Poklad uzavretý vo fľaštičke alebo vitamínová bomba. Aj tak sa rozhodne dá nazvať ríbezľový lekvár. Za síce o niečo kyslejšie, no o to zdravšie ovocie, možno považovať červené ríbezle.
Obsahujú veľa vitamínu C, ale aj ďalšie látky, dôležité z hľadiska výživy.
Odborníci tvrdia, že každá ríbezľová bobuľka má dva miligramy vitamínu C. Ak teda človek zje 35 až 40 bobuliek ríbezlí, vystačilo by mu to na pokrytie dennej dávky. Ríbezle obsahujú karotény, vďaka čomu sa pri látkovej premene vytvára vitamín A, dôležitý pre naše telo, pretože stimuluje bunkový metabolizmus.
Ďalšie blahodarné účinky ríbezľového lekváru
Medzi ďalšie cenné látky tohto vzácneho ovocia patria vitamíny B5 a E, tiež železo, draslík, minerálne látky ako horčík a mangán, ďalej vápnik, kyselina pantoténová, ale aj niacín.
Ríbezle majú nespočetné množstvo blahodarných vplyvov na ľudský organizmus. Aktivizujú krvotvorbu, posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov, chránia bunky pred voľnými radikálmi.
Pomáhajú proti vysokému krvnému tlaku. Dbajú na správne fungovanie sliznice, podporujú svalovú činnosť a funkciu srdca, upokojujú nervy a dokonca vraj tiež zlepšujú náladu.
Vysoký obsah rutínu pomáha udržiavať činnosť čriev, zlepšuje priechodnosť krvi, pomáha pri krčových žilách či opuchoch končatín.
Ako si pripraviť ribezľový lekvár
Avšak, aj červené ríbezle patria medzi sezónne ovocie. To znamená, že na zimné obdobie si ich musíme uchovať, napríklad vo forme lekváru. Väčšinu lekvárov sa dlho varí, aby sa ovocie dôkladne rozvarilo a tiež aby hmota s cukrom poriadne zhustla.
Ríbezľový lekvár má však svoje špecifikum, z bobuliek sa získava šťava a tá sa povarí len krátko. Vďaka cenným látkam, ktoré ríbezle majú, najmä pektínu, budete do fľaštičiek zlievať tekutinu, no po vychladnutí získate krásne tuhý lekvár pripomínajúci želé.
Ríbezľový lekvár využijete pri mnohých druhoch zákuskov, koláčov a cukroviniek. Extra vhodný je na spájanie koláčikov pri lineckom pečive, vynikajúco sa hodí natrieť na vrch perníka, ale vychutnáte si ho samozrejme aj len tak na rožku alebo chlebíku s maslom.
Recept na ríbezľový lekvár
1. Ríbezliam odstránime stonky, bobuľky dáme do hrnca.
2. Začneme ich na ohni pomaly rozvárať. Občas premiešame.
3. Po asi pol hodine pustia šťavu.
4. Zmes prepasírujeme cez sitko, aby zadržalo všetky šupy a zrniečka.
5. Lekvár dáme späť na oheň – na každý liter získanej šťavy dáme 1 kg cukru.
6. Povaríme už len 10 minút. Mala by sa začať robiť cestička.
7. Fľaštičky naplníme, uzatvoríme, prevrátime hore dnom na 5 minút, dáme do teplého dunctu (obalené utierkami, resp. uterákmi) a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na domáci jahodový džem bez chémie webu DobráKuchyňa.sk