Šťavnatá bravčová panenka v rúre, vyskúšaný recept na jedlo s nádychom luxusu. Môžeme tak nazvať tento bravčový Wellington z panenky. Pripravte si lahodný mäsový obed, na ktorom si pochutí celá vaša rodina.
Bravčová panenka v rúre, fotorecept - kliknite
Bravčová panenka je dlhý tenký rez bravčového mäsa. V kuchyni s jej výberom rozhodne nič nepokazíte a príprava nemusí byť náročná. Na prvý pohľad vyzerá príprava zložito, no ani zďaleka to tak nie je. Stačí len dodržať pár zásad a výsledok bude stáť za to.
- Čas prípravy (celkovo spolu): 60 minút
- Čas tepelnej úpravy: 20 minút
- Počet porcií: 4
Prvou dôležitou vecou je, že mäso treba vopred dôsledne poopekať na panvici na prudkom ohni, aby sa zatiahlo a zachovalo svoju šťavnatosť. Wellington sa totiž ďalej pečie v rúre a práve vďaka prvotnému opekaniu mäsa sa nestane, že by mäso zostalo suché.
Aj samotné lístkové cesto, do ktorého sa panenka počas pečenia obaľuje, plní funkciu ochrany pred vysušovaním. Potom sú dôležitými súčasťami hríbiky, anglická horčica a tiež slaninka, ktoré mäsko krásne dochutia. Dosť už bolo popisov, poďme rýchlo na to a pripravme si spolu bravčovú panenku v rúre.
Typicky sa Wellington robí z hovädzej sviečkovice, no bežnejšou a dostupnejšou verziou je v našich zemepisných šírkach bravčová panenka. Dobrá kuchyňa vám ponúka aj ďalší skvelý recept na šťavnatú bravčovú panenku.
Ingrediencie na bravčovú panenku
(pre 4 osoby)
- 800 g - bravčová panenka,
- 100 g - údená slanina,
- 200 g - šampiňóny,
- 100 g - lístkové cesto,
- 3 KL - horčica,
- 1 KL - čierne korenie mleté,
- 2 PL - olej,
- 1 KL - soľ
Príprava šťavnatej bravčovej panenky v rúre. Foto - Slávka
Recept ako pripraviť bravčovú panenku v rúre
- Panenku v celku osolíme a okoreníme. Odolnú panvicu rozohrejeme na maximálnu teplotu, pridáme trochu oleja a poopekáme zo všetkých strán. Dobré je prikryť ju alobalom.
- Šampiňóny rozmixujeme, ak máme konzervované, už ochutené, hotové. Prípadne môžeme použiť aj čerstvé šampiňóny - treba ich ale opiecť na cibuľke a masle.
- Lístkové cesto rozvaľkáme, natrieme horčicou (ideálne anglickou, prípadne dijon).
- Na to poukladáme plátky slaninky.
- Nasledujú hríbiky a opečené mäso.
- Pečieme sprudka na 200 stupňov Celzia asi 20 minút. Hotovo!
- Vyskúšajte si pripraviť šťavnatú bravčovú panenku aj podľa nášho fotoreceptu - kliknite.
Želáme vám dobrú chuť! Tu je aj bravčová panenka s omáčkou.