Domáca griotka podľa receptu na višňový likér, ktorému neodoláte. Pripravte si výbornú višňovú griotku podľa receptu od žien v meste.
Domáca griotka
Nie je nič krajšie, ako odložiť si kúsok leta na dlhé zimné večery. Platí to aj pre griotku, ktorú si pokojne môžete urobiť z vlastných višní a pridať si k nim alkohol, aký vám chutí – brandy, rum alebo vodku. Ukážeme si, ako na to.
Ak budete postupovať podľa nášho receptu, prídete na to, že kupovať griotku už nemá zmysel. Veď ovocného podielu je tam len, aby sa nepovedalo. Vy si do svojej griotky môžeme dať aj dve kilá višní a po ich vylúhovaní vám ostatne veľmi chutné ovocie, ktoré ešte využijete pri príprave rôznych koláčov alebo aj torty.
Višne nasiaknuté v brandy alebo rume chutia neskutočne dobre napríklad s čokoládou. Tento recept je čarovný aj v tom, že je úplne jednoduchý. Treba len vyčkať, kým sa višne lúhujú, ale to nie je žiaden problém. Budete ich postupne sledovať a po zhruba mesiaci, prípadne viac, dospejete k zdarnému výsledku. Skúste aj náš recept na vaječný likér. Alebo recept na varené červené víno.
Ingrediencie na griotku
- 2 kg višní,
- 1 kg cukor kryštálový,
- 15 dl alkohol (napríklad vodka, marhuľovica, likér, brandy, rum..),
Postup receptu na višňovú griotku
- Višne si dôkladne umyjeme a odkôstkujeme.
- Zasypeme ich cukrom a necháme cez noc odstáť.
- Višne aj s cukrom presunieme do 5 litrovej fľaše a zalejeme takým množstvom brandy, koľko sa zmestí.
- Višne necháme takto lúhovať mesiac, maximálne šesť týždňov.
- Následne višne povyberáme a odložíme si, ešte sa nám zídu pri príprave rôznych dezertov či torty. Do fľaše s tekutinou dolejeme zvyšok brandy a dôkladne premiešame.
Griotku máme hotovú.Takto vyzerá.
Dobrú chuť. Ak by ste hľadali recept na domáci vaječný koňak, tu je.