Najlepšie palacinky z kvásku. Recept ako pripraviť palacinky z kvásku vám ponúka vaša obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste. Ak nemáte ražný kvások, môžete zvoliť nielen droždie, ale aj sódu bikarbónu či prášok do pečiva.

Najlepšie palacinky z kvásku, recept na kváskové palacinky

Palacinky budú jemnučké a nadýchané. Samozrejme s ražným kváskom a špaldodovou múkou sú oveľa zdravšie a ľahšie stráviteľné. Môžete si pochutiť bez výčitiek. Sladká dobrota pre celú rodinu.

Palacinky milujú malí, aj veľkí. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka novinku, recept na kváskové palacinky, najlepšie palacinky z kvásku. Chutná sladká maškrta. Nech sa páči, inšpirujte sa. Vybrali sme pre vás sladké palacinky s tvarohom, vynikajúci recept

Potrebujeme

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Tepelná úprava: 20 minút
  • Počet kusov: 14 (podľa veľkosti)

Ingrediencie

- hrnček 250 ml

  • malá lyžička ražného kvásku alebo 1/4 droždia
  • 1,5 hrnčeka vlažného mlieka
  • 0,5 hrnčeka vlažnej vody
  • 2 ks vajce
  • 2 polievkové lyžice medu
  • cca 1 hrnček hladkej špaldovej múky (podľa potreby)
  • cca 0,5 hrnčeka celozrnnej špadlovej múky (podľa potreby)
  • ak nezvolíme špaldovú múku, pridáme cca 1,5 hrnčeka hladkej múky alebo múky bez lepku (podľa potreby)
  • pridáme toľko múky, aby nám vzniklo liate cesto, záleží akú múku zvolíme, ako nám múka pohltí tekutiny, ak by bolo cesto hustejšie, prilejeme trochu mlieka
  • na náplň: granko, kakao zmiešané s práškovým cukrom, nutella, lekvár, džem, jemný tvaroh osladený medom
  • na ozdobu: obľúbené čerstvé ovocie, šľahačka alebo hustý biely jogurt osladený medom

 

 

Najlepšie palacinky z kvásku, recept na kváskové palacinky. Foto - Nela

 

Postup receptu 

  1. Do misky pridáme vlažné mlieko, vodu, kvások, vajcia, med a postupne zapracujeme toľko múky, aby nám vzniklo liate cesto bez hrudiek. Misku prikryjeme fóliou.
  2. Cesto dáme kysnúť do chladničky na 12 hodín, v chladničke vydrží aj dva dni. Ak chceme upiecť palacinky skôr, nechajme cesto kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
  3. Odležané palacinkové cesto naberáme naberačkou a na rozohriatej kvalitnejšej panvici, ktorú sme potreli jemne olejom, aby neboli mastné, upečieme tenké palacinky.
  4. Z tejto dávky upečieme cca 14 kusov palaciniek, záleží to od veľkosti panvice a hrúbky palaciniek. U nás sú obľúbené tenulinké palacinky, iba čisté, bez náplne.
  5. Hotové palacinky plníme podľa obľuby, grankom, kakaom s cukrom, nutellou, džemom, tvarohom. Ak cesto neosladíme medom, môžeme zvoliť aj slané variácie.
  6. Hotové kváskové palacinky chutia úžasne. Naplniť a ozdobiť si ich môžeme podľa vlastnej chuti a fantázie. Sú výživné a zdravé, jemné, a hlavne ľahko stráviteľné.

Tip na záver: Nemáte ani ražný kvások, ani droždie? Pridajte 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva. Cesto nechajte postáť pri izbovej teplote aspoň 10 minút. Palacinky budú po upečení taktiež nadýchanejšie a jemnejšie.

Dobrú palacinkovú chuť.

 

 

Inšpirujte sa najlepšie banánové palacinky, zdravé a chutné