Vianočné menu pre západné Slovensko
Vianočné menu sa líši nielen podľa krajín, ale aj podľa regiónov v rámci Slovenska. O tom, aké jedlo budeme podávať na štedrovečernom stole rozhodujú rodinné zvyky, kresťanské tradície, ale aj chuť robiť veci inak než sme boli naučení z domu. Ťažšie jedlá meníme za ľahšie, používame zdravšie alternatívy či domáce ingrediencie.
Portál Ženy v meste pre vás zostavil rôzne varianty vianočného menu, aby vám čo najviac uľahčil prípravu vianočných sviatkov. Dnes to bude vianočné menu pre západné Slovensko.
Prvý chod: Predjedlo
V mnohých častiach západného Slovenska sa začína štedrovečerná večera oblátkami. Mnohokrát si prípravu uľahčujeme a oblátky kupujeme v supermarkete alebo si ich objednávame od niekoho iného. Ak máte aj v tomto prípade chuť robiť veci inak, vyskúšajte recept od nás na domáce plnené čokoládové oblátky. Ich výraznú lahodnú chuť a prenikavú arómu si s celou rodinou nepochybne zamilujete.
Domáce oblátky plnené čokoládou. Fotka - Nela
Druhý chod: Polievka
Predošlé roky sa na Vianoce na západnom Slovensku dodrživala tradícia pripravovať kapustnicu, či už so smotanou, so sušenými hubami alebo s klobásou, aj keď tá sa čoraz častejšie vynechávala kvôli pôstu, ktorý sa na Vianoce drží. Tradícia v mnohých rodinách pretrváva, ale stále viac jej ako alternatíva konkuruje šošovicová polievka. Niektorí si do nej pridávame párok, iní si ju zase chystáme na kyslo alebo ako ľahšiu verziu bez múky či mlieka.
Ak predsa len chcete zostať pri kapustnici, len ju mierne obmeniť, máme pre vás recept na kapustnicu s tofu, po ktorej vám nebude ťažko. No nevyzerá lahodne na obrázku nižšie?
Vegetariánska kapustnica s tofu. Fotka - Lunter
Tretí chod: Hlavné jedlo
Asi nebude pre vás žiadnym prekvapením, že najčastejšie pripravovaným vianočným hlavným jedlom je vyprážaný kapor s klasickým zemiakovým šalátom s majonézou a zeleninou ako kyslé uhorky, cibuľa, sterilizovaná mrkva či hrášok. V niektorých rodinách sa chystá aj šalát bez majonézy ako ľahšia verzia večere alebo len jednoduché varené zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou pre príjemnú arómu. Voľba je na vás!
Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom bez majonézy. Fotka - Michal Trško
Záverečný chod: Dezert
Inšpirované každoročnými vianočnými trhmi, zvyknú rodiny na západnom Slovensku pripravovať k sviatočnému stolu aj zemiakové lokše. Ak ich preferujete ako dezert, najčastejšie sa plnia makom, ktorý môže byť doplnený aj slivkovým lekvárom. Rovnako sú obľúbené aj čokoládové, orechové alebo tvarohové sladké lokše.
Sviatočný stôl obvykle vypĺňajú počas celého štedrého večera, ale aj počas celých vianočných sviatkov iné dezerty. Na západnom Slovensku sa osvedčili, napríklad vanilkové rožky, makovník alebo medové rezy. Samozrejme, nesmú chýbať ani tradičné linecké koláčiky, obľúbené po celom Slovensku.
Želáme vám dobrú chuť, nech už si menu nakombinujete akýmkoľvek spôsobom - tradičným aj moderným!
No a čo s prípitkom? Opäť inšpirované vianočnými trhmi, nachystajte si v teple domova originál punč s vínom a rumom. Nazdravie!
Šťastné a hlavne pohodové!