Najlepšie palacinky z kvásku. Recept ako pripraviť palacinky z kvásku vám ponúka vaša obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste. Ak nemáte ražný kvások, môžete zvoliť nielen droždie, ale aj sódu bikarbónu či prášok do pečiva.
Najlepšie palacinky z kvásku, recept na kváskové palacinky
Palacinky budú jemnučké a nadýchané. Samozrejme s ražným kváskom a špaldodovou múkou sú oveľa zdravšie a ľahšie stráviteľné. Môžete si pochutiť bez výčitiek. Sladká dobrota pre celú rodinu.
Palacinky milujú malí, aj veľkí. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka novinku, recept na kváskové palacinky, najlepšie palacinky z kvásku. Chutná sladká maškrta. Nech sa páči, inšpirujte sa. Vybrali sme pre vás sladké palacinky s tvarohom, vynikajúci recept
Potrebujeme
- Čas prípravy: 20 minút
- Tepelná úprava: 20 minút
- Počet kusov: 14 (podľa veľkosti)
Ingrediencie
- hrnček 250 ml
- malá lyžička ražného kvásku alebo 1/4 droždia
- 1,5 hrnčeka vlažného mlieka
- 0,5 hrnčeka vlažnej vody
- 2 ks vajce
- 2 polievkové lyžice medu
- cca 1 hrnček hladkej špaldovej múky (podľa potreby)
- cca 0,5 hrnčeka celozrnnej špadlovej múky (podľa potreby)
- ak nezvolíme špaldovú múku, pridáme cca 1,5 hrnčeka hladkej múky alebo múky bez lepku (podľa potreby)
- pridáme toľko múky, aby nám vzniklo liate cesto, záleží akú múku zvolíme, ako nám múka pohltí tekutiny, ak by bolo cesto hustejšie, prilejeme trochu mlieka
- na náplň: granko, kakao zmiešané s práškovým cukrom, nutella, lekvár, džem, jemný tvaroh osladený medom
- na ozdobu: obľúbené čerstvé ovocie, šľahačka alebo hustý biely jogurt osladený medom
Najlepšie palacinky z kvásku, recept na kváskové palacinky. Foto - Nela
Postup receptu
- Do misky pridáme vlažné mlieko, vodu, kvások, vajcia, med a postupne zapracujeme toľko múky, aby nám vzniklo liate cesto bez hrudiek. Misku prikryjeme fóliou.
- Cesto dáme kysnúť do chladničky na 12 hodín, v chladničke vydrží aj dva dni. Ak chceme upiecť palacinky skôr, nechajme cesto kvasiť pri izbovej teplote 2-3 hodiny.
- Odležané palacinkové cesto naberáme naberačkou a na rozohriatej kvalitnejšej panvici, ktorú sme potreli jemne olejom, aby neboli mastné, upečieme tenké palacinky.
- Z tejto dávky upečieme cca 14 kusov palaciniek, záleží to od veľkosti panvice a hrúbky palaciniek. U nás sú obľúbené tenulinké palacinky, iba čisté, bez náplne.
- Hotové palacinky plníme podľa obľuby, grankom, kakaom s cukrom, nutellou, džemom, tvarohom. Ak cesto neosladíme medom, môžeme zvoliť aj slané variácie.
- Hotové kváskové palacinky chutia úžasne. Naplniť a ozdobiť si ich môžeme podľa vlastnej chuti a fantázie. Sú výživné a zdravé, jemné, a hlavne ľahko stráviteľné.
Tip na záver: Nemáte ani ražný kvások, ani droždie? Pridajte 1/2 malej lyžičky sódy bikarbóny alebo prášku do pečiva. Cesto nechajte postáť pri izbovej teplote aspoň 10 minút. Palacinky budú po upečení taktiež nadýchanejšie a jemnejšie.
Dobrú palacinkovú chuť.
Inšpirujte sa najlepšie banánové palacinky, zdravé a chutné