Hrnčeková jahodová bublanina je dokonalý sezónny koláč. Vynikajúci recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Naša hrnčeková jahodová bublanina je v zdravšej verzii so špaldovou múkou a trstinovým cukrom. Výber je však iba na vás. Zdravšie pečenie so značkou Ženy v meste.

Jahodová bublanina

Chutná ovocná bublanina je skvelá nie iba na raňajky, desiatu, olovrat, poteší aj na výlete. Neodolá jej ani každá návšteva. 

Jahodová bublanina je obľúbená pre viacero dôvodov. Jedným z nich je určite jej sladká chuť, ktorú jahody bublanine pridávajú. Toto veľmi obľúbené ovocie má prírodnú sladkosť a výraznú chuť, ktorá robí koláč veľmi lahodným. Čo si budeme rozprávať, určite to viete.

Jahody sú tiež často považované za symbol leta a čerstvosti, a preto ich prítomnosť v bublanine predstavuje tie letné zážitky, ktoré idú cez žalúdok.

Okrem sladkej chuti má toto ovocie aj príjemnú arómu, ktorá sa pri pečení a miešaní s cestom uvoľňuje a vytvára príjemný zážitok pri jej vychutnávaní.

Jahodová bublanina je preto často obľúbenou voľbou nielen pre milovníkov jahôd, ale aj pre tých, ktorí si chcú vychutnať lahodný a osviežujúci koláč plný sezónnych ovocných prísad.

Výhodou jahodovej bublaniny je určite aj to, že je rýchla a jednoduchá na prípravu. S troškou snahy je upiecť dokáže naozaj každý.

Prečo sú jahody zdravé?

U nás je to zrejme najobľúbenejšie letné ovocie. Nielen že je dokonalé v jahodovej bublanine, ale je aj zdraviu prospešné. Tu je pár základných dôvodov, pre ktoré je dobrý nápad jesť jahody:

  • Jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravie pokožky.
  • Obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať pocit sýtosti.
  • Toto ovocie je plné antioxidantov, ako sú flavonoidy a anthokyany, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a zápalom. Konzumácia jahôd môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových ochorení a niektorých typov rakoviny.
  • Majú nízky obsah kalórií a tuku, čo ich robí vhodnou voľbou pre zdravú stravu. Jahody obsahujú aj ďalšie živiny, ako sú vitamíny B, draslík, horčík a mangán, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie a fungovanie organizmu.

Nech sa páči, vyskúšajte. Vynikajúca jahodová bublanina z hrnčeku podľa receptu webu Ženy v meste. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás pripravených mnoho skvelých receptov na hrnčekové koláče, stačí si iba vybrať.

Bublanina sa najčastejšie rozdeľuje podľa použitého ovocie. Ponúka nesmierne množstvo kombinácií. Okrem jahodovej bublaniny u nás nájdete aj recept na čerešňovú, marhuľovú, jablkovú, alebo tvarohovúrebarborovú či orechovú.

Ak máte chuť na jej zdravšiu alternatívu, tu je recept na špaldovú bublaninu. A tu je pre vás na ovocnú bublaninu s jogurtom a jahodami. Nech sa páči, tu sú najlepšie recepty na hrnčekové koláče, inšpirujte sa. Vyskúšajte aj náš recept na jahodový koláč s posýpkou. Tu je najlepšia múka na bublaninu.

Na jahohodovú bublaninu potrebujeme

  • Čas prípravy: 15 minút,
  • Čas pečenia: 30 minút,
  • Počet kusov: 30,

Ingrediencie         

hrnček 200 ml    

  • 6 vajec,
  • 3/4 hrnčeka kryštálového, alebo trstinového cukru,
  • 3/4 hrnčeka vlažnej vody,
  • 3/4 hrnčeka oleja,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky (alebo 1 hrnček hladkej špaldovej + 1 hrnček celozrnnej špaldovej múky),
  • 1 prášok do pečiva,
  • čerstvé jahody (cca dve plné hrste),

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Nadýchaná hrnčeková bublanina s jahodami - postup receptu 

  1. Najprv si pripravíme jahody, ktoré umyjeme, zbavíme stopiek, osušíme. Prekrojíme napoly.


     
  2. Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Môžeme zvoliť kuchynský robot, ušetríme si čas. Potom postupne striedavo zašľaháme po kvapkách vlažnú vodu a olej. Hmota zvýši objem.


     
  3. Nakoniec varechou opatrne primiešame aj preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.


     
  4. Plech veľkosti cca 37x27 cm vystelieme papierom na pečenie, rozotrieme pripravené cesto.


     
  5. Rúru si predhrejeme na 200 oC, vložíme plech s cestom (bez jahôd), predpečieme 5 minút.


     
  6. Tak pridáme jahody, pečieme pri 180 oC 20 minút. Keď cesto predpečieme, jahody neklesnú.

Tip na záver: Aj keď je naša hrnčeková bublanina jahodová, môžeme zvoliť aj iné obľúbené ovocie. Čerešne, čučoriedky, maliny, marhule, černice. Vyskúšajte. Ovocné bublaninové maškrtenie. Tu je aj jednoduchý recept na mramorovú bábovku. Alebo tento rýchly koláč s jahodami.