Bazový džem z kvetov je lahôdka, ktorá prináša do vašej kuchyne jemnú a kvetinovú chuť čiernej bazy. Tento džem je ideálny na pečivo, palacinky alebo ako náplň do koláčov, a vďaka svojej jedinečnej aróme a chuti sa stane obľúbeným spoločníkom pri vašich raňajkách či sladkých pochúťkach.

Príprava bazového džemu je jednoduchá a rýchla, pričom vám poskytne príležitosť využiť dar prírody a premeniť ho na chutný a zdravý domáci výrobok. Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť bazový džem, pričom môžete zvoliť variant s použitím želírovacieho prípravku alebo bez neho.

Oba postupy zahŕňajú starostlivé lúhovanie bazových kvetov, aby sa do nálevu uvoľnila ich jedinečná chuť. Následne sa pridáva cukor a ďalšie ingrediencie, ktoré dodajú džemu potrebnú sladkosť a konzistenciu.

Bez ohľadu na zvolený recept, výsledkom bude lahodný džem, ktorý si zamilujete vy aj vaša rodina. Vyskúšajte tento recept a objavte čaro domáceho bazového džemu. Skúste aj recept na jahodový džem.

 Recept na bazový džem z kvetov

Ingrediencie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup

Bazový džem je skvelý na pečivo, palacinky alebo ako náplň do koláčov. Užite si jeho jemnú a kvetinovú chuť!

  1. Príprava kvetov: Kvety čiernej bazy dôkladne umyte a odstrihnite hrubé stopky.
  2. Nálev: V hrnci priveďte k varu vodu a pridajte kvety bazy. Nechajte variť asi 5 minút. Potom hrniec prikryte a nechajte lúhovať cez noc.
  3. Cukrový sirup: Na druhý deň sceďte kvety bazy a do nálevu pridajte cukor a citrónovú šťavu a kôru. Priveďte k varu a varte, kým sa cukor nerozpustí.
  4. Želírovanie: Pridajte želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varte ďalších 5-10 minút, kým džem nezhustne.
  5. Plnenie: Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zavíčkujte a obráťte dnom nahor na 5 minút, aby sa vytvoril podtlak.
  6. Skladovanie: Džem skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení uchovávajte v chladničke.

Bazový džem je skvelý na pečivo, palacinky alebo ako náplň do koláčov. Užite si jeho jemnú a kvetinovú chuť! Skúste aj náš recept na bazový sirup.

 Bazový džem z kvetov bez želírovacieho prípravku

Ingrediencie

  • 20 veľkých kvetov bazy,
  • 1 liter vody,
  • 1 kg cukru,
  • 1 balíček kyseliny citrónovej,
  • 1 balíček vanilkového cukru (voliteľné),

Postup

  1. Príprava kvetov bazy: Kvety bazy opláchnite pod tečúcou vodou a osušte ich. Odstráňte hrubé stonky a zelené časti kvetov.
  2. Lúhovanie kvetov: V hrnci priveďte vodu do varu. Vložte do nej kvety bazy a varte ich 10 minút na miernom ohni. Po 10 minútach odstavte hrniec z ohňa a nechajte kvety lúhovať 24 hodín v chladničke.
  3. Príprava džemu: Na druhý deň precedite lúh cez sito do čistého hrnca. Vyhoďte zvyšné kvety a stonky. Do precedeného lúhu pridajte cukor, kyselinu citrónovú a vanilkový cukor (ak ho používate). Za stáleho miešania priveďte zmes do varu. Varte džem na miernom ohni asi 30 minút, kým nezhustne. Hotový džem nalejte do čistých a sterilizovaných pohárov. Uzavrite viečka a otočte poháre hore dnom na 5 minút, aby sa viečka sterilizovali. Džem skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Tipy

  • Pre intenzívnejšiu chuť môžete do džemu pridať aj pár lístkov mäty alebo citrónovú kôru. Ak chcete džem ešte zahustiť, môžete pridať 1 balíček želírovacieho cukru. Džem môžete zmraziť v malých nádobách, aby ste ho mali po ruke vždy, keď ho budete potrebovať.
  • Doba prípravy džemu sa môže líšiť v závislosti od sily ohňa a od toho, ako veľmi chcete džem zahustiť. Džem je hotový, keď kvapky na tanieriku stuhnú. Pred skladovaním sa uistite, že poháre a viečka sú čisté a sterilizované. Užite si tento lahodný a zdravý bazový džem!

Dobrú chuť! Tu je aj recept na malinový džem.

Videorecept