Fantastické zapekané zemiaky s bryndzou. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka recept plný zdravia na vynikajúce šťavnaté zemiaky s bryndzou a jogurtom.

Fantastické zapekané zemiaky s bryndzou

Ak chcete zapekané zemiaky ešte vylepšiť, pridajte aj slaninu alebo údené mäso. Pochutí si celá rodina. Dobrú chuť vám želáme.

Zapekané zemiaky v zdravšej verzii s bryndzou a jogurtom. Jednoduché, ľahké, chutné. Inšpirujte sa receptom so značkou Ženy v meste. Ak si chcete pripraviť sýtejšiu pochúťku, do zapekaných zemiakov pridajte orestovanú slaninu alebo údenú šunku.

Po upečení pridajte čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, pažítku, kôpor), doplníte si tak aj vitamín C.

Pripravili sme pre vás jednoduché zapekané zemiaky, čo vám doma zvýši. A tu sú zapekané batáty so smotanou a bryndzou.

Čo potrebujeme?

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia zemiakov: 15-20 minút
  • Čas zapekania zemiakov: 20 minút
  • Počet porcií: 2

 

 

Ingrediencie

  • 8 ks zemiak strednej veľkosti
  • 125 g bryndza
  • 150-180 ml biely jogurt (na zriedenie bryndze) alebo kyslá smotana
  • 2 polievkové lyžice masla (1 polievková lyžica na restovanie cibule, 1 polievková lyžica na vymastenie zapekacej misy) alebo oleja
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • na dochutenie: soľ (solíme opatrne, podľa potreby), mleté čierne korenie

 

 

Fantastické zapekané zemiaky s brynzdou. Foto - Nela

 

Postup receptu

  1. Najprv uvaríme zemiaky v šupke, potom ich necháme vychladnúť. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké plátky.
  2. Bryndzovú zálievku pripravíme tak, že si do bieleho jogurtu rozmrvíme bryndzu, dobre premiešame, jemne osolíme.
  3. Zapekaciu misu (veľkosť cca 23x15 cm) vymastíme maslom. Poukladáme plátky zemiakov, osolíme, okoreníme.
  4. Na masle (oleji) orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme ju na rozložené okorenené zemiaky.
  5. Nakoniec na pripravené zemiaky rozvrstvíme jemne osolenú bryndzu zmiešanú s jogurtom po celej ploche misy.
  6. Zemiaky s opraženou cibuľkou, bryndzou a jogurtom zapekáme pri teplote 180 oC približne 20 minút dozlatista.

Tip na záver: Na zapekané zemiaky s bryndzou môžeme zvoliť aj zemiaky surové, je však potrebné ich predpiecť aspoň 40 minút. Až potom pridáme jogurtovú zálievku a dopekáme. Ak máme slaninu alebo údené mäso, slaninu nakrájame, orestujeme. Keď pustí tuk, pridáme cibuľu, orestujeme do sklovita. Údené mäso restujeme spolu s cibuľou. Zemiaky získajú nielen na chuti, potešíte aj chlapov. So soľou opatrne kvôli údenému. A tu je aj náš recept na gazdovské zemiaky.

Dobrú chuť.

 

 

Vyskúšajte aj recept chrumkavá haruľa, tradičná a chutná