Kapustnica s tempehom
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 45 minút
Počet porcií: 5
Kapustnica je sviatočnou polievkou už dlhé stáročia. Zvykne sa pripravovať rôznymi spôsobmi, či už s údeným mäsom, s domácou klobásou, so smotanou, s hubami a nechýbajú veľakrát ani sušené slivky. Náš portál vám už ponúkol recept na vegetariánsku kapustnicu, kde údené mäso alebo klobása boli nahradené tofu. Dnes prichádza s originálnym vegánskym receptom na kapustnicu, v ktorom je hlavnou ingredienciou rastlinná alternatíva tempeh.
Tempeh, ako vegánska alternatíva do tradičných mäsových pokrmov, je ingrediencia vyrobená zo sójových bôbov, poprípade iných strukovín. Je bohatým zdrojom na rôzne dôležité vitamíny, minerály, vlákninu a bielkoviny, predovšetkým na podporu našich svalov a celkovej energie. Obsahuje aj plno zdravých tukov a probiotík, ktoré pomáhajú pri trávení. Svojou jedinečnou chuťou dokáže tempeh osloviť nielen vegánov, vegetariánov, poprípade ľudí so silnými alergiami, ale aj tých, ktorí chcú z času na čas prejsť na ľahšie, bezmäsité jedlá pre zdravo tráviaci žalúdok.
Nech sa páči, vegánska kapustnica s tempehom! Veľa šťastia pri jej príprave! Aby sa vám lepšie varilo, nahliadnite na tradičný recept na kapustnicu a inšpirujte sa originálnymi krokmi. Rovnako máme pre vás aj recept na koložvársku kapustu, či už s mäsom alebo bez, kde efektívne využijete zvyšky kyslej kapusty.
Ingrediencie na vegánsku kapustnicu
- 750 g kyslej kapusty
- 1 veľká cibuľa
- 3 ks bobkového listu
- 4-5 guličiek nového korenia
- 3 PL oleja
- ½ ČL sladkej papriky
- ½ ČL údenej papriky
- 1/3 ČL sušeného cesnaku
- 1 veľká hrsť sušených hríbov
- 6 ks sušených sliviek
- 300 g rastlinnej alternatívy mäsa (napríklad tempeh, seitan, vegánske klobásy,...)
- 1,5 l zeleninového vývaru alebo bujónu
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Kapustnica s tempehom: Postup vianočného receptu
1. Vo väčšom hrnci na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s bobkovým listom a guličkami nového korenia.
2. Medzitým si pripravíme ďalšie suroviny. Sušené hríby namočíme do vody aspoň na 10 minút. Slivky nakrájame najlepšie na menšie kúsky, ale závisí od vás. Rastlinnú alternatívu mäsa, v našom prípade tempeh, taktiež pokrájame. Ak chceme, tak kyslú kapustu môžeme premyť, aby bola menej kyslá, ale aj to závisí plne od vašej preferencie. Taktiež ju môžeme nakrájať na menšie kúsky.
3. V momente, keď je cibuľka orestovaná, pridáme k nej alternatívu mäsa (tempeh), ktorú necháme na cibuľke a oleji opekať, až kým nechytí farbu. Trvá to okolo 5-10 minút.
4. Následne pridáme sušený cesnak, papriku (sladkú aj údenú) a dôkladne premiešame. Necháme restovať len krátko.
5. Na záver pridáme kapustu, huby (aj s výluhom pre výraznú hubovú chuť, ak preferujete), slivky a zalejeme pripraveným vývarom. Premiešame a necháme variť cca 40-45 minút. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme. Hotovo!
Želáme vám dobrú chuť a krásne prežitie štedrovečernej hostiny, či už s tradičnými pochúťkami alebo ich bezmäsitými alternatívami!