Carbonara je pojem. Recept na túto taliansku omáčku na špagety je obľúbený po celom svete a určite ho poznáte a máte radi aj vy. Skúste tento jednoduchý recept so ženami v meste. 

Carbonara

Jedno z ikonických talianskych jedál, ktoré stoja vedľa pizze sú jednoznačne cestoviny. Z nich sú snáď najznámejšie špagety Carbonara.

Stačí len pár surovín, správny postup a Taliansko môže rozvoniavať aj u vás doma. Určite však stavte na kvalitu surovín.

Kúpte čo najhrubšie špagety, aké v obchode zoženiete a ideálne také s hrubou štruktúrou, aby sa na nich zachytilo čo najviac omáčky.

Ideálne sú určite i domáce vajíčka a slanina. Taliani používajú slaninu z bravčových líčok zvanú guanciale, tú zoženiete však len v špeciálnych potravinách.

Dobre poslúži naša známa slanina z bôčiku, prípadne aj biela chrbtová. Výsledok tohto jednoduchého pokrmu vás isto očarí.

  • Čas prípravy: 5 min. - Čas varenia: 15 min. - Počet porcií: 2,

Suroviny

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Pripravíme si suroviny. Ak chceme na servírovanie môžeme použiť petržlenovú vňať, ktorá sa do originálneho receptu nepoužíva. Avšak vytvorí pekný farebný kontrast a pridá chuť. Cesnak ošúpeme. Slaninu nakrájame na malé kocky. V miske dobre vidličkou zmiešame celé vajcia so strúhaným parmezánom, pecorinom alebo iným tvrdým syrom.


     
  2. Špagety dáme variť. Na panvicu dáme slaninu a pomaly zahrievame, aby sme z nej vyťažili čo najviac tuku. Postupne teda pridávame na teplote.


     
  3. Po asi 5 minútach škvarenia pridáme 2 strúčiky cesnaku, roztlačené nožom. Nelisujeme. Stačí cesnak pridať takto v celku, len jemne roztlačený, aby pustil do slaninového tuku chuť.


     
  4. Keď sú špagety uvarené, pridávame ich rovno bez preplachovania do panvice. Bude t trošku syčať, tak buďte opatrný. Zároveň pridáme aj niekoľko polievkových lyžíc vody, v ktorých sa špagety varili.


     
  5. Odstavíme z ohňa. Panvica aj špagety sú horúce a teraz prichádza ten správny čas pridať vajíčkovo-syrovú zmes. Neprerušene miešame na panvici, mimo priameho zdroja tepla asi 2-3 minúty. Vajíčka sa dostatočne za ten čas prehrejú, ale miešaním a odstavením zo sporáka sa z nich nestane praženica, ale krásna krémová omáčka. Ihneď servírujeme. Špagety Carbonara neodporúčame opakovane prihrievať, sú určené na priamu konzumáciu.

Dobrú chuť. Skúste aj recept na špagety Carbonara originál.

Videorecept