Perfektné americké zemiaky, super dochutené a chrumkavé. Overený recept na tradičnú slovenskú nielen prílohu. Každý má svoj recept na americké zemiaky, pričom tajomstvo spočíva v kombinácii korenín.
Chrumkavé americké zemiaky
Zemiaky sú základ a to platí nielen pre slovenskú náturu. Vedia to aj v Amerike a práve z tohto kontinentu si jeden zo spôsobov prípravy zemiakov odniesol aj názov: americké zemiaky.
Sú typické pre svoju korenistú, pikantnú príchuť, krásne ružový a chrumkavý povrch, jemné vo vnútri. Každý má svoj recept na americké zemiaky, pričom tajomstvo spočíva v kombinácii korenín.
Niekto si dá viac toho, iní zas toho a vždy sa to premieša a prepojí rôzne. Základom je ale mletá červená paprika, čierne a nové korenie. A potom už môžu vznikať rôzne variácie.
Niekedy sa americké zemiaky pripravujú aj tak, že zemiaky necháme v šupke, najmä ak je sezóna a máme mladé zemiaky. Treba ich vtedy ale dôkladne poumývať a následne piecť. V ostatnom období roka sa zemiaky odporúča ošúpať. Ukážeme si teraz základný recept na americké zemiaky.
Americké zemiaky
- Čas prípravy (celkovo spolu): 55 minút
- Čas tepelnej úpravy: 40 minút
- Počet porcií: 4
Recept na fantastické pečené zemiaky webu DobráKuchyňa.sk. Prípadne vyskúšajte zemiakové hranolky.
Ingrediencie na 4 porcie:
- 1 kg zemiakov,
- 1 PL soli,
- 1 KL mletej červenej papriky,
- 1 KL mletého čierneho korenia,
- 1 KL mletého nové korenia,
- štipka muškátového orieška,
- štipka chilli,
- 0,5 KL mletého sušeného zázvoru,
- 4 PL repkového oleja.
Perfektné americké zemiaky, super dochutené a chrumkavé. Recept. Foto - Slávka
Postup na prípravu amerických zemiakov
- Zemiaky nakrájame na rovnomerné mesiačiky a dáme na plech, osolíme.
- Pripravíme si zálievku, do nádoby dáme olej.
- Pridáme všetky korenia: mletú červenú papriku, čierne a nové korenie, štipku muškátového orieška, tiež zázvor a chilli.
- Dôkladne premiešame a nalejeme na zemiaky na plechu.
- Zemiaky ešte podlejeme trochou vody a pečieme na 180 stupňov asi 30 minút pod alobalom. Potom odokryjeme a dopekáme ešte 10 minút do zlatista.
Dobrú chuť.