Carbonara je pojem. Recept na túto taliansku omáčku na špagety je obľúbený po celom svete a určite ho poznáte a máte radi aj vy. Skúste tento jednoduchý recept so ženami v meste.
Carbonara
Jedno z ikonických talianskych jedál, ktoré stoja vedľa pizze sú jednoznačne cestoviny. Z nich sú snáď najznámejšie špagety Carbonara.
Stačí len pár surovín, správny postup a Taliansko môže rozvoniavať aj u vás doma. Určite však stavte na kvalitu surovín.
Kúpte čo najhrubšie špagety, aké v obchode zoženiete a ideálne také s hrubou štruktúrou, aby sa na nich zachytilo čo najviac omáčky.
Ideálne sú určite i domáce vajíčka a slanina. Taliani používajú slaninu z bravčových líčok zvanú guanciale, tú zoženiete však len v špeciálnych potravinách.
Dobre poslúži naša známa slanina z bôčiku, prípadne aj biela chrbtová. Výsledok tohto jednoduchého pokrmu vás isto očarí.
- Čas prípravy: 5 min. - Čas varenia: 15 min. - Počet porcií: 2,
Suroviny
- 40 g slanina - 40 g strúhaný parmezán alebo grana padano - 2 ks vajcia - 160 g surové špagety - 2 ks cesnak - mleté čierne korenie - petržlenová vňať (na ozdobenie – voliteľné),
Postup receptu
- Pripravíme si suroviny. Ak chceme na servírovanie môžeme použiť petržlenovú vňať, ktorá sa do originálneho receptu nepoužíva. Avšak vytvorí pekný farebný kontrast a pridá chuť. Cesnak ošúpeme. Slaninu nakrájame na malé kocky. V miske dobre vidličkou zmiešame celé vajcia so strúhaným parmezánom, pecorinom alebo iným tvrdým syrom.
- Špagety dáme variť. Na panvicu dáme slaninu a pomaly zahrievame, aby sme z nej vyťažili čo najviac tuku. Postupne teda pridávame na teplote.
- Po asi 5 minútach škvarenia pridáme 2 strúčiky cesnaku, roztlačené nožom. Nelisujeme. Stačí cesnak pridať takto v celku, len jemne roztlačený, aby pustil do slaninového tuku chuť.
- Keď sú špagety uvarené, pridávame ich rovno bez preplachovania do panvice. Bude t trošku syčať, tak buďte opatrný. Zároveň pridáme aj niekoľko polievkových lyžíc vody, v ktorých sa špagety varili.
- Odstavíme z ohňa. Panvica aj špagety sú horúce a teraz prichádza ten správny čas pridať vajíčkovo-syrovú zmes. Neprerušene miešame na panvici, mimo priameho zdroja tepla asi 2-3 minúty. Vajíčka sa dostatočne za ten čas prehrejú, ale miešaním a odstavením zo sporáka sa z nich nestane praženica, ale krásna krémová omáčka. Ihneď servírujeme. Špagety Carbonara neodporúčame opakovane prihrievať, sú určené na priamu konzumáciu.
Dobrú chuť. Skúste aj recept na špagety Carbonara originál.
Videorecept