V chladné jesenné dni predstavujú husté polievky skvelý spôsob ako sa zahriať. Do žalúdka sa pýta niečo teplé a ideálna je práve polievka z hokkaido tekvice s červenou šošovicou.
Rýchla a jednoduchá polievočka na prípravu je obohatená o červenú šošovicu, ktorá nielen podporí jej farebnosť, ale zaistí pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Je veľmi zdravá, bohatá na kvalitné živiny a rastlinné bielkoviny.
Je vhodná pre vegetariánov, vegánov, celiatikov i ľudí s laktózovou intoleranciou. Pocit zahriatia dodáva práve chilli paprička a zázvor.
Tu je aj klasický recept na Hokkaido polievku, tu zase recept na pečenú hokkaido polievku. A tu je zase kyslá tekvicová polievka. Skúste aj recept na pyré z Hokkaido tekvice. Máme aj recept na hokkaido polievku vegan.
Polievka z hokkaido tekvice s červenou šošovicou
- Čas prípravy: 30 min.
- Čas varenia: 10 min.
- Počet porcií: 2
Ingrediencie
- 120 g tekvice hokkaido,
- 50 g červenej šošovice,
- 50 g póru,
- 1 malá cibuľa,
- 1 strúčik cesnaku,
- kúsok čerstvého zázvoru,
- 1 chilli paprička (voliteľné),
- 1 PL repkového oleja,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- štipka muškátového orieška,
- 3 guličky nového korenia,
- 50 ml kokosového mlieko,
- 350 ml voda / vývar,
Postup receptu
- Potrebné množstvo hokkaido tekvice nakrájame aj so šupkou na malé kocky a dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 15-20 minút. Zatiaľ si umyjeme a ošúpeme ostatné druhy zeleniny.
- Všetku zeleninu, okrem tekvice, nakrájame na menšie kúsky zhruba rovnakej veľkosti. Počkáme kým sa tekvica neupečie a vyberieme ju z rúry.
- V hrnci zohrejeme lyžicu oleja a ako prvú opekáme cibuľu s novým korením.
- Asi po 2-3 minútach prihodíme zvyšok zeleniny: pór, cesnak, zázvor, chilli. Za neustáleho miešania opekáme 1-2 minútky.
- Prilejeme vodu (alebo ideálne zeleninový vývar), pridáme upečenú tekvicu a prepláchnutú šošovicu. Varíme do zmäknutia šošovice, čo trvá asi 7 minút.
- Nakoniec polievku rozmixujeme a zjemníme kokosovým mliekom. Množstvo kokosového mlieka je na vás, podľa požadovanej výslednej hustoty polievky. Dosolíme a dokoreníme. Pri servírovaní postrúhame navrch štipku muškátového orieška.
Dobrú chuť, takýto je výsledok. Vyskúšajte si s nami pripraviť aj krémovú polievku z červenej šošovice. Tu je zase slovenská kulajda.