Najlepšie recepty na palacinky. Foto - Michal Trško
Palacinky
Palacinky sú medzi ľuďmi naozaj obľúbené hneď z niekoľkých dôvodov. Môžu byť napríklad pripravené na sladko alebo na slano, čo umožňuje veľkú variabilitu v ingredienciách a náplniach.
Môžete ich tiež naplniť ovocím, džemom, čokoládou, ale aj syrom, šunkou, alebo zeleninou. Ingrediencie potrebné na ich prípravu sú zvyčajne bežné a ľahko dostupné v každej domácnosti. Patria sem múka, mlieko, vajcia a soľ.
Palacinky majú jemnú a príjemnú chuť, ktorú je možné ešte zvýrazniť rôznymi prísadami a náplňami podľa osobných preferencií.
Každý región má svoje vlastné varianty a recepty placiek podobných palacinkám, čo zvyšuje ich atraktívnosť a šírenie.
Pre mnohých ľudí sú spojené s príjemnými spomienkami na detstvo a rodinné chvíle. Ich príprava a konzumácia môže byť súčasťou rodinných tradícií. Tieto faktory spolu prispievajú k tomu, že palacinky sú obľúbené a vyhľadávané jedlo po celom svete.
Typy palaciniek
Existujú dva základné typy u nás pripravovaných palaciniek - tenké (francúzske crepes) a klasické trošku hrubšie palacinky. Na prípravu tenkých palaciniek je vhodná panvica na palacinky s nepriľnavým povrchom a malou hĺbkou. Vo svete ešte pripravujú hrubé palacinky na spôsob našich lievancov.
Príprava cesta na palacinky
Potrebujete hladkú múku, mlieko, vajcia, štipku soli, rozpustené maslo a prípadne vanilkový cukor. Cesto pripravujte aspoň pol hodiny vopred, aby múka napučala.
Ingrediencie
- na 10 - 12 ks (hrnček s veľkosťou 250 ml)
- 1 hrnček hladkej múky
- 1,5 hrnček mlieka (ak sa dá použite plnotučné)
- 2 vajcia
- 0,5 hrnček minerálky (sódy, perlivej vody)
- 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla (oleja)
- trošku soli,
- 1 vanilkový cukor (ak robíte slaná, tak nie)
- na vyprážanie - olej
- na plnenie - džem, lekvár, čokoláda, nutella, kakao
- na ozdobenie - šľahačka alebo jogurt, čokoláda, ovocie
Vyprážanie
Pred vyprážaním cesto premiešajte, použite nepriľnavú panvicu, cesto rozotierajte krúživými pohybmi a palacinky otáčajte, keď sa samy začnú posúvať po panvici a po krajoch hnednúť.
Zdobenie
Palacinky môžete zdobiť čerstvým ovocím, jogurtom, smotanou, zmrzlinou, džemom, marmeládou alebo čokoládou. Pre slanú verziu vynechajte cukor a použite čerstvý syr, nátierky alebo zeleninu.
Palacinky kalorie | Palacinky najlepšie | Babičkine palacinky recept | Najlepšie palacinky recept | Najjemnejšie palacinky | Najlepšie palacinky na svete | Tradičné palacinky recept | Hrnčekové palacinky recept |