Ako použiť prezreté banány na banánový džem, skvelý recept. Zostali vám doma zrelé banány a neviete, čo rýchlo s nimi? Vyskúšajte si pripraviť banánový džem podľa nášho receptu.

Ako použiť prezreté banány na banánový džem, fotorecept kliknite

Kde sú už chválabohu tie časy, keď naše mamy stáli dlhé rady v zelovoci, aby domov priniesť zopár banánovy. V časoch socializmu nikdy doma nezčernili ako teraz. Nestihli.

Dnes sú pre nás takou samozrejmosťou, že ich nestíhame ani dojesť. Vždy si na to spomeniem, keď ich vyhadzujem do koša. Dnes to už nerobím. Radšej z nich urobím džem, ktorý chutí aj kamarátom.

Vďačný je hlavne v čase, keď sme už všetko zo zásob v pivnici minuli a pred nami je ešte sezóna novej úrody „klasiky na zaváranie“ v nedohľadne.

Vyhodiť banán je obrovská škoda. Málokto asi vie, koľko živín obsahuje. Od vitamínu A1, B6, B12, C, sodíka, či draslíka, až po tryptofán, horčík, vápnik, vlákninu, železo, sacharidy a fosfor. 🍌

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelý domáci citrónový sirup aj džem, osvedčený recept 🍋

 

 

Internet je plný informácií o tom, ako banány zlepšujú zdravotný stav a dokonca aj našu váhu. Neviem síce či aj vo forme džemu, ale znie to celkom ako dobrá výhovorka, keď doma „zhrešíte na sladko“.

Ako použiť prezreté banány na banánový džem

Môžete si povedať, veď je to zdravý džem, banánový! Právom môžete použiť voči sebe argumenty ako „podporujem tak imunitný systém a sacharidy z banánu sa aj tak v krvi uvoľňujú postupne.“

Dopriať by ste si ho bez výčitiek mali hlavne pri anémií a počas menštruácie. Podporuje tiež krvotvorbu a uvoľňuje kŕče. Vyhovoriť sa môžete aj na to, že banán podporuje trávenie a dokonca zvyšuje koncentráciu. A pozor! Pôsobí antidepresívne. Takže podľa mňa, banánový džem by nemal chýbať aj na vašom pracovnom stole.

Prezreté banány na banánový džem - ingrediencie

  • 3 zrelé banány – škoda vyhadzovať
  • Jablko
  • Hruška
  • Limetka celá
  • 0,35 ml Med
  • 1PL rakytníkového sirupu

 

 

Skvelý recept ako použiť prezreté banány na banánový džem. Foto - Lucia Tomečková

 

Ako použiť prezreté banány na banánový džem - postup receptu

  1. Všetko nakrájam na menšie kúsky. Jedine limetku ošúpem tak, aby som kôrku mala najviac v dvoch kusoch, nech sa mi na záver varenia lepšie vyberá z džemu. Všetko aj so šupou z limetky zalejem medom, dobre premiešam a 24 hodín nechám zakryté pustiť šťavu.
  2. Na druhý deň vyberieme šupku z limetky, premiešame pustenú šťavu a na strednom ohni zohrievame. Pozor nesmie prihorieť.
  3. Postupne odoberám na vedľajšiu širšiu panvicu, ktorú zohrievam na strednom stupni nechám prejsť varom, až kým zmes nezhustne. A postupne napĺňam do fliaš. Okamžite zatváram aobraciam hore dnom na 10 minút. Po tomto čase je džem sterilizovaný. Fľaše obrátim späť a zabalím do deky do druhého dňa, aby bola sterilizácia dokonalá.

Ako použiť prezreté banány na banánový džem - rada

  • „Svet sa zbláznil“ a mám v poslednom čase pocit, že sa všetci bojíme cukru ako čert kríža. Môžeme ho nahradiť medom, ale džem už potom nikdy nemá takú chuť, akú si zaslúži. Som presvedčená, že ak cukor konzumujeme s mierou, nemôže nám ublížiť. Takže radšej používam klasický repkový cukor.
  • Aj najlepšie džemy na svete, ocenené všetkými možnými plaketami a víťazstvami, sú vždy iba z cukru repkového. Ale rozhodnutie samozrejme nechávam na vás. Aj sirup môže byť akýkoľvek. Ja som doma mala rakytníkový. Chutil nám aj s hroznovým.

Dobrú chuť! 🍌

Vyskúšajte aj skvelý recept na džem z čiernej bazy