlastnej chuti (morská, kamenná, himalájska), olej si rovnako vyberte podľa chuti napríklad olivový, slnečnicový, sezamový.
Postup receptu
- Príprava listov: Listy medvedieho cesnaku dôkladne umyte a osušte.
- Mixovanie: Vložte listy, olivový olej, nastrúhaný parmezán, cesnak, soľ a korenie do mixéra alebo kuchynského robota. Ak používate citrónovú šťavu, pridajte ju teraz.
- Mixovanie: V mixéri rozmixujte zmes na vysokých otáčkach, kým nevznikne hladké pesto. Počas mixovania môžete pridať viac olivového oleja, ak je pesto príliš husté.
- Korenie: Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, korením alebo citrónovou šťavou. Vyskúšajte aj dva jednoduché spôsoby ako naložiť medvedí cesnak. Alebo recepty ako sušiť medvedí cesnak. Tu je zase pasta z medvedieho cesnaku.
Videorecept