Vyskúšajte náš recept na pravé francúzske palacinky crepes s mangovo pomarančovou omáčkou. Overený recept od žien v meste, pripravte si sladkú dobrotu s nami.

Francúzske palacinky

Francúzske palacinky sú tradičným jedlom pochádzajúcim ako už názov prezrádza z Francúzska. Skvelá maškrta pre malých i veľkých. Inšpirujte sa receptom z dielne portálu Ženy v meste. Pripravte si s nami tradičné francúzske palacinky s exotickou omáčkou.

Majú tenký a jemný plát, ktorý je vyrobený z cesta zloženého z múky, vajec, mlieka a prípadne ďalších prísadí. Tieto palacinky sa pečú na panvici a majú hladkú štruktúru.

Často sa podávajú s rôznymi náplňami, ako napríklad ovocím, čokoládou, šľahačkou, džemom alebo inými pochutinami. Sú charakteristické svojou elegantnou a ľahkou textúrou. Rozšírené a obľúbené sú ako sladké raňajky, dezert alebo jedlo podávané na oslavách. Nielen rodinných.

V čom sú iné?

Francúzske palacinky majú tenšie cesto, ktoré je bežne vyšľahané do hladka a sú zvyčajne väčšie a tenšie ako tradičné palacinky.

Francúzske palacinky sa často podávajú zložené na tanieri alebo do vysokých plátov so sladkou omáčkou, ovocným pyré, čokoládovým krémom alebo šľahačkou, posypané práškovým cukrom alebo inými posypmi.

Naopak, tradičné palacinky sa často sťahujú do valcov a posypú sa práškovým cukrom, prípadne sa doplnia náplňou a zvinú do rúrky.

Tradičné palacinky sa zvyčajne plnia rôznymi sladkými alebo slanými náplňami, ako sú ovocie, džem, ak si ich pripravíte na slano bude to syr alebo šunka.

V našom recepte si k palacinkám pripravte mangovo pomarančovú omáčku, spoločne vytvárajú dokonalé spojenie. Prípadne vyskúšajte aj klasické palacinky s tvarohom. Alebo kakaový závin. Pripravte si s nami aj palacinky s minerálkou.

Čo potrebujeme

  • Autor jedla - Domi,
  • Čas prípravy v minútach - 30,
  • Čas pečenia/varenia v minútach - 15,
  • Počet porcií - 6 porcií,

Ingrediencie

Cesto na palacinky

  • 150-180 g hladkej múky,
  • 3 vajcia,
  • 30 g rozpusteného masla,
  • 3 dcl mlieka,
  • vanilínový cukor,
  • 2 lyžice sladkého likéru alebo kombinácia javorový sirup a rum,

Omáčka:

  • Zrelé mango,
  • 1dcl pomarančovej šťavy alebo džúsu,
  • 1 lyžica masla,
  • 2 lyžice hnedého cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Postup receptu na francúzske palacinky

  1. V miske vyšľaháme vajíčka, cukor a likér. Pridáme preosiatu múku a roztopené vychladnuté maslo.


     
  2. Poriadne premiešame a necháme 10 minút postáť, aby múka nasiakla tekutinu. Cesto má byť husté, ale liate.


     
  3. Na palacinkovej panvici rozpustíme kúsok masla a dávkujeme pripravené palacinkové cesto tak, aby bola palacinka čo najtenšia. Opečieme z oboch strán do zlatova.


     
  4. Palacinky podávame preliate mangovou omáčkou. Podľa chuti môžeme pridať šľahačku alebo čerstvé ovocie. Dobrú chuť! 

Omáčka na francúzske palacinky

  1. Pripravíme si omáčku. Mango nakrájame na kocky.


     
  2. Rozpustíme maslo, nasypeme cukor a na miernom ohni necháme skaramelizovať.


     
  3. Do karamelu nasypeme ¾ pokrájaného manga a prilejeme pomarančovú šťavu. Povaríme 3 minúty a rozmixujeme do hladka tyčovým mixérom.


     
  4. Do omáčky pridáme zvyšné mango, prevaríme a odstavíme zo sporáka.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na sladké plnky do palaciniek. A tu je recept na kakaové palacinky