Palacinky: Najlepšie recepty a overené triky

Príprava palaciniek je relatívne jednoduchá a rýchla, čo z nich robí ideálne jedlo pre raňajky, desiatu alebo ľahký obed.

Najlepšie recepty na palacinky. Foto - Michal Trško

Palacinky

Palacinky sú medzi ľuďmi naozaj obľúbené hneď z niekoľkých dôvodov. Môžu byť napríklad pripravené na sladko alebo na slano, čo umožňuje veľkú variabilitu v ingredienciách a náplniach.

Môžete ich tiež naplniť ovocím, džemom, čokoládou, ale aj syrom, šunkou, alebo zeleninou. Ingrediencie potrebné na ich prípravu sú zvyčajne bežné a ľahko dostupné v každej domácnosti. Patria sem múka, mlieko, vajcia a soľ.

Palacinky majú jemnú a príjemnú chuť, ktorú je možné ešte zvýrazniť rôznymi prísadami a náplňami podľa osobných preferencií.

Každý región má svoje vlastné varianty a recepty placiek podobných palacinkám, čo zvyšuje ich atraktívnosť a šírenie.

Pre mnohých ľudí sú spojené s príjemnými spomienkami na detstvo a rodinné chvíle. Ich príprava a konzumácia môže byť súčasťou rodinných tradícií. Tieto faktory spolu prispievajú k tomu, že palacinky sú obľúbené a vyhľadávané jedlo po celom svete.

Typy palaciniek

Existujú dva základné typy u nás pripravovaných palaciniek - tenké (francúzske crepes) a klasické trošku hrubšie palacinky. Na prípravu tenkých palaciniek je vhodná panvica na palacinky s nepriľnavým povrchom a malou hĺbkou. Vo svete ešte pripravujú hrubé palacinky na spôsob našich lievancov.

Príprava cesta na palacinky

Potrebujete hladkú múku, mlieko, vajcia, štipku soli, rozpustené maslo a prípadne vanilkový cukor. Cesto pripravujte aspoň pol hodiny vopred, aby múka napučala.

Ingrediencie

  • na 10 - 12 ks (hrnček s veľkosťou 250 ml)
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1,5 hrnček mlieka (ak sa dá použite plnotučné)
  • 2 vajcia
  • 0,5 hrnček minerálky (sódy, perlivej vody)
  • 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla (oleja)
  • trošku soli,
  • 1 vanilkový cukor (ak robíte slaná, tak nie)
  • na vyprážanie - olej
  • na plnenie - džem, lekvár, čokoláda, nutella, kakao
  • na ozdobenie - šľahačka alebo jogurt, čokoláda, ovocie

Vyprážanie

Pred vyprážaním cesto premiešajte, použite nepriľnavú panvicu, cesto rozotierajte krúživými pohybmi a palacinky otáčajte, keď sa samy začnú posúvať po panvici a po krajoch hnednúť.

Zdobenie

Palacinky môžete zdobiť čerstvým ovocím, jogurtom, smotanou, zmrzlinou, džemom, marmeládou alebo čokoládou. Pre slanú verziu vynechajte cukor a použite čerstvý syr, nátierky alebo zeleninu.

Palacinky kalorie | Palacinky najlepšie | Babičkine palacinky recept | Najlepšie palacinky recept | Najjemnejšie palacinky | Najlepšie palacinky na svete | Tradičné palacinky recept | Hrnčekové palacinky recept |