Originál znojemské uhorky sú tradičná a obľúbená pochúťka, ktorá oslovuje každého milovníka nakladaných uhoriek. Pripravte si ich tentoraz so ženami v meste.

Originál znojemské uhorky

Tento recept vám ponúka možnosť pripraviť si domáce uhorky podľa našej tradičnej receptúry, ktorá zaručuje chrumkavosť až do ďalšej sezóny.

Rovnako ako to už s receptami na čokoľvek originálne býva, každý je trošku iný. Tento je však u nás doma dôkladne overený.

Suroviny na nálev sú starostlivo zvolené, rokmi overené a zabezpečujú perfektnú chuť, zatiaľ čo prídavok zeleniny a korenia do každého pohára zaručuje autentický zážitok.

Suroviny na nálev

Na 10 - 12 pohárov

  • 4,5 litra vody
  • 1,5 litra octu
  • 19 dkg soli
  • 36 dkg kryštálového cukru
  • 50 ks umelého sladidla Sacharin (voliteľné)

Ostatné suroviny

  • cca 7 kg čerstvých uhoriek nakladačiek
  • 2 veľké mrkvy
  • 1 kus koreňa chrenu
  • 2 cibule
  • horčičné semienka
  • guličky nového korenia
  • guličky celého korenia
  • klinčeky
  • bobkové listy
  • mletá škorica

Postup receptu na originálne znojemské uhorky

Príprava nálevu:

  1. V hrnci zohrejte vodu a pridajte cukor, soľ a umelé sladidlo (ak ho používate, do receptu však zvykne patriť). Dobre premiešajte a nechajte vrieť, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridajte ocot, zamiešajte a nechajte variť ďalších 5 minút. Odstavte z platne a nechajte nálev vychladnúť.

Príprava pohárov:

  • Poháre dôkladne umyte a vysušte.

Naplňovanie pohárov:

  1. Do každého pohára dajte na dno ½ lyžičky horčičného semienka, 5 guličiek nového korenia, 4 guličky celého korenia, 1 klinček, kúsok bobkového listu a štipku mletej škorice. Potom do pohárov naskladajte dôkladne umyté uhorky. Dôkladne ich očistite a odstráňte z nich zvyšky stoniek.

Pridanie zeleniny:

  • Medzi uhorky v každom pohári vložte 5–6 plátkov oškrábanej mrkvy, 1–2 malé plátky olúpaného koreňa chrenu a 3–4 plátky menšej olúpanej cibule.

Zalievanie uhoriek:

  1. Naplnené poháre zalejte vychladeným nálevom. Okraje pohárov dôkladne očistite a zavrite viečkami.

Sterilizácia:

  • Poháre umiestnite do veľkého hrnca s vodou na zaváranie a sterilizujte pri teplote 80 °C po dobu 20 minút. Dávajte pozor, aby teplota neprekročila 80 °C, inak by mohli uhorky stratiť zelenú farbu a stať sa mäkké. Sterilizované uhorky skúste pomaly ochladiť chladnejšou vodou, budú potom naozaj chrumkavé.

Skladovanie:

  • Nakladané uhorky nechajte pred podávaním odležať aspoň pár týždňov.


    Foto - Nela

Tento recept vám umožní vychutnať si domáce nakladané originál znojemské uhorky, ktoré si zachovajú svoju chrumkavosť až do ďalšej sezóny. Pochutnajte si na tejto tradičnej pochúťke! Skúste aj tento tradičný recept na zavárané uhorky.