Výborný hruškový džem, tradičný recept. S domácimi hruškami som vymyslela tento recept. Teda kombináciu, spracovanie je pôvodné, desaťročiami overené našimi starými mamami.

Výborný hruškový džem - fotorecept kliknite

Sezóna hrušiek, jabĺk a sliviek  je v plnom prúde. Klasickým spôsobom, ale s pridanou hodnotou 21. storočia, keďže teraz je vo veľkej miere také moderné, že BIO a ešte aj mierne modernizované.

Nemoderná som iba v tom, že používam klasický kryštálový cukor a nie trstinový a podobné vymoženosti.

Možno sú zdravšie, ale nič a nikto nenahradí chuť pravého domáceho džemu podľa pôvodných receptúr a spracovania. 🍐

Vyskúšajte aj recept na výbornú slivkovú nutelu, originálny domáci RECEPT

 

 

Výborný hruškový džem - ingrediencie

  • hrušky
  • kryštálový cukor
  • limetka
  • chuť a veľa času

 

 

Výborný hruškový džem, tradičný recept. Foto - autorka

 

Výborný hruškový džem - postup receptu

  1. Recepty zväčša presne určujú, koľko cukru na koľko hrušiek. Ja som sa to už naučila aj bez pomeru. Chuť džemu predsa závisí od cukornatosti ovocia, takže džemy robím odhadom, podľa toho, ako je ovocie sladké. Ak je sladké, tak približne do 4-litrového hrnca nasypem maximálne kryštálového cukru, ale často aj menej.
  2. Hrušky som umyla a odstopkovala. Nakrájala do hrnca na menšie húsky. Na spodok vrstva hrušiek tak, aby nebolo vidieť dno. Zasypala cukrom a opäť vrstva hrušiek. Niekde do stredu hrnca nakrájam na malé kúsky dobre umytú limetku aj so šupou. Cukor, zasa hrušky a na záver cukor. Prikryté odložím do komory do druhého dňa. Ovocie pustí  šťavu. Premiešam a na strednom ohni zohrievam postupne až do takmer varu.
  3. Často miešam, aby sa mi zmes nepripálila. Vedľa na najväčšom ohrievači na vyššom stupni si zohrejem najväčšiu panvicu akú mám a postupne naberačkou prelejem z hrnca na panvicu tak zo šesť naberačiek. Zmes privediem do varu, stále miešam, až kým sa voda nevyparí. Potom už varím na strednom stupni. Znakom dokonalosti vašej práce je, ak na panvici vznikne hustá hmota, cez ktorú, keď prejdete vareškou, vytvorí sa na dne panvice akási pomyslená čiara. Ešte horúce dávam do pohárom, ktoré na 10 minút otočím na vrchnák, aby sa džem sterilizoval. Potom otočím späť a do druhého dňa nechám fľaše sterilizovať pod dekou.

Výborný hruškový džem - rada

  • Ide o univerzálny starý pôvodný spôsob varenia džemov našich prastarých mám, babičiek a mamičiek. Platí v podstate na každé ovocie.
  • Jediné, čo sa mení, je dĺžka vyparovania sa vody, takže pri niektorom ovocí skutočne potrebujete veľa času a trpezlivosti pri varení vrátane hrušiek, ktoré obsahujú málo pektínu. Ja rôzne „zlepšováky“  ako stužovadlá  a gély nemusím.

Dobrú chuť! 🍐

Vyskúšajte aj recept na chutný bazový sirup ako od mamy