Najlepší domáci bazový med. Jednoduchý recept ako pripraviť med z bazy čiernej vám prináša kuchyňa portálu Ženy v meste. Nech sa páči. Vyskúšajte. Žiadne obavy, prípravu zvládne aj každý začiatočník. Pomôže vám náš podrobný fotorecept.
Najlepší domáci bazový med - fotorecept kliknite
Baza rastie takmer všade. Urobte si prechádzku so svojou rodinou a nazbierajte si voňavú a liečivú bazu. Doprajete si nielen zdravý pohyb, môžete si uvariť aj úžasný bazový med, ktorý má skvelé účinky pre naše zdravie. Domáci bazový med so značkou Ženy v meste.
Baza čierna. Má nielen nádhernú podmanivú vôňu, je skvelá predovšetkým pre svoje liečivé účinky - protizápalové, antioxidačné, protivírusové, analgetické, ukľudňujúce. Kvitne na konci jari a začiatku leta.
Môžeme si ju usušiť a pripraviť čaj plný zdravia alebo pripraviť domáci bazový sirup, vynikajúci bazový džem, osviežujúcu bazovú limonádu. Dnes prichádzame s novinkou na úžasný bazový med. Pripravujeme pre vás aj zaujímavý blog o baze, čo všetko by ste mali vedieť, účinky, využitie, uskladnenie, recepty.
Vyskúšajte aj zázračný žihľavový sirup, jednoduchý recept
Bazový med, recept ako pripraviť med z bazy
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas lúhovania bazy: 24 hodín
- Čas varenia bazového medu: cca 2-2,5 hod (podľa hustoty)
- Počet porcií: 950 g sklenený pohár - 3 kusy
Najlepší domáci bazový med - ingrediencie
- 80 ks kvet bazy čiernej
- 2 l voda
- 3 ks citrón nakrájaný na menšie kúsky (najlepšie v bio kvalite)
- 2 kg kryštálového cukru (môžeme zvoliť aj cukor trstinový)
Domáci bazový med, recept ako pripraviť med z bazy. Foto - Nela
Najlepší domáci bazový med - postup receptu
- Kvety bazy zbierame na odľahlých miestach, nie blízko ciest, najlepšie do košíka. Zbierame celé rozkvitnuté súkvetia, bez stoniek. Hlavičky neumývame (kvôli peľu), necháme ich však v cedníku postáť, aby chrobáčiky povyliezali. Ak by mala baza vošky, tieto časti taktiež odstránime.
- Do väčšieho hrnca s vodou (2 l) vložíme kvety bazy bez hrubších stoniek (tie sú škodlivé), na menšie kúsky nakrájané bio citróny s kôrou (pri klasických citrónoch kôru ošúpeme, pridáme iba dužinu). Bazu aj s citrónmi povaríme 15 minút, aby sa uvoľnili všetky zdraviu prospešné látky.
- Takto pripravenú bazu necháme vychladnúť. Hrniec prikryjeme a uložíme do chladu (chladnička, komora) na 24 hodín lúhovať. Na druhý deň vylúhovanú bazu spolu s citrónmi precedíme, potom cez hustú gázu ešte vytlačíme. Je to síce náročnejšie, ale získame naozaj kvalitný výluh.
- K voňavej bazovej šťave (môžeme precediť aj viackrát, aby nám neostali žiadne drobné čiastôčky) pridáme kryštálový (trstinový) cukor a varíme na silnejšom stupni 30 minút, potom približne 90 minút. Občas premiešavame. Bazový med by mal mať takú konzistenciu, ako aj včelí med.
- Pre kontrolu hustoty bazového medu odoberieme na malý tanierik jednu lyžicu, ktorú dáme na malú chvíľu do chladu. Potom skontrolujeme hustotu. Keď je hustota správna (ani hustý, ani riedky) pripravíme si poháre, ale aj viečka (na uzatvorenie), ktoré sme vysterilizovali a osušili.
- Ešte horúci med nalievame do čistých a suchých sklenených pohárov. Pri vrchu pohára necháme priestor cca 0,5 cm. Sklenený pohár na vrchu dôkladne očistíme papierovým obrúskom, potom suchým viečkom dobre uzavrieme. Poháre otočíme, necháme vychladnúť do druhého dňa.
Tip na záver: Domáci bazový med je skvelý nielen do čaju, koláčov, ale všade tam, kde sa používa aj včelí med. Vynikajúco chutí na kváskovom chlebíku či pečive s maslom. Voňavá bazová dobrota.
Zdravšie sladenie. Prípadne skúste aj tento recept na bazový sirup na uskladnenie. Skúste aj recept na bazový džem z kvetov.
Vybrali sme pre vás bazový sirup starej mamy