Pavlovky s mascarpone

Čas prípravy: 30 minút

Čas pečenia: 60 minút (1 plech cca 20 minút)

Počet porcií: 3 veľké plechy, cca 40-45 ks

Snehové mini Pavlovky sú tradične pripravované z bielkov a mascarpone, z ktorého sa šľahá lahodný krém. Vzorom pripomínajú snehové pusinky, ktoré sa najčajstejšie objavujú na štedrovečernom stole a preto aj Pavlovky považujeme za vianočné zákusky. Názov dostali po slávnej ruskej baleríne Anne Pavlovej a niektorí dokonca tvrdia, že okrem dezertu ako sú snehové pusinky pripomínajú korpusy Pavloviek aj nadýchané ľahké sukne baletiek.

Čo sa týka prípravy samotného dezertu, mnohí sa postupu receptu na Pavlovky desia, keďže je recept trochu netradičný a technicky náročnejší. Avšak aj s minimálnymi skúsenosťami si ho zvládnete nachystať. Hneď na začiatok vám pomôžeme touto radou ohľadom bielkov: môžete ich skladovať pár dní v chladničke v uzavretej nádobe, dokonca niekoľko týždňov v mrazničke. V našom recepte sme použili približne 10 vajec. Bielka sú však uvedené v mililitroch, takže sa nezľaknite. Z takéhoto množstva vám vyjdú až 3 plechy Pavloviek, čo vychádza na cca 40-45 kúskov.

Recept sa vám určite oplatí skúsiť! Veľa šťastia!

Taktiež vám odporúčame nahliadnuť na recepty na vianočný likér a vanilkové rožky, bez ktorých sa sviatky nezaobídu. Krásne Vianoce!

Pavlovky: Ingrediencie na zákusky

  • 300 ml bielkov
  • 450 g krupicového cukru 
  • ¼ ČL prášku do pečiva bez fosfátov (alebo vínny kameň)
  • ¼ ČL soli 
  • 2 ČL kukuričného škrobu
  • 2 PL octu (vínny alebo jablčný)
  • 1 ČL vanilkového extraktu alebo ¼ ČL mletej vanilky 

Krém:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml šľahačkovej smotany 33%
  • Práškový cukor podľa chuti, pretože Pavlovky sú sami o sebe dosť sladké
  • Ovocie podľa chuti (napr. maliny, jahody, ríbezle, maracuja, atď.)

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Pavlovky: Postup receptu

1. Bielka vyšľaháme do peny spolu so soľou a s vínnym kameňom alebo s práškom do pečiva bez fosfátov.

Pavlovky: Krok 1

2. Vo vedľajšej miske si zmiešame krupicový cukor s mletou vanilkou. Ak máme extrakt, tak ten pridáme až pri šľahaní priamo do bielkov aj so škrobom. Krupicový cukor odporúčame preto, že má jemnejšie zrniečka než tradičný kryštálový a lepšie sa zapracuje do sladkého snehu.

Pavlovky: Krok 2

3. Bielka začneme opäť šľahať a postupne prisypávame vzniknutú cukrovú zmes.

Pavlovky: Krok 3

4. Šľaháme dovtedy, kým sa neurobí zo snehu na metlách šľahača pevná snehová špička.

Pavlovky: Krok 4

5. Medzitým vyhrejeme rúru na 170 stupňov. Na papier na pečenie si z druhej strany nakreslíme kolieska s priemerom 5-6 cm. Necháme medzi kolieskami dostatočné rozostupy, pretože Pavlovky sa pri pečení ešte nafúknu. Lesklý sladký sneh naplníme do cukrárskeho vrecka, pomocou ktorého striekame na papier predkreslené kolieska. Striekame od stredu kolieska krúživými pohybmi až k okraju. Potom urobíme ešte dve vrstvy do výšky. Plech následne vložíme do rúry, teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme 20-30 minút. Pavlovky majú chytiť jemne hnedkastý farebný nádych. Zvonka by mali byť krehké a zvnútra vláčne. Po upečení pootvoríme dvierka a necháme vychladnúť. Vyberieme po 10 minútach. Proces opakujeme, až kým neminieme všetok sneh.

Pavlovky: Krok 5

Tip na záver: Krém pripravíme vyšľahaním mascarpone so šľahačkovou smotanou do tuhého krému. Môžeme použiť aj stužovač. Pavlovky nakoniec plníme 20-30 minút pred podávaním. Dozdobíme aj ovocím, orieškami alebo kvalitným orieškovým či pistáciovým maslom.

Hotovo! Takto by mali vyzerať vaše finálne mini Pavlovky. Chutné, však?

Pavlovky: Finálny výsledok

Želáme vám k nim dobrú chuť!

Máme pre vás aj zopár súvisiacich receptov na záver