Krémová zeleninová polievka s paradajkovým pretlakom
Krémová hustá a sýta polievka, v ktorej môžete zužitkovať akékoľvek zeleninové zbytky z chladničky alebo prebytky zo záhradky. Polievku si môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Základ by mala tvoriť cibuľa a nejaká koreňová zelenina ako: mrkva, petržlen, zeler dokonca i cvikla.
Ďalej je veľmi dobrou voľbou cesnak, rôzne druhy paprík, paradajky, baklažán, cuketa či tekvica. Dôležitou súčasťou sú koreniny, ktoré je tiež možné variovať podľa potreby a chuti, kvalitný zeleninový alebo kurací vývar a na zjemnenie kokosové mlieko alebo iná rastlinná či živočíšna smotana.
Skôr sa prikláňame k tomu kokosovému mlieku, ktoré sa skvele dopĺňa so zeleninou a koreninami. Dodá polievke exotickú príchuť, nezrazí sa a pekne zjednotí krémovú polievku. Základom tejto polievky je prvotné pečenie zeleniny v rúre na plechu. Potom je už postup veľmi rýchly a chutná polievka je na svete.
Ingrediencie na krémovú zeleninovú polievku
- 2-3 PL olivový olej
- 2 ks cibuľa
- ½ hlávky cesnaku
- 1 ks menšia mrkva
- 1 ks malý petržlen
- kúsok zeleru
- ½ menšia tekvica hokkaido
- 1 ks červená paprika
- kúsok zázvoru
- 3 guličky nového korenia
- 4-5 guličiek čierneho korenia
- soľ
- ½ ČL kurkuma
- ½ ČL červená paprika (môže byť aj štipľavá)
- 1 plechovka kokosové mlieko
- 500 ml vývar (zeleninový/kurací)
- 2 PL paradajkový pretlak
Čas prípravy: 15 min.
Čas varenia: 45 min.
Počet porcií: 8-10
Postup prípravy krémovej zeleninovej polievky
- Rúru vyhrejeme na 200 stupňov. Všetku zeleninu buď ošúpeme alebo umyjeme a rozkrájame na menšie kúsky, cca rovnako hrubé. Okrem zázvoru. Cesnak necháme v šupke. Všetko hodíme na plech, zľahka osolíme, pokvapkáme trochou oleja a dáme piecť na 30 minút.
- Upečenú zeleninu vyberieme z rúry, necháme trochu vychladnúť, aby sme cesnak mohli vylúpnuť zo šupky.
- V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom nové korenie, čierne korenie a ošúpaný kúsok zázvoru. Môžeme ho aj nakrájať na menšie kúsky. Opekáme pár minút (2-3 min.) kým sa nerozvonia, potom pridáme mleté druhy korenín a paradajkový pretlak – ihneď zamiešame.
- Hneď zalejeme vývarom.
- Pridáme všetku opečenú zeleninu.
- Zalejeme kokosovým mliekom, ak treba dolejeme podľa potreby vodu. Privedieme k varu a necháme niekoľko minút prebublávať.
- Stiahneme teplotu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou podľa potreby. Servírujeme s čerstvými bylinkami, opečenými krutónmi alebo semienkami. Pre sýtu večeru pridajte navrch napríklad kozí syr alebo iný druh syra.
Dobrú chuť. Užite si skvelú polievku, alebo vyskúšajte aj naše recepty na ďalšie krémové recepty.
Ďalšie recepty
Vyskúšajte aj ďalšie recepty z našej kuchyne:
Paradajkový pretlak je bohatý na vitamíny a antioxidanty. Viac sa dočítate v tomto článku o zdravotných výhodách paradajkového pretlaku. Pre viac kulinárskych tipov a inšpirácií navštívte BBC Good Food.