Najlepšia múka na hrnčekové palacinky

Na prípravu hrnčekových palaciniek je najlepšia hladká múka. Je univerzálna a poskytuje jemnú a hladkú textúru, ktorá je ideálna pre palacinky.

Okrem hladkej múky môžete použiť aj polohrubú múku, ktorá pridá palacinkám mierne iný charakter, no hladká múka je vo väčšine prípadov tá preferovaná.

Hrnčekové palacinky - Základný recept

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru (voliteľné)
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla
  • trochu vody (ak je potrebné na dosiahnutie správnej konzistencie)

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, mlieko, vajce, soľ a cukor (ak používate).
  2. Pridajte olej alebo maslo a dobre premiešajte, až kým nezískate hladké cesto.
  3. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu vody, aby bolo tekutejšie a ľahšie sa rozlievalo na panvici.
  4. Na rozpálenej panvici s nelepivým povrchom opekajte palacinky z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé.

Tento recept je veľmi jednoduchý a dá sa ľahko upraviť podľa osobných preferencií pridaním rôznych prísad, ako sú vanilkový extrakt, citrónová kôra alebo rôzne druhy múk (napr. celozrnná múka pre zdravšiu verziu).

Ďalšie druhy múky na hrnčekové palacinky

Okrem hladkej múky môžete na prípravu palaciniek použiť aj rôzne iné druhy múk, ktoré môžu palacinkám dodať odlišnú chuť a textúru. Tu je niekoľko alternatívnych druhov múk, ktoré sú vhodné na prípravu palaciniek:

Polohrubá múka:

Polohrubá múka dodáva palacinkám mierne hrubšiu textúru a robustnejšiu chuť.

Celozrnná múka:

Celozrnná múka je zdravšia alternatíva s vyšším obsahom vlákniny. Palacinky budú mať výraznejšiu a plnšiu chuť.

Špaldová múka:

Špaldová múka má jemne orieškovú chuť a je ľahšie stráviteľná ako bežná pšeničná múka. Je tiež výživnejšia.

Pohánková múka:

Pohánková múka je bezlepková a dodáva palacinkám charakteristickú chuť. Je vhodná pre ľudí s intoleranciou na lepok.

Mandľová múka:

Mandľová múka je bezlepková a dodáva palacinkám jemnú, orieškovú chuť. Je bohatá na bielkoviny a zdravé tuky.

Kokosová múka:

Kokosová múka je bezlepková a veľmi jemná. Dodáva palacinkám ľahko sladkú chuť a je bohatá na vlákninu.

Ovsenná múka:

Ovsenná múka je tiež dobrá voľba, ktorá dodáva palacinkám jemnú chuť a je bohatá na vlákninu.

Pri použití alternatívnych múk je dôležité si uvedomiť, že niektoré z nich (napr. kokosová múka) absorbujú viac tekutiny, takže možno budete musieť upraviť množstvo mlieka alebo vody v recepte. Môžete tiež kombinovať rôzne druhy múk, aby ste dosiahli požadovanú chuť a textúru.


Najlepšia múka na hrnčekové palacinky. Foto - Michal Trško

Celozrnné palacinky

Ingrediencie:

  • 1 hrnček celozrnnej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1 lyžica cukru (voliteľné)
  • 1 lyžica rastlinného oleja alebo roztopeného masla

Postup:

  1. Zmiešajte múku, mlieko, vajce, soľ a cukor v mise.
  2. Pridajte olej alebo maslo a dobre premiešajte, až kým nezískate hladké cesto.
  3. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu vody, aby bolo tekutejšie.
  4. Opekajte palacinky na rozpálenej panvici z oboch strán, kým nie sú zlatohnedé.

Experimentovanie s rôznymi druhmi múk vám umožní objaviť nové chute a textúry, ktoré môžu obohatiť vaše palacinky.