Výborný šípkový lekvár, recept originál na skvelý šípkový džem. Vyskúšajte si ho pripraviť podľa nášho receptu. Je trochu prácny, ale výsledok stojí za to.
Výborný šípkový lekvár - fotorecept kliknite
Šípkový lekvár je ten najlepší na svete, ale tá tŕnistá cesta k nemu. Na tú som sa odhodlávala odvtedy, čo mi bolo jasné, že treba vyraziť do prírody na zber.
Najprv vás snaha, získať do košíka túto vitamínovú bombu, pripraví takmer o oči a telo. Šípkový krík vám neodpustí jediné natiahnutie. Ale nevzdávam sa, až pokiaľ nie je košík takmer plný. 🌺
Vyskúšajte si aj recept na najlepšie pečené buchty od babičky
Recept pre vás
To je však iba začiatok. Potom nasleduje čistenie. Poctivo každú šípku, prekrojiť a zbaviť ju tých nešťastných semiačok, ktoré ak sa dostanú do úst, nezabudnete na ten pichľavý pocit celý život. Žiadna nepozornosť sa neodpúšťa. Naopak, pichanie v ústach sa znásobuje tým viac, čím viac sa ho chcete zbaviť.
Výborný šípkový lekvár recept originál
Ale ako hovorí staré slovenské príslovie, trpezlivosť plody prináša. A v tomto prípade v podobe nezameniteľnej, fantastickej, jemne kyslastej chuti milovaného zdravého šípkového lekváru.
Tento zázrak je totiž plný vitamínov. Hlavne C a karoténu. Ale aj B1, B2, K a vitamín P. Plody šípovej ruže sú bohaté aj na silice, pektíny, organické kyseliny a triesloviny. Vzácnosti, ktorá prinúti sadnúť si za stôl celú rodinu. A práve teraz je ten vhodný čas!
Výborný šípkový lekvár - ingrediencie
- 1kg vyčistených tvrdých šípok
- 500 kg kryštálového cukru
- 0,5 l vody
- veľká preveľká dávka trpezlivosti
Výborný šípkový lekvár, recept originál. Foto - Lucia Tomečková
Výborný šípkový lekvár - postup receptu
- Každú šípku rozrežeme na polovicu a zbavíme ju jadierok. Každého jedného. V opačnom prípade pichľavú „chlpatú“ pachuť prenesiete aj do lekváru, čím sa stáva takmer nejedlým. Najlepšie je ich vyberať bruškom prsta v hygienickej rukavici.
- Vyčistiť kilo nám trvalo s manželom asi 4 hodiny. Pri stole sme ale prebrali všetko, na čo za normálnych okolností nemáme čas. Boli to vzácne chvíle.
- Po vyčistení sme dobre všetky prepláchli v sitku pod tečúcou studenou vodou. Dala som to do hrnca, zaliala vodou a dobre rozvarila. Musíte však zmes neustále miešať, inak sa vám pripáli. Ak treba, podlievam vodou.
- Rozmixujem ponorným mixérom. Ja osobne nelisujem, pretože šupky šípok obsahujú veľa živín a podľa mňa je ich preto škoda vyhodiť.
- Do hustej kaše, ktorú stále miešam, nasypem cukor. My nemáme radi veľmi sladké, takže dávam cukru menej. Počkám, kým sa cukor roztopí, lekvár zovrie a nalievam do pohárov. Obrátim na 15 minút na vrchnák a nechám sterilizovať do druhého dňa pod dekou, či perinou.
Rada:
Bez jemných ochranných rukavíc sa do varenia šípkového lekváru ani nepúšťajte. Inak vás bude niekoľko dní pichať celé telo a nepomôže vám ani sprcha. Odskúšala som si to na vlastnej koži. Prvá šípková sezóna u nás doma bola poznačená krvou:) Ale stálo to za to!
Dobrú chuť. 🌺
Vyskúšajte aj recept na fantastický slivkový lekvár s čokoládou, domáci 👌